Pripomíname si výročie ukončenia bojov o Duklu

SITA, TA3
6.10.2012 18:34

Počas bojov v Karpatsko-duklianskej operácii, ktoré boli jedny z najťažších na našom území padlo 1 800 príslušníkov nášho zboru a Červená armáda stratila 19 tisíc vojakov.

Pred 68 rokmi po tvrdých a zdĺhavých bojoch sa 6. októbra podarilo sovietskym vojskám a jednotkám 1. československého armádneho zboru prekonať nemecké vojská a ovládnuť Dukliansky priesmyk. Karpatsko-duklianska operácia bola jedným z najťažších bojov na našom území počas II. svetovej vojny a vyžiadala si veľké obete na životoch. Znamenala začiatok oslobodzovania Slovenska spod nacistickej nadvlády. Jej cieľom bolo spojiť povstalecké sily SNP so sovietskymi armádami. Obete Dukly si dnes pripomínajú účastníci pietneho aktu kladenia vencov k Pamätníku československých vojakov na Dukle. V jeho areáli je vojenský cintorín, kde pochovali 565 príslušníkov Československého armádneho zboru. Počas celej operácie tu padlo 1 800 príslušníkov nášho zboru a Červená armáda stratila 19 tisíc vojakov.

Pamätník na Dukle odhalili už štyri roky po vojne. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Vojenského historického ústavu v Bratislave Miloslav Čaplovič, tento 28-metrov vysoký monument sa tohto roku podarilo kompletne zrekonštruovať a súčasťou prác bolo aj odvodnenie celého areálu. Na dnešných oslavách bude mať pamätník opäť takú podobu, akú mu dal jeho autor Jozef Grus. Namiesto československého štátneho znaku s hviezdou, ktorý bol symbolom Československa od roku 1960, mu vrátili pôvodný štátny znak. Odborné práce na staronovom znaku robili pracovníci z Reštaurátorského ateliéru Pamiatkového úradu SR v Levoči. Znak zo šesťdesiatych rokov, ktorý je vysoký tri metre a široký 2,2 metra skončil v depozite.

Rekonštrukcia čaká aj lietadlo Avia B-33, ktoré stálo v exteriéri neďaleko Nižného Komárnika. Umiestnili ho tu pri príležitosti 20. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Pred niekoľkými dňami tento štvortonový kolos vojaci rozobrali a na dvoch tatrovkách previezli do Prešova na Leteckú vrtuľníkovú základňu, kde ho opravia vojenskí technici. Čaplovič informoval, že lietadlo sa do roka vráti na Duklu, umiestniť ho chcú vo vestibule vyhliadkovej veže vo Vyšnom Komárniku, kde bude chránené pred nečasom aj vandalmi. Prispôsobili tomu aj priestory, aby sa dalo okolo neho bez problémov pohybovať. Vojenské lietadlo zapadá aj do koncepcie novej expozície, ktorú začali pripravovať ešte vlani. Na podstavec, na ktorom stálo lietadlo, ktoré, mimochodom, nikdy na Dukle nebojovalo, lebo ho vyrobili až po vojne, umiestnili 122-milimetrovú húfnicu.

Lietadlo chcel ešte v roku 2004 previesť do Slovenského technického múzea v Košiciach bývalý prezident Rudolf Schuster. Vtedy sa proti tomu postavil vtedajší šéf svidníckeho Vojenského historického múzea Jozef Rodák, odbojári, starostka Nižného Komárnika Anna Ferkaninová i aktivisti Občianskeho združenia Chránime kraj pod Duklou. Aj teraz je hlavným kritikom odvozu lietadla do Prešova Jozef Rodák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok