Kažimír: V rozpočte bude chýbať 361 miliónov

TA3, TASR
8.2.2013 15:38

Ministerstvo financií očakáva v tomto roku o 361 miliónov eur nižšie príjmy, ako predpokladá schválený rozpočet. Minister Peter Kažimír sa však svojho pôvodného plánu nevzdáva a deficit verejných financií chce znížiť pod 3 percentá HDP.

Rozpočtu majú pomôcť peniaze, ktoré štát získa od ľudí, ktorí opustili druhý dôchodkový pilier. "Prichádza na druhú rezervu, s ktorou sa počítalo, a to je druhý pilier," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kažimír.

Ešte stále podľa neho nie je jasné, koľko financií štát získa na odchode sporiteľov z druhého piliera. Predbežne však odhadol, že by mohlo ísť o sumu okolo 250 miliónov eur. "Napäto budeme očakávať presné čísla," avizoval.

Zostávajúci výpadok vo výške okolo 100 miliónov eur bude vykrytý z dvoch tretín prostredníctvom viazania výdavkov, ktoré už nebude plošné, ale selektívne. Výsledná podoba škrtov bude závisieť od rokovaní s jednotlivými ministerstvami, ktoré plánuje Kažimír čoskoro otvoriť. Zvyšná tretina bude pokrytá vyššími príjmami štátu. Tie sa však nemajú získať od občanov či podnikateľov, ale prostredníctvom dividend zo spoločností s podielom štátu.

Daňové a odvodové príjmy v rokoch 2013 až 2016 klesnú podľa aktuálnej predikcie Inštitútu finančnej politiky (IFP) o 0,5 % až 1,3 % HDP. Ako informoval jeho riaditeľ Martin Filko, najväčší podiel na tom má nepriaznivý makroekonomický vývoj. Celkový negatívny vplyv na príjmy štátu predstavuje 394 miliónov eur. Vďaka efektívnejšiemu výberu dani o 33 miliónov eur však bude v rozpočte chýbať menej, len 361 miliónov eur.

Podľa Filka však môže v roku 2015 dôjsť k ďalšiemu zníženiu daňových príjmov, nakoľko sa podľa v súčasnosti platného zákona má znížiť sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) opäť na 19 % v prípade, že deficit verejných financií klesne pod 3 % HDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok