Google zneužíva silné postavenie na trhu, tvrdí eurokomisár

SITA
11.1.2013 08:29

Google bude musieť zmeniť spôsob, akým v Európe prezentuje výsledky internetového vyhľadávania. V opačnom prípade jej hrozí pokuta za "odkláňanie spotrebiteľov" na svoje vlastné produkty. Vyhlásil to v piatok eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia

Google zneužíva silné postavenie na trhu, tvrdí eurokomisár
SITA

"Vyšetrovanie stále pokračuje, ale ja som presvedčený, že spotrebiteľov odkláňajú. Speňažujú silnú pozíciu, ktorú majú na trhu internetového vyhľadávania a nejde tu len o dominantnú pozíciu, ale myslím si - obávam sa - že ide o zneužívanie dominantnej pozície," vyhlásil Almunia, reagujúc na spôsob, akým vyhľadávač Google preferuje produkty vlastnej spoločnosti a svoju službu vertikálneho vyhľadávania.

Obava sa pritom týka "spôsobu, akým prezentujú vlastné služby", nie "algoritmu", ktorý je tajnou základnou zložkou vyhľadávacej služby, dodal eurokomisár.

Pozícia EÚ je pritom v ostrom kontraste s regulačnými orgánmi v USA, ktoré minulý týždeň ukončili vyšetrovanie spoločnosti Google a vyhlásili, že spoločnosť nemanipuluje výsledky svojho vyhľadávania tak, aby znevýhodnila konkurentov.

EÚ má v tomto prípade výnimočne iný názor, pretože európske právne definície zneužívania dominantného postavenia sú iné, reagoval Almunia a dodal, že Google má v Európe tiež výrazne silnejšie postavenie, keďže spracúva viac ako 90 % všetkých internetových vyhľadávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok