Bezák a Halík v Trnave hovorili o výzvach otvoreného kresťanstva

TASR
9.2.2013 15:03

Za účasti emeritného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka známeho českého filozofa, teológa a kňaza Tomáša Halíka sa dnes v Trnave uskutočnilo sympózium Od viery k nádeji s podtitulom Výzvy otvoreného kresťanstva.

Bezák a Halík v Trnave hovorili o výzvach otvoreného kresťanstva
SITA

Organizátor OZ Kampanila so sídlom v Piešťanoch do programu podujatia zaradil päť prednášok a panelovú diskusiu. Vystupujúcimi boli aj akademická maliarka Eva Trizuljaková, ktorá hovorila na tému Viera a gýč a Ján Matejka, ktorý mal referát o Porozumení k otvorenému kresťanstvu u Jozefa Tischnera.

Bezák si pre svoju prednášku vybral tému Prvých dvadsať rokov do prisľúbenej krajiny. Pred auditóriom, v ktorom boli zástupcovia univerzít, politického a spoločenského života a tiež kňazi a rehoľníci, analyzoval cirkev v uplynulom období a zamýšľal sa nad jej podobou v nasledujúcom. Povedal, že sloboda býva i ťažká, núti rozlišovať duch a niesť zodpovednosť. "Nebojme sa žiť kresťansky napriek zlyhaniam vlastným i iných," povedal Bezák. Ľudia majú skúsiť s Bohom pozerať ďalej, s ním podľa neho víťazí dobro. Normálne veci sa, ako uviedol, majú diať normálne a otvorene. "Musíme žiť realitu s vierou, nemožno od nej v určitých chvíľach utekať," uviedol emeritný trnavský arcibiskup.

Halík prednášal o Európe medzi kresťanstvom a laicizmom. Podľa neho by cirkevné prostredie nemalo byť prostredím strachu, ale viery a dialógu. Diskusiu moderoval kňaz Peter Cibira. Dnešné stretnutie nadväzovalo na pôvodný zámer Róberta Bezáka, ktorý už nestihol realizovať pre svoje nečakané odvolanie v polovici uplynulého roka. Arcibiskup mal v pláne usporiadať v Trnave na pôde arcibiskupstva pravidelné akademické stretnutia s prednáškami osobností na aktuálne výzvy doby. Stretnutia mali klásť otázky a hľadať odpovede, ako využiť kresťanské hodnoty v spoločenskom živote.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok