Prieskum MVK: Lipšicova strana preskočila zvyšok opozície

TASR, SITA
22.1.2013 11:34

Pokiaľ by sa parlamentné voľby na Slovensku konali v januári, najsilnejším pravicovým hnutím v parlamente by sa stala Nová väčšina Daniela Lipšica. Svoj hlas by jej dalo 8,9 percenta voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý sa uskutočnil 7. až 13. januára na vzorke 1125 respondentov.

Prieskum MVK: Lipšicova strana preskočila zvyšok opozície
SITA

Na čele prieskumu politických preferencií bol aj začiatkom roka tradične Smer-SD, ktorý by volilo 41,1 percenta opýtaných. V prepočte by tak sociálni demokrati obsadili presne polovicu stoličiek v 150-miestnom pléne Národnej rady.

Nasledovalo by hnutie NOVA, ktoré by rovnako ako opozičné hnutie OĽaNO (8,6 percenta voličov) dostalo do parlamentu po 16 poslancov. Do NR SR by sa dostali aj KDH, ktorému by svoj hlas dalo 6,5 percenta respondentov (12 mandátov), a Most-Híd s 6,2-percentnými preferenciami (11 mandátov).

Tesne nad hranicou zvoliteľnosti sa podľa prieskumu MVK v januári pohybovali SaS (5,6 percenta voličov) a SDKÚ-DS (5,5 percenta), ktoré by pri takomto rozdelení síl zastupovalo v parlamente po 10 zákonodarcov.
Do NR SR by sa rovnako ako v posledných riadnych voľbách nedostali SMK (4,6 percenta voličov) a SNS (4,4 percenta).

Takmer 10 percent opýtaných uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 20,3 percenta nevedelo, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili.

Haulík: Existuje dopyt po nových projektoch

Podľa Pavla Haulíka z agentúry MVK čísla ukazujú, že na slovenskej politickej scéne existuje dopyt po nových projektoch. Svedčí o tom pokles alebo stagnácia tradičných politických strán v tom istom čase, kým nové hnutie Daniela Lipšica rástlo. "Ja to čítam ako istú formu nenaplnenia očakávaní od tých klasických alebo zabehaných politických strán. Z výsledkov mi to vychádza ako signál od voličov, že chcú nejakú zmenu," komentoval Haulík.

Nové strany však podľa neho sprevádza tradičný problém udržania voličov, ktorých dokázali osloviť. "Myslím si, že toto je dnes problém trebárs aj Lipšica, že tie percentá tam síce má, ale otázka je, ako ich dokáže udržať. Ten projekt sa musí jasnejšie vyprofilovať a podľa toho sa ukáže, či on má tu šancu, alebo nie," dodal.

Horského by zaujímalo, kto si prieskum zaplatil

Prieskum preferencií priniesol podľa politológa Michala Horského len jednu stabilne overenú správu, týkajúcu sa podpory najsilenejšej strany vládneho Smeru-SD.

"Okrem toho prieskum priniesol celý rad informácií, ktoré poukazujú na neuveriteľné zemetrasenie na opozičnej scéne," povedal Horský. "Šokujúcou správou je, že strana Daniela Lipšica Nová väčšina by z politického suterénu vyskočila na prvé miesto politickej opozície," dodal.

Podivuhodné podľa Horského je aj to, že OĽaNO si podľa prieskumu naďalej udržuje svoju dominantnú pozíciu medzi opozičnými stranami. "Výsledky ostatných opozičných strán sú v tejto súvislosti takmer bezpredmetné," myslí si. Horského by zaujímalo, kto si takýto prieskum nechal objednať alebo zaplatiť. Výsledku Lipšicovej strany v prieskume nerozumie ani politológ Ján Baránek. "Naozaj si to neviem vysvetliť," povedal.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok