Procházka sa ponúka za prezidenta, časti opozície sa pozdáva

TA3, SITA, TASR
16.11.2012 10:00

Do súboja o prezidentské kreslo sa chystá už tretí člen KDH. Po zakladateľovi Jánovi Čarnogurskom a jeho nástupcovi Pavlovi Hrušovskom by o prezidenta zabojoval aj Radoslav Procházka, píše dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny.

Procházka sa ponúka za prezidenta, časti opozície sa pozdáva
SITA

Dve podmienky

Ako podmienku si kladie širšiu dohodu politických strán a primárne voľby. „Ak by som mal byť predmetom takej dohody ja a ak by na ňu nadväzovala práve účasť verejnosti, je to karta, ktorú by bol hriech zahodiť do kúta,“ povedal Procházka.

Procházku ako kandidáta na rokovaniach šéfov opozičných strán pôvodne navrhol predseda SaS Richard Sulík. Ten momentálne žiadne meno nechcel komentovať, uviedli Hospodárske noviny. KDH zatiaľ tiež zotrváva na podpore Hrušovského. Naopak, Procházka by sa ako prezident páčil šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičovi aj poslancovi za SDKÚ-DS Miroslavovi Beblavému.

Predohra k parlamentným voľbám

Procházka podľa Hospodárskych novín tvrdí, že kandidatúru nezvažuje pre vlastný prospech, ale preto, že prezidentský súboj na jar 2014 bude predohrou k parlamentným voľbám v roku 2016. Pravica podľa neho musí ukázať schopnosť víťaziť. „Ak si pravý stred v prezidentských voľbách vypýta ďalšiu nakladačku, už ho z ringu vyslovene vynesú na nosidlách,“ uviedol.

Denník ale pripomína, že Procházka nemá podporu vlastnej strany. Hovorca KDH Matej Kováč tvrdí, že o odmietnutí nič nevie, o konkrétnych ľuďoch sa zatiaľ nerokovalo a medializované mená vyplynuli z neformálnych debát.

Stredopravé strany chceli pôvodne oznámiť meno kandidáta 17. novembra. Neskôr chceli do tohto termínu uzavrieť dohodu aspoň o tom, že postavia spoločného kandidáta. „Nestihneme ani to,“ priznal pre Hospodárske noviny predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok