Platy v školstve sa majú zvýšiť, prepočty sa líšia o desiatky eur

TA3, TASR, SITA
11.12.2012 14:15

Školské odbory predstavili svoje prepočty toho, ako sa má meniť mzda učiteľov v budúcom roku. Od tých vládnych sa líšia. Rebelujúce školy zvažujú bojkot vysvedčení.

Priemerné mzdy pedagogických a odborných zamestnancov sa podľa školských odborárov na budúci rok po päťpercentnom zvýšení dostanú na úroveň 803 eur. K tomuto číslu dospeli odborári na základe údajov, podľa ktorých bolo pedagogických a odborných zamestnancov celkovo 87 867 a ich priemerná mzda v treťom kvartáli dosiahla 764 eur.

"Odhad priemernej mzdy na rok 2013 zahŕňa všetkých pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí sú financovaní cez kapitolu ministerstva školstva a podielové dane," uviedol dnes Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

"Rozporuplné vyhlásenia predsedu vlády, ministra financií, ministra školstva o náraste platov zamestnancov v školstve v roku 2013 rozbúrilo hladinu v školách a školských zariadeniach a vo verejnosti," konštatujú odborári. Preto sa rozhodli priniesť podľa nich relevantné informácie o očakávanom zvýšení platov o päť percent podľa oficiálnych štatistických zdrojov.

Kabinet minulý týždeň pridal učiteľom do taríf päť percent a prijal nariadenie, aby celý mzdový normatív išiel na platy učiteľov. Premiér Robert Fico najskôr hovoril, že učitelia si prilepšia o 50 až 60 eur. Neskôr minister financií Peter Kažimír vyhlásil, že oproti tomuto roku ich priemerný plat porastie o 94 eur.

Ministerstvo financií vysvetlilo, že zmenou nariadenia dosiahne plat učiteľa na budúci rok 896 eur a zvýšením miezd o päť percent priamo do taríf bude napokon priemerná mzda učiteľa na budúci rok 934 eur. Podľa ich údajov sa tak zvýši priemerná mzda učiteľov základných a stredných škôl z 840 eur na 934 eur, čo napokon predstavuje zvýšenie priemerných platov o 11,2 percenta.

Protesty proti jednostranným vládnym krokom

Účastníci protestov, ktoré oddnes organizujú školské odbory, protestujú proti jednostrannému rozhodnutiu vlády zvýšiť platy vybraným pracovníkom školstva o päť percent aj napriek požiadavkám odborov na desať percent. Rozbehnuté aktivity nechcú zastaviť, kým nedostanú potrebné záruky.

Vo výzve adresovanej vláde a ministrovi školstva žiadajú, aby na začiatku roka 8. januára 2013 predstavili zmysluplnú víziu rozvoja školstva. Vo vízii sa podľa nich majú merateľnými hodnotami zaviazať, ako to so vzdelávaním mladej generácie myslia a akým spôsobom to chcú aj v praxi garantovať.

"Očakávame, že v tejto vízii bude záväzok vlády SR na skvalitnenie vzdelávania, materiálneho a technického zabezpečenia škôl, vrátane vedy a výskumu a na primerané financovanie a odmeňovanie v rezorte školstva v rokoch 2014 - 2016," uvádzajú účastníci protestov, ktoré dnes odštartovali v Žiline a Prešove. V piatok by mali protesty vyvrcholiť v Bratislave, Trenčíne a Košiciach.

Zdôraznili, že nechcú eskalovať napätie v spoločnosti. "Ale od rozbehnutých aktivít, do ktorých sa masovo zapájajú zamestnanci školstva, najnovšie aj študenti regionálneho školstva, nemienime ustúpiť, pokiaľ nedostaneme potrebné záruky," varujú protestujúci zamestnanci školstva.

Nie sú spokojní s rozhodnutím vlády neplniť svoje programové vyhlásenie a požiadavky zväzu. Nepáči sa im jednostranné rozhodnutie kabinetu o päťpercentnom zvýšení platov a to, že nestanovila víziu skvalitnenia školstva systémom postupných krokov vo volebnom období.

Štrajk a masové protesty zamestnancov školstva podľa nich dokumentujú, že tento rezort vlády trvale nedoceňujú v potrebnom finančnom zabezpečení, čo sa prejavuje v poklese kvality vzdelávania našej mladej generácie. Tomu nasvedčujú medzinárodné merania štátov EÚ, varovné hlasy orgánov EÚ adresované vláde SR, kde sa deklaruje, že školstvo SR zaujíma vo financovaní a odmeňovaní svojich zamestnancov posledné priečky medzi štátmi EÚ.

"Nebudeme sa nečinne prizerať na to, ako sa strategický rezort, ktorý má zabezpečiť prosperitu štátu v budúcnosti, potáca na konci záujmov zatiaľ každej politickej garnitúry," vyhlasujú protestujúci.

Školy v štafete zvažujú bojkot vysvedčení

Bratislavské a niektoré ďalšie školy z regiónov, ktoré sa zapojili do štafetových štrajkov, rozmýšľajú o ďalšej forme protestu. Učitelia by v rámci tohto neho odmietli uzavrieť polročnú klasifikáciu.

Tým by vznikol problém najmä pre deviatakov a maturantov, ktorí potrebujú známky na prihlášky. Na sociálnej sieti o tom informuje učiteľ Radim Kovařík.

Na tomto návrhu sa podľa neho učitelia dohodli počas pondelkovej diskusie na bratislavskom Gymnáziu L. Novomestského, ktoré dnes prevzalo štrajkovú štafetu. "Je to forma učiteľskej neposlušnosti, ktorá je len a len na učiteľoch. Týmto krokom chceme prinútiť vládu rokovať o našich požiadavkách, s ktorými sme vstupovali do neobmedzeného štrajku a neboli splnené," napísal na sociálnej sieti Kovařík.

Žiakov by v týchto školách normálne skúšali, dostávali by známky, no klasifikačná porada by prebehla bez uzavretia známok. Jednotlivé školy sa majú rozhodnúť do stredy, či by do tohto protestu išli.

Bojkot by bol v rozpore so zákonom, tvrdí ministerstvo

Bojkot polročnej klasifikácie žiakov by bol v rozpore so zákonom, uviedol hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

"Školský rok sa delí na dva polroky, každý z nich musí byť uzavretý klasifikáciou. Jej výsledkom je práve vysvedčenie či výpis prospechu. Preto úvahy o neklasifikovaní žiakov a študentov sú v rozpore s tým, čo káže školský zákon," vyhlásil hovorca.

V pondelok sa v bratislavskom Gymnáziu L. Novomestského stretli zástupcovia okolo 80 škôl z Bratislavy, Myjavy, Trenčína a Púchova. Vyše 90 percent zúčastnených súhlasilo s formou ostrého protestu, v rámci ktorého by neuzavreli polročnú klasifikáciu.

Jednotlivé školy sa majú rozhodnúť, či by sa do tejto formy protestu zapojili, do stredy. Postup musí v každej škole odhlasovať nadpolovičná väčšina učiteľov. Tento protest by mohol skomplikovať život najmä deviatakom a maturantom, ktorí potrebujú známky na prihlášky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok