Fico kontroluje rezorty, Boreca pochválil za situáciu v justícii

TA3, SITA
9.10.2012 14:07

Premiér Robert Fico si pochvaľuje, že situácia v justícii sa za prvý polrok fungovania nového vedenia rezortu Tomášom Borecom upokojila. „Nevidíme dnes žiadne prejavy politickej polarizácie justície,“ vyhlásil Fico po svojom kontrolnom dni na ministerstve spravodlivosti.

Ako uviedol, pred Borecovým príchodom boli v justícii rôzne súboje, pričom politika do súdnictva nepatrí.

Premiér zároveň vyvrátil zákulisné dohady, že by to mal mať Borec vo vláde nahnuté. Naopak, má plnú dôveru premiéra. „Ako by to bolo, keby neboli v živote klebety a šumy,“ konštatoval.

V legislatíve dostal Borec od premiéra za úlohu sledovať, ako jeho kolegovia predkladajú návrhy. Premiér presadzuje pravidlo, aby sa rokovalo len o zákonoch, ktorých potreba vyplýva buď z Programového vyhlásenia vlády, alebo naliehavej spoločenskej situácie. S inými vecami nechcú otravovať parlament a spoločnosť.

„Chápem, že táto téma nie je pre vás dosť sexi,“ povedal Fico, ktorý považuje za dôležitý aj vývoj v oblasti občianskeho a civilného práva. Boreca požiadal, aby nedovolil úradníkom z ministerstva prichádzať s čiastkovými novelami len preto, že sa to niekomu páči alebo si to vymyslí.

Už teraz sa totiž pripravuje komplexná rekodifikácia civilného práva a pokračuje rekodifikácia občianskeho hmotného práva. „Rekodifikácia má zmysel len vtedy, ak povedie k skráteniu súdnych konaní a povedie k vyššej vykonateľnosti rozhodnutí na súdoch. Čokoľvek iné je zbytočné,“ tvrdí Fico.

Ministerstvo plánuje aj zmeny pravidiel v legislatívnej rade. „V rámci Legislatívnej rady vlády ideme ešte zriadiť osobitné komisie, ktoré budú mať na starosti aj podzákonné normy, to znamená vyhlášky jednotlivých rezortov, ktoré momentálne nie sú pod kontrolou Legislatívnej rady vlády,“ dodal Borec.

Premiér potvrdil, že štatisticky sa síce skracuje dĺžka súdnych konaní, ale stále existujú kauzy, v ktorých sa na rozhodnutie čaká roky. Ministerstvo spravodlivosti má aktívne vyhľadávať takéto prípady, nielen riešiť tie, kde sa účastník konania sťažuje. Na margo korupcie v justícii premiér poznamenal, že podľa jeho názoru „pár ľudí kazí prácu a dobré meno celej justície“.

Ako dodal, určite existujú prípady korupcie, ale absolútna väčšina sudcov si normálne vykonáva svoju prácu. Ministerstvo spravodlivosti sa chce vrátiť aj k opätovnému zavedeniu justičných čakateľov, ktorých v minulom volebnom období za pôsobenia ministerky Lucie Žitňanskej zrušili. O tejto novele zákona však má rozhodnúť Ústavný súd. „My do určitej miery očakávame, akým spôsobom rozhodne Ústavný súd, aby … nám nevznikol právny chaos,“ povedal Borec.

Podľa premiéra tento inštitút zabezpečuje kvalitnú prípravu ľudí, ktorí sa stanú profesionálnymi sudcami. Žitňanská justičných čakateľov rušila aj s argumentom, že tam dochádzalo k rodinkárstvu. „Tomu sa niekedy nedá vyhnúť, všimnite si koľko je lekárskych rodín. Sú rodičia, ktorí vedú svoje deti k tomu istému povolaniu,“ povedal Fico s tým, že je veľa aj právnických rodín.

Jemu syn tento problém vyriešil a šiel na ekonomickú školu. Podľa premiéra by sa mali stať sudcami len právnici, ktorí študovali na univerzite. Fico od rezortu spravodlivosti očakáva, že bude veľmi aktívny predovšetkým v boji proti daňovým únikom, napríklad aj postupnou špecializáciou sudcov na daňové úniky. Mali by sa zaviesť aj ex offo výmazy obchodných spoločností, ktoré nespĺňajú podmienky, register diskvalifikovaných osôb a mali by tiež prehodnotiť skutkové podstaty ekonomických deliktov.

Kontroly rezortov budú pokračovať

Premiér plánuje kontrolné dni aj na ostatných rezortoch. "Po šiestich mesiacoch fungovania vlády, som sa rozhodol postupne navštíviť všetky rezorty a oboznámiť sa s aktuálnym stavom priebežného plnenia Programového vyhlásenia vlády a prioritách na jednotlivých ministerstvách," vyhlásil dnes.

Záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok