Vláda: Policajti a vojaci budú odvádzať viac, na dôchodok si počkajú

TA3, SITA
9.1.2013 11:45

Policajti a vojaci by si mali od mája odvádzať na výsluhový dôchodok viac. Takisto si budú musieť dlhšie počkať, kým im naň vznikne nárok. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú na dnešnom rokovaní odsúhlasila vláda.

Vláda: Policajti a vojaci budú odvádzať viac, na dôchodok si počkajú
SITA

Sedempercentný odvod

Legislatíva má pomôcť vyriešiť hlavne deficitný stav osobitných účtov, z ktorých sa vyplácajú výsluhové dôchodky. Novelizovaný zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. mája 2013.

Policajti a vojaci majú podľa novely odvádzať zo služobných príjmov odvod na výsluhový dôchodok vo výške sedem percent, v súčasnosti je to päť percent. Zároveň má viac odvádzať na výsluhový dôchodok aj služobný úrad, a to 20 percent namiesto súčasných 17.

Nárok na výsluhový dôchodok sa v prípade schválenia novely parlamentom zvýši z doterajších 15 na 25 rokov služby. V prechodnom období však bude tento nárok odstupňovaný. Tým policajtom a vojakom, ktorí do dňa účinnosti novely neodslúžia 15 rokov, sa nárok na výsluhový dôchodkov predĺži postupne každý rok o jeden rok až na 25 rokov, podľa toho, koľko už odslúžili.

Napríklad policajt, ktorý odslúžil 14 rokov, získa nárok na výsluhový dôchodok po 16. roku služby a pod. Novelou sa mení aj výmera výsluhového dôchodku.

Posúva sa aj nárok na odchodné

Zvyšuje sa tiež doba nároku na odchodné. Po novom to bude 13 rokov namiesto terajších piatich, pričom zmena sa dotkne novoprijatých policajtov a vojakov. Po novom sa má odchodné aj zdaňovať. Výnimku tvoria prípady, ak v čase vzniku nároku na odchodné bolo odchodné oslobodené od dane.

Doba služby potrebná pre vznik nároku na výsluhový príspevok sa má tiež postupne predlžovať rovnakým systémom ako pri výsluhovom dôchodku. Z doterajších piatich rokov sa postupne zvýši na desať rokov.

Novela tiež spresňuje mechanizmus poskytovania dávok nemocenského zabezpečenia, mení sa tiež mechanizmus zvyšovania dôchodkov z výsluhového zabezpečenia v nadväznosti na mechanizmus dôchodkových dávok v civilnej sfére a dopĺňajú sa ustanovenia o poskytovaní kúpeľnej starostlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok