Drogový boss Baki Sadiki je na Slovensku, priviezol ho špeciál

TA3, SITA, TASR
28.12.2012 16:16

Hlavu albánskeho drogového gangu Bakiho Sadikiho letecky previezli z Kosova na Slovensko. Mal by si tu odpykať výnimočný trest.

Vládny špeciál pristál na bratislavskom letisku M. R. Štefánika a krátko po štvrtej popoludní z neho vystúpil aj Sadiki, ktorého strážila eskorta kukláčov.

Lajčák: Je to dobrý deň pre spravodlivosť

Slovenský rezort diplomacie víta bezproblémové odovzdanie Bakiho Sadikiho orgánom SR a jeho prevoz z Kosova do Bratislavy. "Je to dobrý deň pre spravodlivosť," konštatoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ministerstvo zároveň oceňuje spoluprácu misie Európskej únie EULEX, ďalších partnerov a v poslednej fáze aj súčinnosť miestnej polície v Kosove. "Pre všetky zúčastnené či spolupracujúce strany bola spravodlivosť určujúca priorita, a to napriek právnym i politickým výzvam spojených s týmto prípadom extradície," uviedlo MZV vo svojom stanovisku.

Úspešné zavŕšenie procesu vydania odsúdeného Albánca podľa rezortu diplomacie signalizuje, že Priština má seriózny záujem reformami a spoluprácou napĺňať svoju európsku perspektívu tak, ako celý región západného Balkánu, čo Slovensko dlhodobo podporuje.

sadiki_clanok.jpg

Slovensko-albánsky drogový boss

Kosovská administratíva 21. decembra potvrdila, že Sadikiho vydávajú na Slovensko. Potvrdila tak súdne verdikty kosovských súdov, ktorými odsúhlasili žiadosť o vydanie Bakiho Sadikiho na Slovensko. Sadikiho zadržali v kosovskom Gnjilane v októbri.

Slovenské orgány potom poslali žiadosť o jeho vydanie aj s extradičnými materiálmi do Kosova, kde ho náš styčný úrad odovzdal medzinárodnej misii EULEX. Tá ich posunula prištinskej administratíve.

Sadiki bol hlavou albánskeho drogového gangu na Slovensku, ktorá k nám pašovala heroín z Turecka. Krajský súd v Prešove 21. septembra 2011 zamietol jeho odvolanie a potvrdil mu 22-ročný trest väzenia, ktorý mu vymeral okresný súd.

Sadikiho súdili na úteku, jeho spoluobžalovaní Juraj Jambrich a Ján Cibula dostali trest po 15 rokov.

Bezprecedentné množstvo heroínu

Trojica mužov pôsobiaca vo Vysokých Tatrách ako organizovaná skupina, v rokoch 2007 až 2008 dovážala najprv cez Poľsko a neskôr priamo z Turecka na Slovensko heroín, ktorý ďalej distribuovala do Švajčiarska, Talianska a Poľska.

Išlo najmenej o šesť prípadov dovozu a prevozu heroínu a najmenej o 120 kilogramov drogy. Opiát pašovali v letných šľapkách. Polícia zachytila desať kilogramov heroínu v penzióne Casa Dolce v Starom Smokovci, ktorý mal v prenajme na reštauračné účely Juraj Jambrich so svojím obchodným partnerom.

Penzión susedil s barom a diskotékou Albas, ktoré prevádzkoval Baki Sadiki. Z pašovaného heroínu bolo možné vyrobiť vyše 336-tisíc jednorazových dávok omamnej látky, za ktorú by mohli získať 3,350 mil. eur. Predseda senátu krajského súdu uviedol, že také množstvo heroínu súdna prax v tomto regióne ešte nezaznamenala.

sadiki_claaanok.jpg

Privezenie Bakiho Sadikiho na bratislavské letisko

Pozrite si aj záznam krátkeho brífingu prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara o prevoze odsúdeného narkobaróna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok