Obama nemieni v téme úverového stropu USA ustúpiť

SITA
15.1.2013 09:36

Biely dom naďalej stojí za svojím rozhodnutím nepúšťať sa s predstaviteľmi Kongresu do debaty o zvýšení úverového limitu krajiny. Informoval o tom v pondelok prezident Barack Obama na tlačovej konferencii.

Obama nemieni v téme úverového stropu USA ustúpiť
SITA

Dodal, že sa nemieni nechať republikánmi vydierať a tlačiť k rozpočtovým škrtom výmenou za schválenie navýšenia stropu pre požičiavanie. Ak však Kongres jeho navýšenie neschváli, hrozí podľa šéfa centrálnej banky Bena Bernankeho Spojeným štátom americkým už v polovici februára alebo začiatkom marca platobná neschopnosť.

Obama vyhlásil, že je ochotný o možných úsporných opatreniach na výdavkovej strane rozpočtu diskutovať, táto debata podľa neho však musí byť oddelená od témy navyšovania úverového stropu. "Nemienim vyjednávať s pištoľou priloženou k hlavám Američanov. Republikáni môžu konať zodpovedne a platiť účty, ktoré Amerika má, alebo môžu byť nezodpovední a dostať USA do ďalšej ekonomickej krízy. Nedovolím však, aby si vyberali výkupné za to, že nenechajú americkú ekonomiku padnúť," povedal prezident novinárom.

Republikáni žiadajú, aby Obama najprv súhlasil s rozpočtovými škrtmi, ktoré by mali pomôcť znížiť deficit USA vo výške 16,4 bil. USD. Až potom chcú povoliť zvýšenie úverového stropu krajiny. Posledný boj Kongresu s Barackom Obamom o navýšení úverového stropu bol v roku 2011 a otriasol svetovými trhmi. Niektorí predstavitelia Kongresu sú však aj teraz ochotní dotlačiť krajinu až do finančných problémov, aby donútili prezidenta súhlasiť s väčšími úsporami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok