K Rusínom sa hlási viac ľudí, chcú viac peňazí od vlády

SITA
2.12.2012 10:53

Rusíni budú žiadať Úrad vlády Slovenskej republiky, aby pri prideľovaní peňazí na podporu tejto menšiny v budúcom a nasledujúcich rokoch zohľadnil 38-percentný nárast počtu obyvateľstva, ktoré sa prihlásilo k rusínskej národnostnej menšine počas sčítania obyvateľstva v roku 2011 oproti predchádzajúcemu sčítaniu, ktoré bolo v roku 2001.

K Rusínom sa hlási viac ľudí, chcú viac peňazí od vlády

“Predniesť túto požiadavku na pôde Úradu vlády SR by mali obaja rusínski členovia Výboru pre národnostné menšiny Ján Kaliňák a Ján Lipinský,“ uvádza sa v správe o sobotňajšom rokovaní Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS), na ktorom sa jeho účastníci dohodli na tejto požiadavke. Agentúre SITA správu za OSRS poskytol Peter Medviď.

OSRS je už oficiálnym názvom platformy rusínskych organizácií, profesionálnych inštitúcií, nezaradených rusínskych aktivistov, ako aj úspešných a vplyvných rusínskych podnikateľov. Názov zoficiálnili v sobotu na druhom zasadnutí platformy, ktorú zvolali z iniciatívy člena Výboru pre národnostné menšiny Rady vlády SR za rusínsku národnostnú menšinu Jána Kaliňáka. Vedením novovznikajúcej platformy poverili známeho experta na zahraničnú politiku Alexandra Dulebu, ktorý by mal zvolať jej tretie zasadnutie OSRS na 2. februára 2013. Duleba má od prítomných mandát aj na vedenie rokovaní s tými rusínskymi subjektmi, ktoré sa doteraz k tejto aktivite nevyjadrili, prípadne ju odmietli a snažiť sa s nimi dohodnúť ich participáciu a účasť za okrúhlym stolom.

Okrúhly stôl Rusínov Slovenska je otvorenou platformou, ktorej cieľom je zjednotenie rusínskeho hnutie na Slovensku. Mal by byť koncepčnou, konzultačnou a informačnou platformou rusínskych organizácií, profesionálnych ustanovizní a osobností, ktorých činnosť je zameraná na obrodzovací proces Rusínov na Slovensku. OSRS by mal taktiež pripomienkovať materiály, ktoré chcú rusínski zástupcovia vo Výbore pre národnostné menšiny Rady vlády SR prednášať na jeho rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok