Cesty sú prevažne zjazdné, lavínové nebezpečenstvo trvá

TA3, SITA
15.1.2013 09:52

Situácia zo začiatku týždňa, kedy sneh ochromil na mnohých miestach dopravu, by sa už zrejme nemala v takom rozsahu opakovať. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pre Banskobystrický, Košický, Nitriansky a Prešovský kraj.

Aká je situácia na cestách dnes?

Hlavné ťahy v Bratislave sú prejazdné

Cestári v hlavnom meste vyšli do ulíc aj dnes v noci. Ako informoval bratislavský hovorca Ľubomír Andrassy, o 3:30 začali s celomestským posypom a v súčasnosti sú všetky hlavné ťahy v Bratislave zjazdné.

Treba si však dávať pozor, povrch ciest je mokrý, na niektorých miestach s utlačenou vrstvou snehu, upozorňuje Andrassy. Okrem techniky je v uliciach aj 80 ľudí, ktorí ručne odpratávajú sneh zo zastávok MHD, chodníkov či z námestí.V pondelok poobede po výdatnom snežení vyhlásili v Bratislave druhý kalamitný stupeň. Dnes podľa Andrassyho zvážia, či bude platiť aj naďalej. Sneh v pondelok v hlavnom meste ochromil mestskú hromadnú dopravu, na cestách sa tvorili zápchy.

Mokré cesty v Trenčianskom kraji

Cesty a horské priechody v Trenčianskom kraji sú napriek sneženiu zjazdné. V teréne sa momentálne nachádza 53 sypačov a dva traktory. Cesty sú mokré, miestami s kašovitou vrstvou snehu od pol centimetra do piatich centimetrov.

Teploty v kraji sa pohybujú okolo 0 stupňov Celzia. „Dnes je situácia oveľa lepšia. V pondelok bol na ceste z Handlovej do Žiaru nad Hornom vyhlásený prvý stupeň kalamitnej situácie, pretože tam neúmerne snežilo, dnes už sneží menej,“ informoval technický riaditeľ Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Halás.

Cestári zatiaľ nezaznamenali žiadnu nehodu.Polícia upozorňuje vodičov, že na diaľnici D1 je v obidvoch smeroch od Hornej Stredy v okrese Nové Mesto nad Váhom až po Ilavu stále znížená rýchlosť na 100 km/hod.

Situácia na nitrianskych cestách sa upokojila

Situácia na cestách Nitrianskeho kraja sa upokojila. Cesty sú zjazdné, je na nich kašovitá vrstva snehu. Polícia zatiaľ eviduje jednu dopravnú nehodu, ktorá sa stala medzi obcami Topoľčianky a Žikava, prevrátilo sa tam osobné auto. Na mieste sú záchranári a polícia, cesta je prejazdná.

V pondelok sa stalo množstvo dopravných nehôd, ktoré sú vyžiadali obmedzenia v doprave. V drvivej väčšine prípadov mali problémy kamióny, ktoré museli vyťahovať. Situáciu v doprave komplikovalo husté sneženie a vietor, ktorý vytváral snehové jazyky najmä v okrese Nitra.Ešte večer okolo 18:30 musela polícia uzavrieť časť zlatomoravskej cesty I/65 v smere od Zlatých Moraviec do Nitry, v opačnom smere sa tvorili kolóny.

Dôvodom bolo, že pred odbočkou na Pohranice uviazli dva kamióny. Uzávierka trvala vyše hodinu. Ako ďalej informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Nitra, dočasne neprejazdná bola aj cesta medzi obcou Lehota a Nitrou a rýchlostnú cestu R1 uzatvorili v oboch pruhoch pre vyťahovanie vozidla z priekopy. Problematický bol tiež úsek cesty Nitra - Dražovce - Dolné Lefantovce, ktorý polícia pre nákladnú dopravu neodporúčala.

Čertovica len s reťazami

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem úsekov D1 Ivachnová - Jánovce a úsekov R3 na Orave, kde je na vozovkách vrstva čerstvého prípadne kašovitého snehu do 2 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západnom a strednom Slovensku je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého alebo kašovitého až utlačeného snehu do 2 - 3 cm, miestami až do 4 - 5 cm. Na východnom Slovensku sú vozovky prevažne mokré, vo vyšších polohách pokryté vrstvou čerstvého alebo kašovitého snehu do 3 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou čerstvého alebo kašovitého až utlačeného snehu do 5 cm, okrem priechodu Biela Hora, Soroška, Ďurďošík a Dargov, ktorých povrch vozoviek je mokrý.

Horské priechody Donovaly, Šturec a Veľké Pole sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 m dĺžky. Horský priechod Čertovica je pre nákladnú dopravu zjazdný len so snehovými reťazami. Cesta I/50 v úseku Prievidza - Nová Lehota je prejazdná pre vozidlá nad 3,5 t len so snehovými reťazami. Na cestách III. triedy v okolí Michaloviec a Veľkých Kapušian sa tvorí poľadovica.

Miestami zľadovatený sneh do 2 cm sa nachádza na ceste I/62 Senec - Sereď a II/558 Stakčín - Ulič. Znížená viditeľnosť z dohľadnosťou do 50 m je v okolí Turčianskych Teplíc a do 100 m pre silné sneženie sa vyskytuje v okolí Štrby a Popradu. Vplyvom sneženia a silného vetra sa na cestách v okrese Nové Zámky vytvárajú snehové jazyky a záveje.

Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.

bratislava.jpg

V Žilinskom kraji nasnežilo, priechody sú prejazdné

V Žilinskom kraji v noci snežilo, cesty sú však zjazdné. V Žiline sú zväčša už mokré, na horských prechodoch je kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov, informoval dispečer žilinskej krajskej správy ciest.

Vodiči by preto mali zvýšiť opatrnosť. Horské priechody Svrčinovec, Kremnické Bane, Vyšehradné a Makov sú prejazdné bez obmedzení pre osobnú aj nákladnú dopravu, rovnako aj Šturec, kde zrušili obmedzenie pre nákladné vozidlá nad 10 metrov od 8:00.

Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Žilina, pre horský priechod Kľak platí v celom zimnom období zákaz vjazdu pre nákladnú dopravu nad 12 metrov. Donovaly sú prejazdné so zákazom vjazdu pre nákladnú dopravu nad 10 metrov, takisto aj horský priechod Čertovica, ktorý je pre kamióny zjazdný len so snehovými reťazami. Diaľnica D1 a úsek cesty 1/18 (Strečno) sú prejazdné.

Na horách trvá lavínové nebezpečenstvo

Na horách bolo dnes ráno zamračené so slabým snežením, miestami s hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -8° C do -1° C. Vietor sa utíšil, fúkal už len slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do 15 km/hod, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Za posledných 24 hodín pripadlo od 10 do 35 cm nového prachového snehu, ktorý bol za silného vetra previaty na záveterné svahy, do žľabov a múld. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne, na hrebeňoch je často vyfúkaná až na trávnatý, skalnatý alebo zľadovatený podklad. V žľaboch a muldách sa vytvárajú nebezpečné dosky a vankúše, na náveterných svahoch sú to tvrdé dosky, na záveterných vankúše, kliny a mäkké dosky. Na hrebeňoch sa začali vytvárať preveje.

Vo všetkých pohoriach na Slovensku trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Možné je taktiež spontánne uvoľnenie menších a stredne veľkých lavín, výnimočne veľkých spontánnych lavín. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.

sneh.jpg

Výdatné sneženie, ktoré zasiahlo celé Slovensko narobilo problémy nielen cestárom, ale aj obciam a mestám. Traktory a odhŕňače sa v nich nezastavili celú noc. Hoci sú najmä v podhorských obciach na podobné nádielky snehu zvyknutí, takýto nával prekvapil aj ich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok