Glváč: Na trhu sa zas objavil materiál s tajnými informáciami

SITA, TASR, TA3
13.12.2012 13:15

Na trhu sa pohybujú podľa ministra obrany Martina Glváča ďalšie vojenské spravodajské materiály s tajnými informáciami, ktoré boli pôvodne iba „vyfabrikované“ na to, aby si v minulosti vybavovali spravodajskí dôstojníci účty.

Podľa Glváčových slov teraz doplácajú na to, čo bolo v rezorte v minulosti, v časoch kauzy odpočúvania novinárov. „Tento materiál bol všeobecne známy aj zastupujúcej ministerke (obrany) Radičovej a podľa mojich informácií aj ministrovi vnútra Lipšicovi," povedal minister obrany. Glváča sa na materiál pýtali novinári, ktorým sa dostal do rúk. Podľa ministra však materiál neobsahuje autentické udalosti, išlo o spomínané vybavovanie si účtov. Napriek tomu obsahuje niektoré technické špecifikácie, ktorých zverejnenie by spôsobilo rezortu problémy a Glváč je vďačný, že ho novinári nezverejnili, „nakoľko by nám mohol spôsobovať ekonomické ujmy“. Minister ich ale nespresnil, iba všeobecne poznamenal, že by sa mohli odkryť niektoré technické prostriedky.

Materiál mal byť skartovaný, podľa Glváča je otázne, ako sa dostal von. „Pravdepodobne to budem konzultovať so špeciálnym prokurátorom, ktorého plánujem navštíviť, a uvidíme aj, aké to bude mať trestnoprávne dôsledky,“ konštatoval Glváč.

Tlačová beseda ministra obrany M. Glváča

Galko: Minister Glváč ma bude viniť z únikov aj keď budem na dôchodku

Súčasné vedenie rezortu obrany bude pripisovať vinu za každé pochybenie v tajných službách exministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi (SaS) ešte aj v čase, keď odíde na dôchodok. V reakcii na dnešný brífing šéfa silového rezortu Martina Glváča (Smer-SD) to uviedol opozičný poslanec Galko.

Ten podľa vlastných slov informácie o uniknutom spise doteraz nemal. Vzhľadom na to, že všetky úniky tajných materiálov sa podľa neho udiali pred marcovými voľbami do parlamentu, Galko predpokladá, že k zlyhaniu v tajných službách došlo počas súčasného vedenia. "Nabudúce nech nemá veľké reči o tom, že počas jeho vlády nebude zlyhávať ľudský faktor a nebudú unikať tajné dokumenty a vyhne sa potom takýmto trápnym ospravedlneniam," komentoval exminister.

Rovnako ako predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS) pritom nedokázal posúdiť, či takýto materiál môže spôsobiť finančnú škodu krajine. "Ak má naozaj ísť o možnosť úniku, tak je to jeden z veľkých neduhov, s ktorým sa spravodajské služby potýkajú. Preto by ochrana utajovaných skutočností mala byť priorita v ďalšom fungovaní spravodajských služieb," podčiarkol Fedor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok