Putin udelil Depardieuovi ruské občianstvo

SITA, TASR
3.1.2013 16:24

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok podpísal dekrét, ktorým udelil ruské občianstvo francúzskemu hercovi Gérardovi Depardieuovi. Oznámil to Kremeľ vo vyhlásení.

Putin udelil Depardieuovi ruské občianstvo
SITA

Putinov dekrét

Depardieuovi, ktorého nahnevalo plánované zvyšovania daní francúzskou vládou, udelil dnes ruský prezident Vladimir Putin ruské občianstvo. V stručnom vyhlásení Kremľa sa uvádza, že Putin dnes oficiálne podpísal príslušný dekrét.

Zdroj z okolia francúzskeho herca podľa AP túto správu odmietol komentovať a neprezradil, či Depardieu ponuku prijal.

Depardieu sa ocitol pod paľbou kritiky po tom, ako sa kvôli daniam presťahoval do Belgicka a oznámil, že sa vzdá i francúzskeho občianstva. Ľavicoví francúzski politici, napríklad bývalá prezidentská kandidátka Nathalie Arthaudová, označili jeho rozhodnutie za zahanbujúce.

Herec chce vrátiť pas

Depardieu je v Rusku dobre známy a objavil sa tam v mnohých reklamných kampaniach. Tento rok patril k viacerým západným celebritám, ktoré pozvali na oslavy narodenín Kremľom podporovaného čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. V Rusku tiež vlani pracoval na filme o Grigorijovi Rasputinovi.

Depardieu sa už v Belgicku informoval o tom, ako získať trvalý pobyt, a vyhlásil, že chce vrátiť svoj francúzsky pas a kartu sociálneho poistenia. Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault jeho oznámenie kritizoval ako "dosť úbohé" a nevlastenecké. Herec v reakcii vládu obvinil, že chce trestať úspech a talent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok