Učitelia prerušia štrajk, brány škôl sa opäť otvoria

TA3, TASR, SITA, Fcb
28.11.2012 10:24

Brány väčšiny škôl na Slovensku sa v pondelok zatvorili pre ostrý štrajk pedagogických pracovníkov. Odbory sa v stredu po rokovaniach s vládou rozhodli protest prerušiť.

Učitelia prerušia štrajk, brány škôl sa opäť otvoria
SITA

10:20 O ďalšom postupe sa rozhodne zajtra

O ďalšom postupe rozhodne mimoriadna rada zväzu, ktorá zasadne zrejme vo štvrtok. Odborári chcú aj naďalej rokovať s vládou, kedy sa uskutoční ďalšie stretnutie, zatiaľ nie je známe.

Premiér po utorkovom rokovaní vyhlásil, že k rozpracovanému memorandu sa majú odborári vyjadriť do budúcej stredy. "O termíne, do kedy bude prerušený štrajk, sa momentálne hovoriť nedá. Budeme vychádzať z aktuálnej situácie a vývoja, ktorý nás bude čakať," doplnil Ondek s tým, že vo štvrtok by na školách malo začať riadne vyučovanie.

13:00 Riaditelia škôl chápu postoj odborov, sú však aj sklamaní

10:05 Školy o šiestej popoludní prerušia štrajk

Učitelia dnes o 18. hodine prerušia štrajk za zlepšenie financovania školstva. Brány škôl sa vo štvrtok 29. novembra opäť otvoria, rozhodol dnes štrajkový výbor.

"Dôvodom je, že v utorok sa začali rokovania s predstaviteľmi vlády o cieľoch a dôvodoch štrajku za účelom skvalitnenia nášho školstva a prílevu viac finančných prostriedkov hlavne na kvalitu a vzdelávanie," povedal po rokovaní šéf školských odborárov Pavel Ondek. Nič bližšie o návrhoch zatiaľ nie je známe.

9:50 Záujem o centrá voľného času narastá

O bratislavské centrá voľného času je každým dňom trvania štrajku vyšší záujem. Dnes do nich rodičia priviedli celkom 37 detí, povedal hovorca primátora Ľubomír Andrassy. "Zrejme je to dôsledok toho, že prvé dva dni boli ešte rodičia pripravení, dnes im dochádzajú možnosti a preto využívajú aj ponuku mesta," odôvodnil.

Najviac detí je tak, ako aj po iné dni, v centre v Petržalke - 15 a o jedno dieťa menej má centrum v Starom Meste. V ostatných troch ich je osem. "Po prvýkrát využili dvaja rodičia aj centrum v Krasňanoch, kde v pondelok a utorok nebolo žiadne dieťa," dodal hovorca.

9:30 Protest pokračuje tretím dňom, odborári rozhodujú o ďalšom postupe

O tom, či školy zostanú aj naďalej zavreté, má rozhodnúť štrajkový výbor, ktorý zasadá dnes dopoludnia.

9:25 Niektoré školy na hornej Nitre prerušili štrajk

Niektoré školy na hornej Nitre prerušili štrajk a od dnešného dňa pokračujú v bežnom režime. Vyučuje sa v Prievidzi na dvoch materských školách, na Strednej škole obchodu a služieb a svoju činnosť spúšťa aj Centrum voľného času. Štrajk prerušili aj na materských školách v Partizánskom.

Ako informoval vedúci oddelenia školstva v Partizánskom Pavol Horňan, oddnes fungujú všetky materské školy v meste a jeho mestských častiach. "Do štrajku sa zapojili štyri materské školy v Partizánskom, od 27. novembra fungovali v bežnom režime tri materské školy a dnes sa pridala štvrtá."

Ako upozornil Horňan, mestský úrad čaká na vyjadrenia štrajkových výborov základných škôl o prerušení respektíve pokračovaní štrajku. "O tom, ako sa vyvinie situácia na základných školách, budeme občanov informovať aj prostredníctvom mestského rozhlasu," doplnil Horňan.

Vyučovanie na Spojenej škole v Partizánskom so všetkými jej organizačnými zložkami, Strednou odbornou školou, Strednou priemyselnou školou a Obchodnou akadémiou by sa podľa informácie zverejnenej na webovej stránke školy malo začať 29. novembra.

Praktické a teoretické vyučovanie prebieha oddnes na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi. Stredná odborná škola na ulici Falešníka avizovala na svojej stránke, že na jej škole nebude prebiehať vyučovanie do 30. novembra. Predbežne do piatku 30. novembra štrajkuje aj Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského.

Zatvorené sú zatiaľ aj všetky základné školy v Prievidzi. Niektoré z nich rozhodnú o pokračovaní štrajku na   dnešných poradách štrajkových výborov. Vyučovanie na Základnej škole s materskou školou v Bojniciach začne vo štvrtok.

08:00 V Bratislave sa chystajú o 10.00 h protestovať zamestnanci Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru

Zhromaždenie sa má uskutočniť pred gymnáziom. Riaditeľ školy Pavel Sadloň ich protest schvaľuje. Je rád, že učitelia nesedia doma, ale sú ochotní diskutovať o tom, čo sa momentálne deje v školstve.

„Celá revolúcia v roku 1989 prebehla tým, že sa ľudia stretávali na školách, na námestiach. Aj tu by mali tiež vedieť, za čo vlastne bojujú, za čo boli ochotní vzdať sa platu, ktorý im momentálne nebeží,“
povedal pre TASR Sadloň, ktorý je tiež prezidentom Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií.

002.jpg

23:50 Nočné rokovania premiéra s odborármi neukončili štrajk

Školskí odborári sa na nočnom rokovaní s premiérom Robertom Ficom a ministrami nedohodli. Štrajkový výbor v stredu rozhodne, či štrajk bude pokračovať, alebo ho prerušia. Odborári zvolajú mimoriadnu radu, uviedol po viac ako štvorhodinovom rokovaní s premiérom a ministrami odborový predák Pavel Ondek. Premiér doplnil, že rokovania boli prerušené. Odborári si podľa neho vyžiadali čas do stredy budúceho týždňa, aby sa mohli vyjadriť k rozpracovanému memorandu.

"Dohodli sme sa na tom, že budeme opäť rokovať, pretože sme sa nedohodli na prioritných veciach, hlavne čo sa týka memoranda a samozrejme čo sa týka aj navýšenia platov," povedal Ondek. Školskí odborári zvolávajú mimoriadnu radu, pravdepodobne vo štvrtok alebo v piatok, ktorá povie čo ďalej. V stredu ráno zasadne štrajkový výbor, ktorý bude analyzovať situáciu a rozhodne o ďalšom postupe. Ponuka sa netýka konkrétnych čísel, musíme ešte rokovať ďalej, zdôraznil.

Podľa premiéra hovorili o určitých návrhoch. "Ak sa k nim pristúpi, bude potrebné aby sme opäť zvažovali ako zabezpečiť financovanie iných oblastí spoločenského života," dodal. Bude treba ešte rokovať a Fico verí, že v nejakom krátkom čase dôjde k takému rozhodnutiu, ktoré uspokojí obidve strany. Zopakoval, že vláda si je vedomá nedostatočných platov učiteľov. Fico pripomenul, že v Európe sa znižujú platy a prepúšťajú sa ľudia. Slovensko je podľa neho pravdepodobne asi jediná krajina, ktorá vôbec uvažuje o navýšení platov učiteľov. "Ale ak sa bude čas naťahovať a opäť prídu nejaké negatívne informácie, pokiaľ ide o makroekonomické ukazovatele verejných financií, tak ani táto ponuka možno už nebude na stole," doplnil Fico. Na stretnutí boli aj ministri školstva, financií, práce a vnútra Dušan Čaplovič, Peter Kažimír, Ján Richter a Robert Kaliňák.

23:30 Po takmer 5-hodinovom rokovaní: Štrajk učiteľov pokračuje ďalej aj v stredu.

22:45 Vláda sa nedohodla so školskými odbormi, štrajk učiteľov bude pokračovať.

22:05 Rokujú už viac ako 4 hodiny a rokovanie nevyzerá, že by malo skončiť. Na stretnutí sú aj všetci členovia centrálneho štrajkového výboru. Všetko sa zatiaľ odohráva za zatvorenými dverami.

20:20 Premiér rokuje so školskými odborármi

Premiér Robert Fico sa dnes večer stretol s vedením školských odborov. Na stretnutí by mali byť prítomní aj ministri školstva a financií Dušan Čaplovič a Peter Kažimír. Stretnutie je pravdepodobne vo vládnom hoteli Bôrik, miesto rokovaní úrad vlády nepotvrdil.

Premiér sa dnes predčasne vrátil z návštevy Rumunska s odôvodnením, že chce "vytvoriť čas na ďalšie rokovania a konzultácie so zástupcami učiteľov".


18:30 Školskí odborári sa chcú v stredu stretnúť s premiérom Robertom Ficom, poslali mu list

Celoslovenský štrajk učiteľov pokračoval dnes druhým dňom. Niektoré školy už začali vyučovať, ale väčšina naďalej zostala zatvorená. Školskí odborári budú mať presnejšie čísla v stredu. Odborári by sa chceli v stredu stretnúť s premiérom Robertom Ficom, zatiaľ však nedostali od vlády ani ministerstva školstva žiadny oficiálny termín rokovaní.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku dnes sumarizoval prvý deň štrajku, ktorým bojujú za desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva. V prvý deň sa do učiteľského štrajku zapojilo 73,45 percenta zamestnancov základných, 63,62 percenta pracovníkov stredných a 5,09 percenta zamestnancov vysokých škôl. Odborári dnes poslali list premiérovi so žiadosťou o stretnutie a štrajkový výbor vyzval školy, aby vytrvali v štrajku.

V Bratislavskom kraji sa v pondelok a utorok zapojilo do štrajku 141 škôl a školských zariadení a štrajkovalo dokopy 4 500 školských pracovníkov. V Trenčianskom kraji dnes štrajkovalo 46 stredných škôl. Z 2 334 zamestnancov sa dnes na štrajku zúčastnilo 1 459, čo je takmer 64 percent. V Nitrianskom kraji dnes štrajkoval zhruba rovnaký počet základných a materských škôl ako v pondelok, keď ich bolo 66 percent. Z 322 škôl a školských zariadení, ktoré boli pre štrajk pedagogických zamestnancov zavreté v Banskobystrickom kraji v pondelok, zostalo dnes zavretých 296. V štrajku aj dnes zostalo 213 základných a materských škôl v kraji, respektíve 67 percent ich zamestnancov. Na stredných školách klesol počet štrajkujúcich z pondelkových 2 059, respektíve 59 percent na dnešných 1 886, respektíve 54 percent. Kým v pondelok bolo pre štrajk zavretých 88 stredných škôl v kraji, dnes ich bolo 83. V Košickom kraji bolo dnes zatvorených 280 základných škôl, pričom v pondelok bolo zatvorených tristo škôl, a štrajkuje približne 70 percent zamestnancov. V štrajku v Košickom kraji pokračovalo aj 77 stredných škôl a školských zariadení, čo je o päť menej ako v pondelok. V Prešovskom kraji pokračoval štrajk iba s málo nižšou intenzitou, ako to v pondelok. V kraji stále zotrváva v štrajku 64,86 percenta základných a materských škôl, čo predstavuje 6 275 štrajkujúcich. V pondelok štrajkovalo 65,4 percenta stredných škôl v kraji, dnes ich počet mierne poklesol na 59,7 percenta. V štrajku nepokračovali niektoré špeciálne školy.

Podľa odborárskeho predáka Pavla Ondeka majú informácie, že niektoré školy prechádzajú do štrajkovej pohotovosti, pretože si nemôžu dovoliť štrajkovať dlhšie. Naopak, sú aj školy, ktoré pôvodne chceli štrajkovať len jeden deň, ale pokračujú ďalej. "Vyzývam všetky naše štrajkové výbory, ktoré pracujú na príslušných školách a v školských zariadeniach, aby vydržali, pretože predpokladáme, že v najbližších dňoch, pravdepodobne zajtra (v stredu, pozn. SITA), sa uskutočnia rokovania s premiérom a budeme hovoriť o našich požiadavkách," povedal Ondek.


16:45 Učitelia, ktorí prišli počas štrajku o peniaze na odvodoch, ich v niektorých mestách dostanú naspäť. Napríklad v Púchove sa pedagógovia dočkajú odmien, ktoré im dieru vo výplatách zaplátajú.

15:30 Ľudia učiteľov podporujú

Väčšina občanov pokladá tlak učiteľov za správny. S ich postojom v otázke platov súhlasí 60 percent ľudí, 33 percent občanov snahy učiteľov o viac peňazí neschvaľuje. Vyplýva to z prieskumu, ktorý od 7. do 13. novembra na vzorke 1 013 obyvateľov uskutočnil Inštitút pre verejné otázky v spolupráci s agentúrou Focus. Zber dát sa uzavrel dva týždne pred tým, ako učitelia vstúpili do štrajku.

Z prieskumu tiež vyplýva, že mzdové požiadavky učiteľov podporuje väčšina mužov i žien, väčšina ľudí všetkých stupňov vzdelania, väčšina obyvateľov všetkých krajov Slovenska, väčšina občanov slovenskej i maďarskej národnosti.

Pritom podpora mzdových požiadaviek učiteľov je o čosi silnejšia u ľudí s vyšším vzdelaním, u obyvateľov Bratislavského a Trnavského kraja. Nadpriemerný súhlas s požiadavkami učiteľov je medzi prívržencami SDKÚ-DS a SaS. Naopak, podpriemerný je medzi prívržencami Mosta-Híd.

Prívrženci Smeru-SD sa svojimi postojmi umiestnili v priemere populácie, čo znamená 59-percentnú podporu požiadaviek učiteľov na zlepšenie mzdových podmienok v školstve.


15:25 Šéf školských odborov Pavel Ondek počas brífingu k situácií celoslovenského štrajku

MP_brifing_Ondek_03.jpg

15:20 SDKÚ chce prísť s vlastnou ponukou učiteľom

SDKÚ vyzvala premiéra, aby vláda vyjednávala so štrajkujúcimi učiteľmi a aby čo najskôr štrajk skončiť. Ak vláda nedá učiteľom serióznu ponuku, stran chce prísť s vlastným návrhom.

"Pokiaľ nezačnú vyjednávať, pri tvorbe rozpočtu ukážeme, ako si predstavujeme, že treba učiteľom zvýšiť platy. Ukážeme, kde sú rezervy tak, aby mohli dostať päť percent teraz a päť percent niekde v polovici budúceho roka," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Tvrdí, že ide o reálne peniaze, nie iba sľuby. "Vyskladáme to tak, aby sa to nedotklo ľudí a aby to bolo šetrenie na spotrebe vlády, lebo tak by sa mala robiť konsolidácia," zdôraznil Frešo.

Poslanec Miroslav Beblavý si myslí, že učiteľom je možné dať serióznu ponuku. Podľa neho možno nemusí byť presne "to, čo si učitelia predstavujú", ale musí to byť seriózna ponuka od vlády. Pokiaľ sa kabinet nezmobilizuje, Beblavý avizuje predloženie takejto ponuky pri rokovaní o rozpočte. Podľa neho sa peniaze dajú nájsť aj bez toho, aby vláda siahala na invalidov, dôchodcov, deti či mamičky.

Predstavitelia SDKÚ-DS sú presvedčení, že vláda nemá ignorovať učiteľov. "Nie je to seriózne voči ich profesii, ani voči rodičom," povedal Frešo. "Nerokovať, vyjadrovať sa arogantne zo strany vlády je minimálne neslušné," doplnila šéfka poslaneckého klubu Lucia Žitňanská. Dodala, že každý na Slovensku vie, že krajina má problémy, ale to vládu neoprávňuje "byť neslušná voči ktorémukoľvek občanovi tejto krajiny".

ššš.jpg

14:00 Premiér poslancov informovať nebude

Fico nebude parlament informovať o príčinách odmietania dialógu so štrajkujúcimi zamestnancami rezortu školstva počas štrajku.

Pri schvaľovaní programu 11. schôdze to navrhoval poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý, zákonodarcovia za Smer však jeho návrh zamietli.

13:00 Školský parlamentný výbor pre štrajk mimoriadne nezasadne

Školský parlamentný výbor nebude tento týždeň pre štrajk mimoriadne zasadať. Poslanci Smeru neodsúhlasili návrh opozičnej poslankyne Jany Žitňanskej, ktorá chcela, aby výbor pre vážnu situáciu v školstve v týchto dňoch rokoval.

Na mimoriadnom zasadnutí by sa tak podľa nej vytvoril priestor na diskusiu medzi ministrom školstva Dušanom Čaplovičom a predstaviteľmi školských odborov.

Poslanci Smeru chcú však riešenie situácie nateraz prenechať vláde, minimálne kým sú školy zatvorené. Tvrdia, že štrajk netreba politizovať. "Počkáme si na určité opadnutie vášní a budeme o tom debatovať racionálne," povedal predseda školského výboru Mojmír Mamojka. Zvolanie výboru v tejto fáze štrajku považujú za predčasné.

"Je mi ľúto, že kolegovia z vládneho Smeru nepovažujú situáciu za takú kritickú, ako ju vnímame my. Učitelia sú v uliciach, na aktuálnej schôdzi budeme rozhodovať o budúcoročnom rozpočte. To je naozaj príležitosť na to, aby sa situácia riešila, aby sa nečakalo, kým sa štrajk skončí," podčiarkla Žitňanská.

12:45 Do prevádzky sa vracia niekoľko škôlok i škôl na východe

12:45 Školy v Prievidzi a Handlovej pokračujú v štrajku

Brány základných a stredných škôl v Prievidzi a Handlovej zostali aj dnes zatvorené a učitelia pokračujú v štrajku. O jeho ďalšom vývoji sa rozhodne v stredu 28. novembra na stretnutí štrajkových odborov jednotlivých škôl.

Ako informoval hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje, všetky školy zapojené do štrajku v meste Prievidza pokračujú v štrajku. "To, či učitelia budú v ňom pokračovať, rozhodne sa na poradách jednotlivých štrajkových výborov škôl."

Vedúca štrajkového výboru v Základnej škole Pavla Jozefa Šafárika v Prievidzi sa vyjadrila, že porada ich štrajkového výboru sa uskutoční 28. novembra o 9. h.

Školy zostali dnes zatvorené aj v Handlovej. Výnimkou je Špeciálna základná škola v zriaďovateľskej pôsobnosti krajského školského úradu, na ktorej sa už dnes vyučuje. Vyučovanie na Gymnáziu Ivana Bellu by sa malo začať v stredu.

Ako informoval Ďureje, do štrajku sa zapojili všetky základné a stredné školy v Prievidzi pod správou mesta, z materských škôl neštrajkujú tri. Hovorkyňa mesta Handlová Jana Paulínyová sa vyjadrila, že v meste štrajkujú všetky tri základné školy a jedna stredná škola. Materská škola so všetkými jej elokovanými triedami a Stredná odborná škola fungujú v bežnom režime.

12:35 Čaplovič komunikuje s predsedom odborárov, tvrdí ministerstvo

Minister školstva Dušan Čaplovič monitoruje situáciu v školskom štrajku a komunikuje s predsedom školských odborov. Naďalej bude aktívne komunikovať nielen s odborármi, ale aj s členmi vlády a školskej štvorpartity. V dnešnom stanovisku to napísal hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Presný termín rokovania medzi vládou a školskými odbormi však neuviedol.

"Požiadavky odborárov, výzvy, na ktoré upozorňujú štrajkujúci učitelia, je potrebné riešiť komplexne, rokovaniami a systémovými opatreniami a nie na námestiach. O výsledkoch každého oficiálneho rokovania bude minister Dušan Čaplovič informovať verejnosť, pretože je to úplne samozrejmé," dodal.

Centrálny štrajkový výbor dnes rokuje a dáva dovedna údaje o doterajšej účasti. Zástupcovia zväzu by o tom médiá mali informovať popoludní.

11:35 Zemplín: Počet štrajkujúcich škôl sa znížil

Na území Zemplína došlo k poklesu štrajkujúcich škôl oproti pondelku. Vo viacerých základných a materských školách regiónu sa dnes začalo opätovne vyučovať.

Ako informovala predsedníčka michalovskej Rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Viera Dojčáková, v Michalovciach sa dnes začalo opätovne vyučovať v piatich mestských materských školách. Keďže sa ďalšie tri do štrajku vôbec nezapojili, na území mesta sú od dnešného dňa v prevádzke všetky MŠ. 

Zároveň dodala, že v Michalovskom okrese zostáva pre štrajk zamestnancov školstva naďalej uzatvorených 23 základných a materských škôl. Ide o školské zariadenia pôsobiace v uvedenom meste, ako aj vo viacerých obciach regiónu. 

Do štrajku sa dnes nezapojili tri MŠ so ZŠ v Sobranskom okrese. Pre TASR to potvrdila predsedníčka školských odborov v regióne Eva Papová s tým, že vyučovací proces dnes opätovne prebieha na školách vo Vyšnej Rybnici, Bežovciach a Podhorodi. V uvedenom okrese sa pre štrajk naďalej neučí na siedmich základných a materských školách. 

K úbytku či nárastu počtu štrajkujúcich ZŠ a MŠ v ďalších vybraných okresoch Zemplína, a to Vranov nad Topľou, Humenné, Snina a Medzilaborce, dnes nedošlo. Týka sa to aj stredných škôl v spomínanej oblasti, informovala Lýdia Bodnárová, zastupujúca v rámci OZPŠaV stredné školstvo vo východoslovenskom regióne.

š01.jpg

10:55 Väčšina ZŠ na Spiši štrajkuje, niektoré MŠ spúšťajú prevádzku

V popradskom okrese sa počet štrajkujúcich škôl nezmenil - jedna väčšia škola zo štrajku vystúpila a jedna menšia sa k štrajkujúcim pridala. Potvrdila to vedúca odborového zväzu v Poprade Jana Baburová.

„Percento štrajkujúcich učiteľov sa nám máličko znížilo oproti pondelku, znížil sa aj počet štrajkujúcich nepedagogických zamestnancov, keďže niektorí dnes už nastúpili do práce aj napriek tomu, že ich školy sú ešte zatvorené,“ objasnila Baburová.

V Poprade sú pre rodičov, ktorí nemajú kam umiestniť svoje deti počas štrajku, k dispozícii dve záchytné miesta. „U nás sme mohli zabezpečiť program pre 50 žiakov, avšak doposiaľ nikto neprišiel,“ priblížila situáciu v Centre voľného času v Poprade jeho riaditeľka Drahomíra Gavurová.

Túto službu nevyužili rodičia ani v pondelok, keď sa štrajk začal. Podobná situácia je aj na Základnej škole (ZŠ) na Dostojevského ulici v Poprade, kde doposiaľ taktiež neprišlo ani jedno dieťa. „Podľa pokynov z mestského úradu sme mohli zabezpečiť dozor nad 80 deťmi, ani v pondelok, ani dnes nikto túto službu nevyužil,“ uviedol riaditeľ školy Milan Sentpétery.

V Spišskej Novej Vsi dnes už neštrajkujú všetky materské školy a v riadnom prevádzkovom režime pracujú aj na ZŠ Nad Medzou, na ZŠ Lipová a taktiež v Základnej umeleckej škole a v Centre voľného času Adam.

Naďalej sa nevyučuje na ZŠ Levočská, ZŠ Ing. O. Kožucha a ZŠ Hutníckej. Tam je zabezpečený školský klub detí v čase od 08.00 do 13.00 h. Informovala o tom PR mesta Spišská Nová Ves Edita Sýkorová.

Mesto Levoča z dôvodu celoslovenského štrajku učiteľov ponúka možnosť rodičom umiestniť svoje dieťa do CVČ OLYMP, a to od 08.00 do 16.00 h. Pre deti bude pripravený program, obed a pitný režim nie je zabezpečený.

Daniela Džuganová z odboru školstva v Levoči informovala, že v normálnej prevádzke je už všetkých šesť materských škôl (MŠ) v meste a aj Základná umelecká škola. „Naďalej dnes štrajkujú na ZŠ Gašpara Haina, kde by mali štrajkovať aj v stredu, posledný deň je dnes zatvorená ZŠ Francisciho a na ZŠ Námestie Štefana Kluberta je nahlásený neobmedzený štrajk,“ objasnila Džuganová.

Naďalej zatvorené ostávajú aj ZŠ Komenského, ZŠ na Levočskej ulici a ZŠ na ul. Za vodou v Starej Ľubovni. „Pridali sa k nim aj MŠ na Tatranskej ulici a Základná umelecká škola, naopak do štrajku sa nezapojilo naše CVČ a ZŠ v mestskej časti Podsádok,“ informoval Štefan Joštiak zo školského úradu v Starej Ľubovni.

10:20 Celoštátny štrajk učiteľov pokračuje

Väčšina škôl zostáva zatvorená. Protestné zhromaždenia sa už zrejme opakovať nebudú.

10:15 Bratislavské centrá voľného času majú o niekoľko deti viac

O centrá voľného času, kde môžu dať rodičia svoje deti počas štrajku učiteľov, je dnes trochu väčší záujem ako v pondelok. V piatich centrách je momentálne 25 detí, povedal hovorca primátora Ľubomír Andrassy. 

Najviac chlapcov a dievčat majú v Petržalke, kde ich prišlo desať a tiež v centre v Starom Meste, ktoré sa dnes postará o deväť detí. Prázdnotou stále zíva centrum v Krasňanoch, kde v okolí neštrajkuje žiadna škola.

Samospráva hlavného mesta tiež otvorila "dennú dielňu" v budove magistrátu na Primaciálnom námestí. Je určená pre deti zamestnancov hlavného mesta, ktoré pre štrajk učiteľov nebudú môcť ísť do školy. V pondelok tam dal svoje dieťa jeden rodič, dnes svoju ratolesť priviedli traja.

Mesto má podľa slov hovorcu v centrách voľného času celkovú kapacitu približne 220 detí. Centrá fungujú v prázdninovom režime, to znamená, že rodičia tam môžu svoje dieťa umiestniť od 8.00 do 16.00 h. Pobyt dieťaťa v centre je zadarmo, rodič mu musí zaplatiť iba poplatok za stravu.

9:50 V považskobystrickej Obchodnej akadémii sa neučia iba druháci

Na Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici sa v pondelok pre štrajk učiteľov nevyučovalo, dnes majú vyučovanie prváci, tretiaci a štvrtáci a druháci majú voľno.

V stredu by sa už mali učiť všetci študenti školy. Informoval o tom riaditeľ školy Peter Bologa.

09:00 Väčšina škôl zostáva zatvorená aj v utorok

Historicky prvý neobmedzený štrajk zamestnancov škôl pokračuje a aj dnes zostáva väčšina škôl zavretá. V porovnaní s pondelkom sa do prevádzky vracia napríklad niekoľko materských škôl v Košickom kraji, ale aj niektoré ďalšie školy. Protestné zhromaždenia sa však už zrejme opakovať nebudú.

Termín ďalšieho rokovania s predstaviteľmi vlády zatiaľ nie je známy. Premiér však kvôli štrajku zredukoval program oficiálnej návštevy Rumunska. Jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková uviedla, že tak chce vytvoriť "časový priestor na ďalšie rokovania a konzultácie so zástupcami učiteľov".

Štrajkujúci učitelia postavili rodičov pred otázku kam s deťmi?

Väčšina škôl včera zostala zatvorená aj na východe Slovenska

V Šamoríne boli žiaci rozdelení do dvoch skupín

21:00 D. Čaplovič: Pozerať sa na počty štrajkujúcich je príliš socialistické

Na námestiach v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici v pondelok podľa odhadov protestovalo dovedna okolo 8500 zamestnancov škôl. V utorok dopoludnia zasadá centrálny štrajkový výbor, ktorý má tieto údaje aktualizovať.


"Čísla budú najčistejšie a najrelevantnejšie, keď budeme vedieť, koľko ľudí sa prihlásilo a bude platiť do zdravotnej poisťovne. Tam sú tie čísla najpresnejšie," vyhlásil Čaplovič. Dodal však, že sa nepozerá na počty, lebo je to príliš socialistické. "Pre mňa nie je dôležitý počet, ale že ten problém tu je a aj keby sa zapojila menšina učiteľov, budem sa ním zaoberať," povedal Čaplovič v relácii Slovenského rozhlasu.

18:30 Prognózy sa naplnili, štrajkovalo 80 % základných a 70 % stredných škôl

Presnejšie údaje bude mať centrálny štrajkový výbor neskôr. Do štrajku v Bratislavskom kraji sa zapojilo približne 80 percent zamestnancov škôl a škôlok. V Trnavskom kraji štrajkovalo 79 percent základných škôl. Z 52 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja sa do štrajku zapojilo 42, čo je približne 81 percent. V Nitrianskom kraji sa do štrajku zapojilo približne 70 až 75 percent základných škôl a 50 percent materských škôl. V meste Nitra neštrajkovala ani jedna materská škola.

V Banskobystrickom kraji išlo do štrajku 88 percent stredných škôl vyše 80 percent základných škôl. Väčšina škôl je pripravená štrajkovať tri a viac dní. V Trenčianskom kraji štrajkovalo 1 490 zamestnancov, čo je 65,24 percenta.

V Žilinskom kraji zostali dnes zatvorené takmer dve tretiny škôl. Išlo o 262 škôl a školských zariadení, z nich 55 bolo stredných a 207 základných, materských či umeleckých škôl.

V Košickom kraji odborári zaznamenali účasť viac ako 75 percent pracovníkov základných škôl. Odborári v Prešovskom kraji predpokladali, že do časovo neobmedzeného štrajku zamestnancov škôl sa zapojí približne 70 percent učiteľov a nepedagogických zamestnancov.

17:55 Štrajk učiteľov komentoval aj premiér

"Rešpektujem, že učitelia sa dnes rozhodli realizovať ich právo na štrajk. Nechápem však to, že keď sa v Európskej únii všetko znižuje, oni chcú viac. Rozumiem, že ich platy sú neuveriteľne nízke, ale peniaze na ich zvýšenie naša krajina skutočne nemá. Ak by štát mal prostriedky na to, aby sme zvýšili učiteľom platy aj o 20%, tak by som to s radosťou urobil. Ekonomická situácia je však vážna. Preto za rozumný kompromis považujem ponuku zvýšiť tarifné platy učiteľov o 5 percent aj napriek tomu, že krajina musí šetriť a znižovať svoje výdavky. Pekný večer," uviedol Robert Fico podvečer na sociálnej sieti Facebook.

16:00 Situácia v regiónoch: O deti sa postarajú aj volejbalisti

15:20 Rezort školstva: 5 % je na hraniciach možností

Požiadavky učiteľov a nepedagogických zamestnancov škôl sú pochopiteľné a minister školstva rešpektuje právo na štrajk.

Ponuka zvýšiť platy o päť percent je však na hraniciach finančných možností štátneho rozpočtu a konsolidácie. V dnešnom stanovisku k štrajku školských zamestnancov to uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Dodáva, že šéf rezortu Čaplovič je so školskými odborármi "neustále, teda aj dnes v kontakte a v rokovaniach".

zzzzz.jpg
ke1.jpg

14:55 Detskí lekári nie sú zavalení žiadosťami o potvrdenia

Detskí lekári dnes pre štrajk školských zamestnancov nezaznamenali návaly rodičov s deťmi, ktorí by si prišli po potvrdenia. Rodičia detí do desať rokov majú počas štrajku nárok na ošetrovné.

"Dnes ešte nebol nejaký záujem o OČR. Rodičia si to asi riešia iným spôsobom alebo prídu až o dva dni," povedala prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslava Prcúchová.

Dôvodom môže byť podľa nej aj to, že pre rodičov ošetrovné znamená stratu dosť veľkej časti platu. Prcúchová hovorí, že "je postavené na hlavu", aby lekári dávali potvrdenie zdravým deťom. Nechápe, prečo sa situácia rieši cez OČR, ktorú platí Sociálna poisťovňa, a tak sa na tom podieľajú všetci. "Nepovažujeme to za správne," dodala. Ďalším problémom je, že by sa tak medzi choré deti v ambulanciách miešali zdravé, čo by mohlo priniesť nárast infekcií. "Bol by to uzavretý kruh, zase by to spôsobilo ďalšie ochorenia detí, ďalšie nároky na PN-ky," domnieva sa lekárka.

Starostlivosť o dieťa do desať rokov veku potvrdzuje ošetrujúci lekár dieťaťa na dvojdielnom tlačive "Žiadosť o ošetrovné". To im spôsobí aj istú administratívnu záťaž. Rodič si nárok na ošetrovné uplatní tým, že doručí vyplnené a podpísané tlačivo pobočke Sociálnej poisťovne a priloží aj rozhodnutie o zavretí školy.

To stačí dokázať predložením písomného potvrdenie riaditeľa školy o tom, že poskytol žiakom voľno pre štrajk, škola bola v tento deň zatvorená neboli zabezpečené náhradné priestory na plnenie povinnej školskej dochádzky.

14:40 Zábery z protestného zhromaždenia na Hlavnej ulici v Košiciach

ke2.jpg

14:10 Je kompromisom 6-percentné zvýšenie?

Tripartita v súvislosti s aktuálnym štrajkom učiteľov vyzýva rezort školstva aj školské odbory na dialóg. "Všetci sme sa dohodli, že vyzveme zainteresovaných, ministerstvo školstva a odborový zväz školstva, aby opätovne zasadli za rokovací stôl a hľadali dohodu," konštatoval po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady minister práce Ján Richter.


Zamestnávatelia zároveň žiadajú podpísanie generálnej dohody. "V nej by sa zadefinovali základné parametre sociálno-ekonomickej stability na Slovensku. To, čo potrebujeme my k tomu, aby sa podnikateľské prostredie nezhoršovalo. Akýkoľvek štrajk totiž zhoršuje situáciu," zdôraznil šéf Asociácie zamestnávateľov zväzov a združení Rastislav Machunka. "Dnes čo i len 5-% rast miezd alebo ich zachovanie možno považovať za úspech," pripomenul.

Bývalý šéf Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík konštatoval, že on osobne vidí kompromis na úrovni 6-% rastu tarifných platov. "Nehovorím, že treba ustúpiť od požiadaviek, ale je potrebné ich triezvo zvážiť," uviedol a upozornil na aktuálnu ekonomickú situáciu na Slovensku.

000001.jpg

14:05 V Prešove sú zatvorené takme všetky školy a škôlky

Stovky zamestnancov prešovských škôl dnes nenastúpilo do práce. Zapojili sa tak do štrajku, ktorý sa začal dnes ráno. V meste Prešov sú zatvorené takmer všetky školy.

Hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že podľa aktualizovaných údajov sa všetkých 13 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zapojilo do štrajku. Medzi nimi je i jedna z najväčších škôl na Slovensku, ktorá sídli na ulici Československej armády. Navštevuje ju 995 detí a pracuje tu stovka zamestnancov.

Riaditeľka školy Ľubica Kohániová uviedla, že k štrajku sa nepridalo 12 zamestnancov, pričom väčšina z nich je nepedagogických.

"Vytvorili sme takzvaný kontaktný bod pre žiakov  1. – 3. ročníka našej školy, v prípade, že by rodičia mali vážny problém s ich umiestnením. Od rána sme tu však nemali ani jednu takúto žiadosť zo strany rodičov," povedala Kohániová.

Pre žiakov dnes zostali zatvorené aj brány ZŠ Važecká na sídlisku Šváby v Prešove. Do štrajku sa zapojilo vyše 80 percent všetkých pracovníkov, v škole zostalo len asi sedem zamestnancov.

"Štrajkový výbor funguje na škole počas celého týždňa, každý deň máme zabezpečenú pohotovosť. Štrajk u nás je neobmedzený, budeme čakať do odvolania," povedal podpredsedníčka základnej odborovej organizácie Irina Zelinková.

Podľa Gazdovej sú dnes v Prešove zatvorené takmer všetky materské školy. V plnej prevádzke je MŠ Slánska a v ZŠ Mukačevská bola do 12. hodiny fungovala jedna trieda.

14:00 Rodičia v Nitre sa o deti postarali

Rodičov v Nitre dnešný štrajk učiteľov príliš nezaskočil. Mesto pre deti zriadilo kontaktné miesta v Centre voľného času Domino v centre mesta a v Základnej škole Škultétyho na sídlisku Klokočina. Sem mohli priviesť deti rodičia, ktorí ich počas štrajku nemali kam dať. Tieto služby však veľa ľudí napokon nevyužilo.

V CVČ boli v dopoludňajších hodinách iba štyri deti. Na ZŠ Škultétyho ich bolo počas dňa 13. Niektoré školy sa o deti, ktoré rodičia nemali kam umiestniť, postarali aj samé. Na ZŠ Tulipánová pre ne otvorili jednu triedu.

"Nám záleží aj na rodičoch. Nechceli sme štrajk spraviť radikálne, pretože sú to rodičia, ktorých poznáme, mnohí z nich sem kedysi chodili do školy. Takže vieme, že niektorí majú skutočne problémy deti niekde umiestniť. Preto sme aspoň tým malým deťom z ročníkov jeden až štyri ponúkli náhradnú činnosť. Keďže nie všetci učitelia sa zapojili do štrajku, tak sa o ne postarajú tí, ktorí sa nezapojili," informoval riaditeľ školy Jozef Uhlár.

Pre ostatné deti však škola zostala zatvorená, pretože viac ako polovica učiteľov sa k štrajku pripojila. Uhlár hovorí, že ich postoj i požiadavky na dofinancovanie školstva chápe. "Nejde pri tom len o tie platy, aj keď, myslím si, že na taký rezort, ktorý má hádam najviac vysokoškolsky vzdelaných ľudí, sú tie platy veľmi, veľmi slabé. Ale ide aj všeobecne o financovanie školstva. Veď my učíme pomaly ako za Márie Terézie a keď chceme zaviesť nejaký modernejší spôsob výučby, tak zistíme, že na tie pomôcky máme stále menej a menej peňazí. Finančne nás vyčerpávajú už platby za energie, takže aj z tohto dôvodu učitelia protestujú," povedal Uhlár.

00002.jpg
0000000003.jpg

13:10 Pochod na podporu učiteľov pritiahol iba niekoľko študentov

Plánovaný pochod bratislavských študentov na podporu štrajkujúcich učiteľov sa napokon zmenil na stretnutie dvanástich študentov gymnázia na Grösslingovej ulici.

Tí však dodržali svoj plán a ulicami centra mesta sa z námestia SNP vydali podporiť zhromaždenie zamestnancov školstva na Trnavskom mýte.

Štvrták Filip priznal, že očakávali ďaleko väčšiu účasť. "Na sociálnej sieti, prostredníctvom ktorej sme pochod organizovali, sme mali ohlásených približne sto ľudí. Je to pre nás sklamanie, že sme sa tu zišli len v takomto počte," povedal. Jeho kolega, budúcoročný maturant Tomáš, však uviedol, že nie je dôležitý ani tak počet, ako to, že študenti chcú vyjadriť svoj názor a svoju podporu učiteľom. "Našich učiteľov si vážim a som presvedčený, že si takúto podporu zaslúžia," uviedol.

12:15 Bratislavský protest skončil, štrajk pokračuje

Protest školských zamestnancov zo západného Slovenska, ktorí dnes zaplnili bratislavské Trnavské mýto, sa ešte predpoludním skončil.

"Ďalší priebeh bude závisieť od štrajkových výborov. My sme odporučili, aby zamestnanci v škole neboli. Štrajk pokračuje ďalej," vyhlásil po skončení protestu predseda odborov Pavel Ondek. Protestné zhromaždenia by počas ďalších dní štrajku už nemali pokračovať.

Líder odborárov predpokladá, že budú v blízkej dobe opäť rokovať s predstaviteľmi vlády, termín však zatiaľ nepozná. "Sme s ministrom školstva v kontakte," doplnil Ondek.

So šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom sa podľa Ondeka mali stretnúť už dnes, napokon sa však rokovanie posúva zrejme na utorok.

Protest na Trnavskom mýte odborári ukončili prečítaním vyhlásenia, ktoré doručia do parlamentu a na Úrad vlády. Vládu v ňom žiadajú, aby pristúpila k podpisu memoranda s dohodou na postupných krokoch, ktoré by do konca tohto volebného obdobia odstránili diskrimináciu v slovenskom školstve.
"Tak, aby sa naše školstvo konečne zaradilo medzi plnohodnotných členov EÚ v podiele financovania HDP, ako aj v podiele na verejných financiách," napísali odborári za účastníkov protestov v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici.

Na poslancov Národnej rady sa zase obracajú s tým, aby v zákone o štátnom rozpočte na rok 2013 zabezpečili zvýšenie platov všetkých školských zamestnancov o desať percent.

bla0.jpg

12:10 V Poprade sa učí aj v obmedzenom režime

Dnešný štrajk školských odborov ovplyvnil aj vyučovanie v meste Poprad. Väčšina škôl ostala zatvorená, sú však aj také, v ktorých sa dnes učí v obmedzenom režime. „Škola ako inštitúcia sa nezapojila do štrajku, učitelia sa však individuálne do štrajku zapojili. Štrajkuje celkom 35 učiteľov, neštrajkujú piati,“ priblížil situáciu na gymnáziu na Kukučínovej ulici v Poprade jeho riaditeľ Vladimír Lajčák.

Jedna trieda je momentálne v škole v prírode, so žiakmi sú dve učiteľky a v druhej triede, tercii, sa študenti učia podľa provizórneho rozvrhu. Lajčák verí, že od stredy sa už na gymnáziu bude učiť v normálnom režime.

„Vybrali sme najmladších žiakov a pre nich sme zabezpečili vyučovanie, lebo predpokladám, že starší žiaci vedia byť doma bez toho, aby to zaťažovalo rodičov, ale pre tých mladších sme chceli vytvoriť program, aby rodičia neboli zaťažovaní štrajkom,“ zdôvodnil výber tried, v ktorých sa bude učiť, Lajčák.

Dôvodov, prečo sa škola ako inštitúcia nezapojila do štrajku je podľa riaditeľa viacero. „Tí, ktorí neštrajkujeme si myslíme, že tých 5 % je v súčasnej ekonomickej situácii dobrý kompromis. Druhý je, že tento štrajk rieši len jeden problém, a to sú platy učiteľov, ale to školstvo má obrovský problém, že z roka na rok produkuje horších žiakov, a tam sa robíme všetci hluchí a slepí,“ zdôraznil Lajčák. Na tejto škole sa učí viac ako 500 žiakov, ktorí sú združení v osemročnom a klasickom gymnáziu. Budúci rok by tu chceli otvoriť aj športové triedy pre nadaných mladých športovcov.

Naopak, plne podporujú štrajk na Základnej škole na Dostojevského ulici v Poprade. Dnes je škola zatvorená a žiaci sa tu neučia. „Na škole 65 % zamestnancov sa zapojilo do štrajku, z celkového počtu 130 pedagogických zamestnancov sa do štrajku zapojilo 80 %, čo je myslím si solídne číslo,“ priblížil situáciu na škole jej riaditeľ Milan Sentpétery.

aaa0.jpg

11:45 Bratislavské školy a škôlky sú prázdne

Najvyššiu účasť ohlásili učitelia v štvrtom bratislavskom okrese, kde sa zapojilo približne 87 percent zamestnancov základných škôl a škôlok.

Do celoslovenského štrajku sa so 100 percentnou účasťou zamestnancov zapojila Materská škola Pri kríži v bratislavskej Dúbravke. Podľa slov riaditeľky škôlky Veroniky Dekanovej učitelia vyhlásili jednodňový štrajk, o pokračovaní štrajku budú ešte rokovať.

Ako ďalej uviedla, zamestnanci sú dnes v budove škôlky a pripravujú kabinety či metodické zásobníky. Po skončení ostrého štrajku budú učitelia opäť pokračovať v normálnej pracovnej činnosti. "U nás neprichádza do úvahy, že by deti prišli do škôlky a my by sme sa im nevenovali. Deti musia mať zmysluplnú činnosť," dodala riaditeľka.

Štrajkujú aj učitelia v Základnej škole Pavla Horova v Devínskej Novej Vsi. Podľa slov riaditeľa Miloša Marka škola je prázdna, učitelia odišli na ohlásené zhromaždenie. Zamestnanci odovzdali doklady o začatí štrajku, do školy dnes už neprídu. Ako dlho budú zamestnanci školy štrajkovať, riaditeľ povedať nevedel, o ukončení ho učitelia informujú písomne. "Naši učitelia sa s ďalším štrajkom nestotožňujú," dodal riaditeľ školy.

Do štrajku sa zapojili aj učitelia Základnej školy Mudroňova v bratislavskom Starom Meste. Podľa slov riaditeľa Richarda Savčinského do štrajku sa zapojilo 83 percent pedagogických a 77 percent nepedagogických zamestnancov školy.

Ako uviedol Savčinský, učitelia ráno odišli na zhromaždenie a dnes sa už do školy nevrátia. Ako dlho budú učitelia štrajkovať však riaditeľ dnes povedať nevedel. "Budeme čakať na vyjadrenie školských odborov," dodal. Savčinský nevedel povedať, či budú učitelia po skončení ostrého štrajku pokračovať tak, že deti v škole budú, ale učiť sa nebudú. "Táto forma štrajku sa mi však nepozdáva," povedal riaditeľ.

11:40 V Čadci premietajú rozprávky a ponúkajú plaváreň

V Čadci štrajkujú všetky mestské školy a školské zariadenia okrem škôlok na ulici Janka Kráľa a v Milošovej.

Školopovinným deťom dopoludnia premietajú rozprávky a k dispozícii im bude aj plaváreň. „Počas štrajku od pondelka do stredy v čase od 9:00 do 12:00 budú pre deti v sprievode dospelej osoby zdarma premietané filmy a rozprávky v kine v Dome kultúry v Čadci. Do pozornosti rodičom dávame aj možnosť navštíviť mestskú plaváreň,“ uviedla čadčianska radnica. Primátor Milan Gura podporuje učiteľov v štrajku, ale ako rodič si uvedomuje, že mnohí pracujúci rodičia majú problém zabezpečiť pre deti dozor.

11:30 Zvolen: CVČ sú prázdne, záujem je minimálny

Záujem o vyhradenú starostlivosť o deti v školských kluboch a centrách voľného času je dnes zo strany zvolenských rodičov mizivá. Tri miesta z piatich, v ktorých zriaďovateľ vytvoril podmienky pre celodenný pobyt detí, boli dnes dopoludnia prázdne.
"Mali sme tu ráno jedno dieťa. Keď však otecko videl, že nikto ďalší tu nie je, s dieťaťom odišiel," povedala službukonajúca zamestnankyňa Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene.
Podobne to bolo v ZŠ na Jilemnického ulici č. 1. Podľa riaditeľky Anny Cúttovej mali ešte minulý týždeň nahlásené tri deti, ráno im však rodičia oznámili, že neprídu. "Rodičia dnes zrejme využívajú staré mamy, prípadne ak môžu, berú si ratolesti do práce," uviedla. Situácia sa však môže zmeniť, ak štrajk potrvá dlhšie.

a1.jpg

11:15 Učiteľom zaspieval Cmorik

Približne štyri tisícky zamestnancov školstva protestujú za svoju vec s transparentmi, rapkáčmi, či vlajkami. "Chceme povedať rázne nie zúfalej situácii v školstve," vyhlásil odborový predák Pavel Ondek. Podľa neho ide o skúšku odvahy a odhodlania, ktorú učitelia skladajú pred verejnosťou, žiakmi, učiteľmi a hlavne sami pred sebou.

Zdôraznil, že učitelia nechcú len zvýšenie platov, ale najmä upozorniť na zlú situáciu v školstve. "Žiadame iba to, čo nám dávno patrí," dodal Ondek.

V dave protestujúcich sa objavili transparenty s textami "Na Grécko sa skladáme a na školstvo nemáme?", "Chceme žiť, nie živoriť", či "Dokedy budeme vzdelávať za almužnu?" Na bratislavské Trnavské mýto dorazili aj učitelia zo západného Slovenska, ktorých priviezlo asi 40 autobusov.

Svojich učiteľov prišli podporiť aj ich študenti. Študenti z bratislavského Gymnázia na Metodovej ulici stoja za svojimi učiteľmi aj s transparentmi "Chudobné školstvo = hlúpy národ", či "Chudobné jedlo nenasýti," chudobné školstvo nevzdelá. Učiteľom prišiel zaspievať Peter Cmorík.


a2.jpg

11:12 Vyše dve tisícky pedagógov sa zhromaždili aj v Košiciach

Vyše 2 000 zamestnancov školstva a vedy Košického a Prešovského kraja sa dnes v Košiciach zišlo na protestnom zhromaždení, ktoré organizuje odborový zväz školstva.

Ako uviedla predsedníčka Krajskej rady Združenia základného školstva odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku za Prešovský kraj Darina Nagyová, do Košíc prišlo približne tisíc zamestnancov od Popradu až po Giraltovce.

Potvrdila informáciu, že na proteste sa nezúčastňujú zamestnanci základných škôl z Medzilaboriec ani z Humenného. Ako uviedla, v Humennom na pracovníkov škôl, ktorých zriaďovateľom je mesto, vyvíjali nátlak, aby sa do štrajku nezapojili.

Podľa predsedníčky Krajskej rady združenia Základných škôl Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy za Košický kraj Ingrid Gamčíkovej z 11 000 zamestnancov základného školstva z východného Slovenska sa zapojilo 8 056, čo je viac ako 75 percent.

Doložila, že dnes je zavretých približne 300 základných škôl. Na štrajku sa zúčastňujú aj niektorí zamestnanci Univerzity veterinárneho školstva a farmácie Košice, Technickej univerzity Košice, UPJŠ a Prešovskej univerzity. Na štrajku sa zúčastňuje približne päť percent ich zamestnancov .

a3.jpg

11:10 V Bratislave protestuje niekoľko tisíc ľudí

Na proteste pred bratislavským Istropolisom sa už zišlo niekoľko tisíc protestujúcich. Podľa odhadov odborárov je ich okolo 4000.

11:10 Pohľad na tvorivé dieľne pre deti v Dome kultúry Ružinov.

r1.jpg
r2.jpg

11:00 Leteckí mechanici v Trenčíne sa učia

Učitelia a nepedagogickí pracovníci Strednej odbornej školy letecko–technickej v Trenčíne štrajk učiteľov podporujú, avšak aktívne sa doňho nezapojili a v škole dnes neprerušili vyučovanie. Povedal to riaditeľ školy Stanislav Malec.
"Sme jedinou školou svojho druhu na Slovensku a zameriavame sa na výcvik leteckých mechanikov, teda mechanikov obsluhy lietadiel. Štrajk podporujeme, no na základe hlasovania odborovej organizácie bola nadpolovičná väčšina proti štrajku," objasnil Malec dôvod výučby.
Dôvodom je podľa neho fakt, že ako jediná škola na Slovensku majú od Leteckého úradu SR povolenie pre výcvik personálu údržby lietadiel, a preto musia zabezpečiť leteckým mechanikom takmer stopercentnú účasť na vyučovaní.

10:55 Aj trenčianske gymnázium bude asi štrajkovať  celý týždeň

V Trenčianskom kraji štrajkuje viac ako 60 percent škôl. Deti ostanú doma zrejme niekoľko dní. Dnes na školách ostali len štrajkové výbory, ktoré sa starajú o bezpečnosť objektov.

„Ide o časovo neobmedzený štrajk, vyzerá to tak, že potrvá celý týždeň, hoci podľa môjho názoru by bolo optimálne, keby sa skončil v stredu,“ povedal riaditeľ Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne Štefan Marcinek.

Na gymnáziu vstúpili do štrajku všetci učitelia a 30 percent nepedagogických zamestnancov. To, či začnú po oficiálnom ukončení štrajku opäť všetci pracovať, alebo deti prídu do školy, ale učiť sa nebude, nie je ešte podľa Marcineka jasné. „Pokiaľ sa učitelia rozhodnú, že neprídu do školy, tak ja s tým nič neurobím,“ povedal riaditeľ.

Na Základnej a materskej škole Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom budú všetci zamestnanci štrajkovať minimálne tri dni. „V stredu o 10:00 sa zídeme a dohodneme, či budeme pokračovať v štrajku aj v piatok. Vo štvrtok totiž oslavujeme 30. výročie svojho založenia a zároveň nedožité 38. narodeniny Pavla Demitru,“ povedal riaditeľ školy Ferdinand Brunovský.

Zatvorená ostala základná a tiež materská škola, v prevádzke nie je ani školská jedáleň a školský klub. Dĺžka štrajku podľa neho závisí od vývoja situácie, teda či sa učitelia s vládou dohodnú.

10:40 V Bystrici dve tisícky štrajkujúcich

Okolo 2 000 zamestnancov školstva sa dnes podľa odhadu organizátorov stretlo na protestnom zhromaždení k začiatku štrajku na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Vyjadrujú svoju nepokojnosť s tým, že "školstvo je na chvoste záujmu spoločnosti". Ako pripustil jeden z rečníkov z radov odborárov, učitelia mali byť podľa nich akčnejší už viac rokov dozadu. Protestujúci majú so sebou píšťalky, rapkáče a transparenty s textami "Povedzme nie byrokracii v školstve", "Kde ani čert neberie, je stále dosť na provízie správnym smerom", "Podvyživené školstvo - nevzdelaný národ", "Nie gorilám na kolu, ale deťom na vzdelanie" a podobne.

01.jpg

10:30 Bratislava: Stovky pedagógov na námestí

Na bratislavskom Trnavskom mýte sa zhromaždili stovky učiteľov. Mnohí nesú transparenty s heslami ako napríklad "Šetriť na vzdelaní znamená kašľať na budúcnosť."

10:00 V Krásne nad Kysucou štrajkuje jedna škola

Jediná škola štrajkuje v najmladšom slovenskom meste Krásno na Kysucou v okrese Čadca. Ako povedal dnes primátor mesta Jozef Grapa, z troch základných škôl štrajkuje jedna. V mestských častiach majú dve malotriedky, ale neštrajkuje ani jedna.

Do štrajku sa podľa Grapu nezapojila ani Stredná škola drevárska. V Krásne fungujú aj všetky tri materské školy, ani v jednej sa neštrajkuje.

Rodičia detí zo štrajkujúcej školy podľa Grapu nevyužili možnosť priviesť deti do školského klubu detí, kde je zabezpečený pedagogický dozor.

09:40 V ružomberskom gymnáziu nebudú učiť týždeň

Žiaci ružomberského gymnázia a Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne sa nebudú učiť celý týždeň. V celom Žilinskom kraji dnes zostalo zatvorených 32 zo 67 stredných škôl, ktoré spravuje krajská samospráva.
Ako informovala hovorkyňa kraja Hana Danová, štrajkuje aj časť učiteľov ďalších 16 škôl, tie ale dokážu zabezpečiť výučbu, prípadne fungujú podľa mimoriadneho rozvrhu.

Podľa školských odborárov sa k štrajku pripojilo aj ďalších šesť škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti žilinského krajského školského úradu a jedna cirkevná a jedna súkromná škola.

Zo škôl, ktoré sa pripojili k štrajku ostrou formou, štrajkuje 1 383 zamestnancov, čo je 56 percent zamestnancov v školách, ktoré sa zapojili. Situácia v Žilinskom kraji je obdobná ako v iných krajoch, neštrajkujú predovšetkým nepedagogickí zamestnanci, ale aj majstri a vychovávatelia.

"Z existenčných dôvodov si títo zamestnanci v tomto termíne jednoducho nemôžu dovoliť štrajkovať a prísť o niekoľkodňovú mzdu,“ povedala Iveta Majerová z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

09:20 Trebišov: V štrajku sú dve tretiny škôl

V okrese Trebišov potvrdilo účasť na celoslovenskom štrajku 63 percent školských zamestnancov. Uviedla to šéfka rady odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy v Trebišove Eva Kmecová.

"Štrajk je na to, aby sme upozornili na zlú situáciu v školstve," uviedla. Z Trebišova prídu podľa nej niektorí štrajkujúci pedagógovia tromi autobusmi na protestné zhromaždenie do Košíc. Dĺžka štrajku podľa nej bude závisieť od ochoty navýšiť finančné prostriedky do rozpočtu školstva, ktoré budú znamenať zlepšenie podmienok zamestnancov. "Zatiaľ je to hlásené odhadom, prieskum sme robili na dva tri dni," povedala.

Rozpočet školstva je podľa nej dlhodobo poddimenzovaný a prevádzky škôl čelia problémom. "Nám nejde len o platy zamestnancov, nám ide o programové vyhlásenie vlády, aby sa naplnilo konkrétnymi krokmi, ktoré zabezpečia, že sa do školstva dostanú finančné prostriedky v plnej výške tak, aby chod škôl bol zabezpečený," konštatovala.

V meste Trebišov môžu rodičia počas štrajku umiestniť deti do centier voľného času CVČ Príroda alebo CVČ na ulici T. G. Masaryka.

09:00 BB: Neučí sa ani na konzervatóriu, učitelia idú na námestie

Jednou zo stredných škôl, ktorá sa zapojila do učiteľského štrajku, je aj banskobystrické Konzervatórium Jána Levoslava Bellu. Štrajkuje tu vyše 80 percent zamestnancov, teda 75 z celkového počtu 92 zamestnancov.

"Konzervatórium sa do štrajku zapája preto, lebo situácia v odmeňovaní, a vôbec vo finančnej oblasti v školstve, je taká, aká je, a štrajkujúci učitelia chcú dať najavo, že majú problém vyžiť z týchto peňazí,"uviedol Martin Vaculčiak, predseda odborov na konzervatóriu, ktorý učí v škole hru na akordeóne.

"Pedagogickí zamestnanci sú skoro všetci," dodal.Umeleckú prípravu študentov, napríklad na vianočné koncerty, štrajk podľa neho neohrozí, nakoľko sa tu má konať zatiaľ dva dni.

"Takže príprava bude potom pokračovať. Chystajú sa vianočné koncerty, ktoré budú v Badíne a v Banskej Bystrici v katedrále." Študenti dostali riaditeľské voľno. Nástroje si však zobrali domov, takže budú trénovať individuálne.

Učitelia požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, a to pre všetkých zamestnancov regionálneho aj vysokého školstva. Na otázku, či si myslí, že to dosiahnu, Vaculčiak uviedol, že v to veria. Učitelia podľa jeho ďalších slov štrajkujú preto, aby si vybojovali to, čo im patrí.

"Aby mali normálny život za normálnu prácu, ktorú vykonávajú v školách," konštatoval. Ako dodal, štrajkujúci zamestnanci konzervatória sa chystajú na zhromaždenie na Námestí SNP v Banskej Bystrici, kde podporia ostatných štrajkujúcich učiteľov. Vaculčiak na záver odkázal, aby sa učitelia zjednotili, vydržali a vydobyli si svoje požiadavky.Konzervatórium sa do štrajku učiteľov 13. septembra nezapojilo, podporovalo ho však.

"Konzervatórium Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici plne podporuje výstražný štrajk vyhlásený Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku," zdôraznil vtedy zástupca riaditeľa školy Radoslav Solárik. Podľa jeho ďalších slov, žiaľ, nemohli zatvoriť brány školy pre naplánovanú sériu orchestrálnych koncertov so svetoznámym umelcom Daliborom Karvayom.

08:50 Poprad zriadil pre rodičov kontaktné body

Mesto Poprad počas štrajku v snahe pomôcť rodičom detí materských škôl a žiakov základných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti zriadilo počas štrajku kontaktné body pre rodičov, ktorí nemajú možnosť inak si zabezpečiť starostlivosť o deti. Kontaktné body sa postarajú o dozor a alternatívny program pre deti a žiakov.

Pre deti materských škôl je to Materská škola na Ulici mládeže. Na stravu v tejto materskej škole je potrebné nahlásiť dieťa najneskôr dnes. Pre žiakov prvého stupňa je kontaktným miestom Základná škola s materskou školou na Dostojevského ulici v Poprade.

Pre žiakov je zabezpečená činnosť v školskom klube s obmedzenou kapacitou 60 detí od 7:30 do 15:00. Deti nemajú zabezpečené stravovanie. Žiaci 1. až 3. ročníka môžu prísť aj do Centra voľného času na Ulici mládeže v Poprade. V tomto centre je kapacita 50 detí a môžu tam byť do 12:00. Ani tieto deti nemajú zabezpečené stravovanie.

Tento režim prevádzky platí len na dnes, pondelok 26. novembra, mesto Poprad bude reagovať na aktuálnu situáciu. Ostatné informácie nájdu rodičia na internetových stránkach jednotlivých škôl a školských zariadení, ako aj na vstupných dverách do škôl, informovalo mesto Poprad.

08:30 Bratislava: O CVČ nie je veľký záujem

V hlavnom meste dnes pre štrajk učiteľov funguje päť centier voľného času, kde môžu rodičia umiestniť svoje školopovinné deti.

Ako informoval hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy, zatiaľ v nich majú desať detí, kapacitu však majú 200 miest. Rodičia môžu stále svoje deti do centier priviesť, otvorené sú od 8:00 do 16:00.

Najviac detí je umiestnených v CVČ v Starom Meste na Štefánikovej ulici. V Krasňanoch zatiaľ nemajú žiadneho školáka. Za umiestnenie dieťaťa rodičia neplatia nič, zaplatia len poplatok za teplý obed. Centrá stravu zabezpečujú v školských jedálňach, ktoré nie sú zapojené do štrajku.

V Bratislave zriadili aj mestský krízový štáb, ktorý bude monitorovať situáciu počas štrajku v celom meste. Samospráva tiež otvorila pre deti zamestnancov hlavného mesta dielňu v budove magistrátu na Primaciálnom námestí. Zatiaľ ju využili dvaja zamestnanci.

Hlavné mesto má v správe 12 základných umeleckých škôl, do štrajku sa zapája šesť z nich.

07:05 Školskí zamestnanci v uliciach

Septembrový štrajk sa obišiel bez protestov, naopak, dnes zamestnanci škôl vyjdú do ulíc v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Nové školské odbory chystajú protest v Leviciach.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku odporúča štrajkujúcim, aby dôvody štrajku vysvetľovali letákmi, či transparentmi. Do štrajku sa podľa informácií odborárov zapojí asi 80 percent zamestnancov základných škôl a 70 percent pracovníkov stredných škôl.

Program pre deti počas štrajku pripravili niektoré športoviská, centrá voľného času, knižnice či zoologické záhrady. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič vyzval starostov a primátorov, aby v obciach a mestách vytvorili tzv. kontaktné body, kde by rodičia mohli nechať svoje menšie deti.

Podľa Ľubomíra Parízeka zo Združenia miest a obcí Slovenska by na týchto kontaktných miestach mohli deti strážiť napríklad učitelia na dôchodku. Ministerstvo zriadilo krízovú radu, ktorú môže verejnosť kontaktovať na telefónnych číslach 02/59 374 888, 02/59 374 889 alebo na emailovej adrese strajk@minedu.sk.

Účasť na štrajku hlási vo väčšine regiónov 70 až 80 percent základných škôl. Najviac stredných škôl, 88 percent, nebude učiť podľa odborárov v Banskobystrickom kraji, najmenej, pod 50 percent sa zúčastní v Trenčianskom kraji.

07:10 Väčšina cirkevných a súkromných škôl sa nezapája

Namiesto toho spustili petíciu, ktorou žiadajú, aby sa poslanci znova zaoberali nedávno novelizovanými zákonmi o odbornom vzdelávaní a financovaní škôl. Tie sú totiž podľa nich likvidačné a odborárom vyčítajú, že nevyužili všetky možnosti na to, aby zabránili ich prijatiu.

Okrem toho sa v petícii obracajú na zákonodarcov s prosbou, aby prijali také zákony, ktoré zabezpečia adekvátne navýšenie miezd pre všetkých zamestnancov v školstve.

Niektoré súkromné a cirkevné školy však od štrajku neodradilo ani odmietavé stanovisko združení, ktoré ich zastupujú, a od dnes nevyučujú. Účasť na štrajku nahlásilo deväť súkromných a desať cirkevných stredných škôl, presné údaje o základných školách odborári nemali.

07:00 Rokovania štrajku nezabránili

Zatvoreniu škôl nezabránila ani séria rokovaní s najvyššími predstaviteľmi štátu. V piatok minister financií Peter Kažimír vyhlásil, že odborárom nevie vyjsť v ústrety s lepšou ponukou ako zvýšiť platy v budúcom roku o päť percent.

Premiér Robert Fico cez víkend opäť pripomenul, že učiteľom rozumie, pretože ich platy sú nízke. V tejto situácii však vláda nemá viac ako na ponúkaných päť percent. "Oni hovoria o desiatich, my máme legitímne právo povedať nula, ponúkame päť percent ako kompromis," povedal premiér.

Učitelia však naďalej požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, a to pre všetkých zamestnancov regionálneho aj vysoké školstva.

06:00 Požadujú 10 percent navyše

Odborový zväz rozhodol o neobmedzenom štrajku 15. októbra. Rada zväzu vtedy oficiálne vyhlásila, že neprijíma ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov školských zamestnancov. To by učiteľom prinieslo k výplate 36 eur mesačne, nepedagogickí by si prilepšili o 18 eur.

Začiatok štrajku na 26. novembra si vybrali preto, že práve v týchto dňoch majú poslanci v parlamente rozhodovať o budúcoročnom rozpočte.

Napätie medzi učiteľmi pretrváva už dlhšie. V septembri minulého roka protestovalo pred Úradom vlády SR podľa údajov odborárov asi 10.000 učiteľov. Do roka a do dňa sa na jeden deň zatvorili školy. Do výstražného štrajku 13. septembra 2012 sa zapojilo asi 100.000 zamestnancov škôl, čo bolo najviac v histórii Slovenska.

Učitelia vyšli do ulíc aj v roku 2004, 12-hodinový výstražný štrajk na školách prebiehal aj v roku 2003. V tom istom roku svoju nevôľu s podmienkami v školstve učitelia vyjadrili aj v uliciach okresných a krajských miest.

02 ba.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok