V Česku je rekordná nezamestnanosť

TASR, TA3
8.2.2013 11:59

Česko má najviac nezamestnaných vo svojej novodobej histórii. V januári ich pribudlo vyše 40.000 a celkový počet ľudí bez práce dosiahol rekordných 586.000. Miera nezamestnanosti v krajine sa pohybuje na úrovni 8 %.

Noviny pripomínajú, že podľa starej metodiky dosiahla miera nezamestnanosti v Česku v decembri 9,4 %, ale pri novej forme výpočtu by bola len 7,4-%, takže januárová nezamestnanosť je o 0,6 percentuálneho bodu vyššia.

A naopak, keby sa januárová miera nezamestnanosti prepočítala podľa starého systému, vyšplhala by sa na rekordných 10,1 %, upozorňuje analytik Patria Finance David Marek. "Počet osôb v evidencii úradov práce nebol nikdy v novodobej histórii českej ekonomiky vyšší," pripomína Marek.

V januári tohto roka pribudlo v evidencii českých úradov práce 40.498 ľudí, a v porovnaní s januárom 2012 registrovali úrady v ČR takmer o 52.000 nezamestnaných viac. Negatívnou správou pre pracovný trh tiež je, že ubudli voľné pracovné miesta. V januári ich podniky ponúkali 33.794, čo je o vyše 3000 menej ako v decembri.

Podľa Libora Stodolu z poradenskej spoločnosti PwC Česká republika sa počet nezamestnaných v krajine bude zvyšovať až do jari, keď sa začnú sezónne práce.

"Celkovo v tomto roku očakávam skôr stabilizáciu pracovného trhu. To ukázal aj nedávny prieskum medzi generálnymi riaditeľmi najväčších českých firiem. Približne tretina z nich plánuje tento rok prijímať nových ľudí, tretina prepúšťať a tretina ponechá stav zamestnancov bez zmeny," dodáva Libor Stodola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok