Breivik sa vo väzení sťažuje na nedostatok voľnočasových aktivít

SITA, TA3
31.1.2013 22:45

Nórsky pravicový extrémista Anders Breivik, ktorý si odpykáva 21-ročný trest za zabitie 77 ľudí, sa vláde sťažuje na zlé podmienky vo svojom väzení a a "týranie". Vo štvrtok o tom informoval jeho právnik Tord Jordet, ktorý v jeho mene v tejto súvislosti podal aj formálnu sťažnosť.

Breivik tvrdí, že ho "príliš dlho" držia izolovaného, neponúkajú mu dostatok voľnočasových aktivít a neustále sa musí podrobovať osobným prehliadkam. "Bez ohľadu na to, aký zločin ste spáchali, nemali by ste byť predmetom neopodstatneného ponižujúceho zaobchádzania," uviedol Tordet.

Breivika, ktorý minulý rok zabil 77 ľudí, v auguste odsúdili na maximálny, 21-ročný trest s možnosťou opakovaného predlžovania o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. Extrémistu uznali za príčetného, trestne stíhateľného a preto vinného z terorizmu a úkladných vrážd.

Breivik, ktorý v súvislosti so svojimi činmi neprejavil ani náznak ľútosti, si trest za svoje vyčíňanie v centre Osla a na ostrove Utöya z júla 2011 odpykáva vo väznici neďaleko Osla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok