V estónskom hlavnom meste je MHD zadarmo

TASR
8.1.2013 08:37

Od 1. januára je hromadná doprava v estónskej metropole Tallinn pre miestnych obyvateľov bezplatná. Newyorský starosta Michael Bloomberg túto novinku komentoval vyhlásením, že systém verejnej dopravy blížiaci sa k ideálu je práve bezplatná MHD, ktorú označil za splnenie svojho sna.

V estónskom hlavnom meste je MHD zadarmo
estonianfreepress.com

S odvolaním sa na estónsky denník Postimees o tom informovala ruská agentúra RIA Novosti.

Bloomberg charakterizoval ideálnu MHD ako dopravný systém dostupný pre všetkých, pohodlný a nabádajúci k jeho používaniu. Taká je podľa jeho slov práve MHD v Tallinne.

V rozhovore pre estónsky denník Bloomberg vyjadril nádej, že aj v New Yorku sa jeho sen o bezplatnej MHD raz splní, ale v blízkej budúcnosti to očakávať nemožno.

Bezplatnú MHD v Tallinne môžu využívať občania s trvalým pobytom v metropole, ako aj mládež do 19 rokov bez ohľadu na miesto trvalého pobytu.

Oprávneným osobám tallinnská radnica vydáva preukaz, ktorý treba personalizovať a aktivovať cez internet a potom v MHD vždy priložiť k čítačke kódov.

Do dnešného dňa radnica vydala okolo 200.000 preukazov, pričom Tallinn má približne 420.000 obyvateľov. Podľa štatistiky tallinnskú MHD denne využíva asi 100.000 miestnych obyvateľov.

V rozpočte na rok 2013 radnica estónskej metropoly vyčlenila na projekt bezplatnej MHD 12 miliónov eur, čo je 2,5 percenta z celkového objemu rozpočtových prostriedkov, spresnila RIA Novosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok