Grécky premiér: V budúcom roku sa dočkáme náznakov zotavovania

TA3, TASR
5.12.2012 09:50

Grécky premiér Atonis Samaras sľúbil obyvateľom krajiny, ktorí už päť rokov čelia dôsledkom recesie, že na budúci rok sa dočkajú prvých náznakov zotavovania ekonomiky. Informuje o tom agentúra Reuters.

Minulý týždeň zase Samaras vyhlásil že nová dohoda s medzinárodnými veriteľmi o znížení gréckeho dlhu definitívne ukončí špekulácie o možnom odchode krajiny z eurozóny.

Vláda v Aténach musela zaviesť drastické úsporné opatrenia, aby splnila podmienky dvoch záchranných úverov. Tvrdé škrty vo výdavkoch a zvýšenie daní však prispeli k pádu ekonomiky a k rastu nezamestnanosti, ktorá už dosiahla 25 %.

"Rok 2013 bude rokom obratu (k lepšiemu)," vyhlásil Samaras na konferencii podnikateľov v utorok večer. Dodal, že podľa vládneho odhadu v roku 2014 by už grécka ekonomika mohla znova rásť.

Podľa údajov, ktoré v utorok zverejnilo ministerstvo financií, Grécko po vylúčení výdavkov na obsluhu dlhu, dosiahlo za prvých 10 mesiacov tohto roka rozpočtový prebytok 2,3 miliardy eur. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka vykázalo deficit 4,2 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok