Mimovládky: Domáca opatera môže zamestnať tisícky ľudí

TASR, TA3
16.10.2012 11:44

Zavedením opatrovania starých a chorých ľudí priamo v ich domácom prostredí by sa mohli na Slovensku zamestnať tisícky ľudí. Zároveň by sa vyriešil problém so sociálnou starostlivosťou, na ktorú majú títo ľudia nárok, no zariadenia na to určené nemajú dostatok kapacít.

Mimovládky: Domáca opatera môže zamestnať tisícky ľudí
SITA

Zároveň by sa vyriešil problém so sociálnou starostlivosťou, na ktorú majú títo ľudia nárok, no zariadenia na to určené nemajú dostatok kapacít. Takýto návrh riešenia problému starostlivosti o starých ľudí a zároveň nezamestnanosti priblížili na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti a Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív.

"Je to vynikajúca možnosť na zamestnávanie. Práve v oblasti opatrovania sa vytvára možnosť pre pracovné miesta," konštatoval Halás. Populácia na Slovensku starne, čím ďalej, tým viac ľudí tak bude odkázaných na sociálnu starostlivosť.

"Ľudské kapacity na opatrovanie máme, ale ľudia si nemajú túto službu z čoho zaplatiť," opísal Halás. V súčasnosti majú nárok na príspevok pri opatrovaní len tí, ktorí sú umiestnení v zariadeniach sociálnych služieb. Tých je na Slovensku približne 35.000. Ďalších 4600 ľudí na umiestnenie do takýchto zariadení len čaká. A o približne 15.700 ľudí sa starajú mestá a obce zo svojich rozpočtov.

Podobný princíp opatrovania v domácom prostredí je zavedený napríklad v Rakúsku alebo aj v Českej republike. Halás preto navrhuje, aby štát poskytoval týmto ľuďom príspevok, z ktorého by si opatrovanie financovali.

Príspevok by mohol byť podľa jeho slov odstupňovaný podľa miery ochorenia, a teda potrebného rozsahu starostlivosti. Mohol by sa tak pohybovať od 184 eur do 320 eur mesačne. Štát by takýmto krokom podľa Halása zamestnal tisícky ľudí vo všetkých regiónoch Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok