Dzurinda: Ak chce štát šetriť, nech neotvára moldavskú ambasádu

SITA
24.11.2012 11:02

Exministrovi zahraničia Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ-DS) sa nepáči nielen zámer súčasného vedenia rezortu diplomacie postaviť ďalšiu budovu za približne 5,38 mil. eur, ale aj úmysel otvoriť slovenskú ambasádu v moldavskom Kišineve. Vláda už ambasádu schválila, otvárať by sa mala v prvej polovici budúceho roka.

Dzurinda: Ak chce štát šetriť, nech neotvára moldavskú ambasádu

Dzurinda na rokovaní zahraničného parlamentného výboru štátnemu tajomníkovi ministerstva financií Vazilovi Hudákovi, ktorý poslancov informoval o vládnom návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2013, odporučil, aby štát začal šetriť najmä na strane výdavkov.

"Nepotrebujeme nové ambasády. Keď počúvam, že potrebujeme ambasádu v Moldavsku, nie je mi dobre," povedal exminister.

Dzurinda nechápe argument, že zastupiteľstvo potrebujeme, pretože sme jedinou krajinou EÚ, ktorá ho ešte v moldavskej metropole nemá. Pri vydávaní víz nás navyše podľa bývalého šéfa našej diplomacie v Kišineve zastupuje Maďarsko.

Ministerstvo zahraničných vecí oponuje s tým, že veľvyslanectvo v Kišiňove bude minimalistický variant podľa vzoru, ktorý sa nám osvedčuje na Balkáne (Macedónsko, Čierna Hora, Albánsko). "Predpokladáme celkové ročné výdavky na fungovanie v objeme 274 839 eur - podčiarkujeme pritom, že budú pochádzať z vnútorných zdrojov, keďže náš rezort zatvára napríklad veľvyslanectvo v Kuala Lumpure," povedal agentúre SITA tlačový odbor ministerstva.

Vzťahy Slovenska a Moldavska podľa rezortu zahraničia naberajú na intenzite, náš export je v posledných troch rokoch na vzostupe a radi by sme ho podporili aj tým, že veľvyslanectvo bude hľadať ďalšie šance pre našich podnikateľov udomácniť sa na tamojšom trhu.

Rezort diplomacie argumentuje aj tým, že Moldavsko patrí medzi priority našej rozvojovej pomoci - vlani sme tam realizovali 21 mikrograntov za 58-tisíc eur a tento rok sa uskutočňuje päť väčších projektov v hodnote 480-tisíc eur. "Realizácia takejto pomoci je pritom dvojsmerná ulica - inými slovami, je to aj priestor pre naše subjekty, či už firmy alebo mimovládne organizácie, presadiť sa v danom teritóriu," uzavrel tlačový odbor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok