Na výsluhové dôchodky bude treba odrobiť desať rokov navyše

SITA, TA3
26.11.2012 15:32

Policajti a vojaci si budú na svoje dôchodky platiť viac a budú tiež viac slúžiť. Poistné na výsluhový dôchodok sa im má zvýšiť o dve percentá. Nárok na výsluhový dôchodok má po novom vzniknúť po 25 rokoch služby.

Vojaci a policajti, ktorí odslúžia do roku 2013 menej ako päť rokov, budú mať nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia.

Nárok naň by sa mal totiž príslušníkom poriadkových síl postupne predĺžiť na 25 rokov štátnej služby. Nebude však zdanený a jeho poberatelia nezaplatia ani desaťpercentný stabilizačný odvod, ako to pôvodne zvažovala vláda SR. Vyplýva to zo zmien v zákone o sociálnych službách, ktoré dnes predstavil rezort vnútra.

"Základným motívom celého tohto návrhu je, že si ozbrojenci budú platiť na svoje dôchodky viac a budú slúžiť dlhšie, od 15 do 25 rokov, v rámci jednotlivých prechodných období. Ale aj tieto opatrenia znamenajú, že (si tento systém) budú môcť užívať dlhé roky, nielen počas služby, ale najmä, keď si poctivo odrobia roky v armáde alebo v polícii a budú môcť ísť do dôchodku," zhrnul podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

Popri predĺžení služby sa zmení aj výška poistného. Policajti a vojaci by navyše mali platiť o dve percentá vyššie poistné, teda sedem percent. Viac bude platiť aj zamestnávateľ. "Celý čas sme sa snažili systém udržať tak, aby výpočet a vzorec, ktorý sa používa pre udržateľnosť samotného sociálneho systému, mohol byť vypočítaný aspoň na 50 rokov," doplnil minister vnútra.

Novela, ktorá by mohla byť účinná od mája 2013, zohľadňuje aj požiadavku na valorizáciu penzií. Tá by mala byť u vojakov a policajtov rovnaká ako v civilnom sektore. Súčasne by mala byť diferencovaná počtom odslúžených rokov. "Je to omnoho spravodlivejšie, pretože vtedy nižšie dôchodky v zásade dobiehajú vyššie, minimálne percentuálne," podotkol Kaliňák.

K miernejšej úprave v sociálnom systéme podľa neho prispeli predchádzajúce úsporné opatrenia, ako aj radikálny pokles odchodu policajtov zo zboru. Kým vlani odišlo zo systému asi 1800 policajtov, v tomto roku to bolo zhruba 550.

Novela podľa Kaliňáka zastaví negatívny trend narastajúceho deficitu na osobitných účtoch sociálneho zabezpečenia poriadkových síl. Do roku 2015 predpokladá minister vnútra úsporu 200 miliónov eur.
Zmeny v systéme ocenil aj minister obrany Martin Glváč. "Bolo by strelením vlastného gólu tento systém ponechať tak, ako je nastavený, nakoľko o 30 rokov, ako vyrátali na ministerstve financií, by náš doplatok činil 500 miliónov eur. To znamená, že možno už o tri roky by sme tento systém nevedeli udržať," podotkol.

Tlačová beseda ministrov Glváča a Kaliňáka:

Šéf policajných odborov: Doba si to vyžaduje

Dvadsaťpäťročná služba pre policajtov je primeraná. Povedal to predseda odborového zväzu polície Miroslav Litva po tom, ako dnes minister vnútra Robert Kaliňák a minister obrany Martin Glváč predstavili zmeny v návrhu novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

Nárok na výsluhový dôchodok sa podľa návrhu zvýši postupne z doterajších 15 na 25 rokov. Návrh pôvodne počítal aj so zavedením desaťpercentného stabilizačného odvodu z výsluhových dôchodkov, no po pripomienkach napokon tento zámer vypustili.

Tým, že nám starne populácia, si doba podľa Litvu vyžaduje, aby sa služba predlžovala. "Doba služby 25 rokov nie je nesplniteľná," uviedol. "Za posledných desať rokov do roku 2010 bola priemerná doba služby v polícii na úrovni 25,2 roka," povedal Litva. Za posledných päť rokov to však bolo 24,9 roka a v roku 2011 odchádzali policajti do dôchodku v priemere vo fyzickom veku 45 rokov po odslúžení 22 rokov. "Vidíte, že nastal pomerne prudký pokles a žiadalo si to urobiť protioptarenia," povedal šéf policajných odborov s tým, že len na uvedomelosti a dobrej vôli sa dôchodkový systém postaviť nedá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok