Kováč má platiť Lexovi za výrok o únose

TA3, TASR, SITA
2.11.2012 13:12

Bývalý prezident podľa súdu nesmie exriaditeľa tajných viniť z únosu svojho syna, ani keby to bola pravda.

Kováč má platiť Lexovi za výrok o únose
SITA

Sťažnosť odmietli ako neprípustnú

„Ospravedlňujem sa vám týmto listom za výroky, ktorými som urážal a kriminalizoval vašu osobu,“ musí podľa právoplatného rozsudku napísať Michal Kováč niekdajšiemu šéfovi Slovenskej informačnej služby Ivanovi Lexovi a zaplatiť mu 3319 eur. V júni tohto roka tak rozhodol Krajský súd v Bratislave. Ústavný súd v utorok navyše odmietol Kováčovu sťažnosť proti verdiktu ako „neprípustnú“, uvádza denník Sme.

„Počujem to od vás prvýkrát. S pojmom neprípustnej sťažnosti sa v prípade Ústavného súdu stretávam prvýkrát,“ reagoval 82-ročný Kováč, ktorý s podlomeným zdravím žije vo svojej vile v Bratislave. Kováč ešte ako prezident povedal, že za únosom jeho syna bola SIS a nemohla to urobiť bez vedomia svojho riaditeľa Lexu.

Prípad nikdy pre amnestie Vladimíra Mečiara nevyšetrili. Ako cituje denník Sme z rozsudku Krajského súdu, „aj v prípade, že by tvrdenia odporcu (Kováča st.) boli preukázané ako pravdivé, odporca v čase vyhlásenia výrokov nebol oprávnený podsúvať verejnosti skutkové tvrdenia, ktoré navrhovateľa (Lexu) s trestnou a nepreukázanou činnosťou spájali“.

SaS je pobúrená

Sloboda a Solidarita považuje rozhodnutie za krajne poburujúce. Pripomína, že SIS a jej príslušníci boli dôvodne podozriví z prípravy a realizácie tohto hanebného skutku a len rovnako hanebné amnestie zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara zabránili priechodu spravodlivosti.

"Sme svedkami justičných a policajných postupov, ktoré útočia na dôležitú zásadu demokracie, že osoby, ktoré sú objektom verejného záujmu, znášajú väčšiu mieru kritiky a zásahov do svojich práv," reaguje na rozhodnutie súdu predseda Richard Sulík.

Lipšic: Exprezidenta na rozdiel od Lexu potrestali

"Únos syna slovenského prezidenta dodnes potrestaný nebol. Za to slovenský exprezident áno. Podľa bratislavských súdov sa musí Ivanovi Lexovi ospravedlniť za to, že z únosu viní SIS pod jeho vedením. Čo je mimochodom aj záver policajného vyšetrovania a len kvôli amnestiám Vladimíra Mečiara ten prípad dodnes nemá súdnu dohru," uviedol na svojom Facebooku exminister vnútra Daniel Lipšic.

KDH: Spravodlivosť dostala facku

Aj Kresťanskodemokratické hnutie je pobúrené rozhodnutím Ústavného súdu. "Spravodlivosť na Slovensku dostala facku, ktorá nemá obdoby od čias mečiarizmu," povedal predseda hnutia Ján Figeľ.

Obe súdne stanoviská považuje KDH za popretie práva na slobodu prejavu, práva na spravodlivé súdne konanie. Majú byť tiež podľa kresťanských demokratov dôkazom klamstva o faktoch éry demokracie na Slovensku, kedy vládna moc bola hrubým spôsobom zneužívaná. "Ako inak nazvať rozhodnutia sudcov, ktoré z obete robia vinníka a navyše, obeť ešte musí aj vinníkovi zaplatiť," doplnil Figeľ.

Skutočnosť, že rozhodnutie Ústavného súdu prišlo krátko pred výročím novembrových udalostí vyvoláva u šéfa kresťanských demokratov otázky o ďalšom demokratickom smerovaní Slovenska. "Komu vyhovuje, že rozhodnutia súdov oslabujú právne istoty? Prečo prezident nevymenuje ani po poldruha roku platne zvoleného generálneho prokurátora ? Nie je vláda jednej strany pre niektoré politické špičky príležitosťou na navrátenie praktík spred viac ako dvadsiatich rokov?" pýtal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok