Právnické osoby už na Slovensku platia z príjmu 23-% daň

TASR
5.1.2013 15:12

Od 1. januára 2013 platia pre slovenských podnikateľov, ktorí svoju činnosť vykonávajú ako právnické osoby, viaceré zmeny. Tie vyplývajú z novelizovaného zákona o dani z príjmov, podľa ktorého sa od Nového roka zvýšila sadzba tejto dane z 19 % na 23 %.

Právnické osoby už na Slovensku platia z príjmu 23-% daň

Daňovníci, ktorých účtovné obdobie presahuje koniec minulého roka, si tak daňovú povinnosť do konca decembra 2012 vypočítajú so starou sadzbou 19 % a od 1. januára 2013 s novou sadzbou na úrovni 23 %. Vyššia daň platí aj pri platení preddavkov na daň z príjmu na rok 2013.

Od začiatku roka už nie je možné ani vybaviť odklad daňového priznania na základe oznámenia daňovému úradu. Daňovník má na to právo iba v prípade ak sú súčasťou jeho príjmov aj príjmy zo zahraničných zdrojov. Len v takomto prípade sa dá lehota predĺžiť, a to najviac o tri kalendárne mesiace. Samotná daň z príjmu je pritom splatná v tomto predĺženom termíne.

Analytici: Vyššie dane donútia firmy optimalizovať alebo zdražieť svoje produkty

Podľa analytikov sa vyššia sadzba dane z príjmu pre právnické osoby odrazí na nižšej konkurencieschopnosti krajiny a jej príťažlivosti pre potenciálnych investorov. Pri porovnaní s okolitými štátmi je totiž už jej sadzba najvyššia práve v SR.

Podľa riaditeľa Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) Igora Kissa by sa dala táto nevýhoda kompenzovať úľavami na daniach, prípadne daňovými prázdninami. "Ale v tom prípade by išla vláda proti svojim zámerom konsolidovať financie a dosiahnuť vyššie príjmy," povedal pre TASR.

Okrem nižšej atraktivity pre potenciálnych zahraničných investorov povedie vyššie zdanenie súkromných spoločností podľa ekonómov aj k takzvanej daňovej optimalizácií. V rámci nej môžu niektoré spoločnosti pôsobiace na Slovensku zaregistrovať svoje sídlo v krajinách s nižšími daňami, prípadne svoju činnosť v SR jednoducho ukončia.

"Budú tiež mať menej zdrojov na vytváranie nových pracovných miest," upozornil pre TASR analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS) Ján Dinga. Ako dodal, zvýšenie dane z príjmu právnických osôb sa tak môže prejaviť aj na vyššej nezamestnanosti.

Pokiaľ zo strany podnikateľov nepríde k obchádzaniu daňovej povinnosti, premietnu podľa Dingu zníženie ziskov do zvyšovania cien svojich tovarov. "Vyššie dane vždy zvyšujú motiváciu firiem hľadať legálne možnosti, ako sa vyhnúť rastúcej daňovej záťaži, čo im samo osebe zvyšuje náklady," podotkol.

Hoci si vláda Roberta Fica sľubuje od zvýšenia sadzby dane z príjmu z 19 % na 23 % zvýšenie verejných príjmov, podľa Kissa nebude očakávaný efekt na 100 % naplnený. "Podľa môjho názoru bude vyššia snaha obchádzať daňové povinnosti, čím vzrastie šedá ekonomika," dodal Kiss.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok