Izrael umožní stovkám kresťanov z Gazy navštíviť Betlehem a Jeruzalem

TASR
21.12.2012 07:50

Stovkám kresťanov z okupovaného pásma Gazy Izrael umožní, aby na vianočné sviatky vycestovali do Jeruzalema a Betlehema. Na oficiálnom zozname je 561 priezvisk.

Izrael umožní stovkám kresťanov z Gazy navštíviť Betlehem a Jeruzalem
SITA

Pre málo početnú komunitu kresťanov z Gazy predstavujú Vianoce spolu s Veľkou nocou prakticky jediné dve možnosti, ako sa dostať do svätýň v Jeruzaleme, meste kontrolovanom Izraelčanmi, a do Betlehema, ktorý síce spravujú Palestínčania, ale kam sa dá dostať len cez izraelské územie.

"Pre mňa je to vždy sviatok, keď nám dajú súhlas. Najmä však v tomto roku, veď sme nedávno zažili vojnu. V Jeruzaleme budem Boha prosiť, aby chránil môjho muža a deti. Urobím, samozrejme, aj nejaké nákupy, lebo v zablokovanej Gaze sa nie všetko dá kúpiť," uviedla pre agentúru RIA Novosti obyvateľka Gazy ruského pôvodu Anna Ašur.

Palestínska tlačová agentúra MNA s odvolaním sa na miestne úrady informovala, že povolenie sláviť sviatky v predpokladanom Ježišovom rodisku dostal len ten obyvateľ Gazy, kto je registrovaný ako kresťan a kto má menej než 16 a viac ako 40 rokov. Povolenie na návštevu sa vzťahuje na celé vianočné sviatky - od 24. decembra do 8. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok