Na pôvodnú tvorbu RTVS pôjde v budúcom roku viac peňazí

TA3
14.10.2012 20:49

Viac peňazí pre pôvodnú tvorbu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), začatie rekonštrukcie sídla Slovenskej národnej galérie, ale aj kaštieľa v Budmericiach patria medzi budúcoročné priority Ministerstva kultúry (MK) SR.

Na pôvodnú tvorbu RTVS pôjde v budúcom roku viac peňazí
TASR

"V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok sa podarilo ministerstvu kultúry pokryť svoje priority, ku ktorým patrí rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie, dotačný systém a rovnako aj podpora pôvodnej tvorby v RTVS. Pokračovať bude i renovácia kaštieľa v Budmericiach, kde už pripravujeme projektovú dokumentáciu," uviedol pre agentúru SITA hovorca MK SR Jozef Bednár.

Ministerstvo kultúry (MK) SR by malo v roku 2013 hospodáriť so 189 miliónmi eur, vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2013, ktorý v stredu 10. októbra schválila vláda. V návrhu sa okrem iného počíta s kapitálovými výdavkami na rekonštrukciu a modernizáciu bratislavského sídla SNG v objeme 5 miliónov eur. Vláda o rekonštrukcii bratislavskej SNG po prvý raz rozhodla pred desaťročím. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) krátko po svojom nástupe do funkcie avizoval, že rekonštrukciu sídla národnej galérie považuje za nevyhnutnú a za svoju prioritu. Po tom, ako SNG pred vyše 11 rokmi zatvorila premostenie, spôsobili zlé podmienky vo výstavných priestoroch národnej galérie v Bratislave začiatkom júna aj zatvorenie stálych expozícií vo Vodných kasárňach. Rekonštrukcia dostala reálne kontúry v polovici júla. Ministerstvo kultúry SR totiž zverejnilo vo vestníku verejného obstarávania predbežné oznámenie k vyhláseniu verejného obstarávania na stavebné práce v bratislavskej SNG. Predpokladá hodnotu stavebných prác v celkovej výške 28 182 189 eur. Vizualizácie projektov rekonštrukcie SNG sú dostupné na - http://www.sng.sk/sk/uvod/o-sng/rekonštrukcia.

Na základe zmluvy s MK SR by do rozpočtu verejnoprávneho RTVS malo v roku 2013 ísť o sto percent viac ako tento rok, spolu 28 miliónov eur. Zvýšenie podľa textu návrhu štátneho rozpočtu zohľadňuje znovuzavedenie úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesií od 1. januára 2013. "V oblasti rozhlasového a televízneho vysielania sa programy vo verejnom záujme v roku 2013 plánujú financovať v sume 18 mil. eur. Na realizáciu investičných projektov je určených 10 mil. eur," uvádza sa v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015. Nový generálny riaditeľ RTVS Václav Mika opakovane avizoval, že v rokovaniach s MK SR sa snaží na budúci rok dohodnúť v rámci zmluvy so štátom viac ako v tomto roku. Dôvodom je finančná situácia RTVS - nedostačujúci príjem úhrad za vysielanie, tzv. koncesií a zo zákona klesajúci podiel reklamy vo vysielaní, tým pádom aj nižšie príjmy z nej.

Jednou z možností využitia kaštieľa v Budmericiach je, že by sa po nevyhnutnej rekonštrukcii mohol stať účelovým zariadením ministerstva kultúry, MK SR o tom SITA informovalo ešte v lete. Budmerice by ako účelové zariadenie ministerstva kultúry mohli slúžiť záujemcom na tvorivé pobyty, konferencie a rôzne podujatia. To, či si to ministerstvo môže dovoliť má potvrdiť alebo vyvrátiť ekonomická analýza. Na rekonštrukciu kaštieľa v Budmericiach chcelo MK SR minúť 1,5 mil. eur. Podľa plánov by sa mala začať pravdepodobne v lete 2013 a trvať by mala asi jeden a pol roka. Národnú kultúrnu pamiatku - kaštieľ v Budmericiach využíval viac ako 50 rokov Literárny fond, ktorý sa z kaštieľa musel pre skončenie nájomnej zmluvy vysťahovať vlani začiatkom leta.

V roku 2013 je na grantový systém rezortu kultúry rozpočtovaný objem prostriedkov vo výške 21,6 mil. eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2012 sú výdavky na financovanie tzv. neštátnej kultúry najmä prostredníctvom inštitúcií tretieho sektora vyššie o 500 tis. eur, teda o 2,37 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok