Kažimír pred stretnutím s učiteľmi: Zvyšovanie miezd je nereálne

SITA, TASR
3.10.2012 15:24

Minister financií Peter Kažimír považuje v tomto momente požiadavky na zvyšovanie miezd za nereálne. Ministri by sa mali na budúci týždeň pravdepodobne v utorok stretnúť s predstaviteľmi školských odborov, ktorí požadujú desaťpercentné zvýšenie miezd.

Kažimír pred stretnutím s učiteľmi: Zvyšovanie miezd je nereálne
SITA

V súvislosti s požiadavkami na zvyšovanie platov Kažimír pripomenul napätú situáciu v rozpočte. Na základe prognóz sme podľa neho prišli o ďalšie príjmy vo výške takmer 200 miliónov eur, alebo minimálne taký je dopad na rozpočet v budúcom roku.

"Ja sa zo všetkých síl musím sústrediť na deficit pod troma percentami. Z tohto pohľadu som veľmi jasne odkázal verejnosti aj minulý týždeň, odkazujem to aj tento týždeň, že požiadavky na navyšovanie miezd považujem za nereálne v tomto momente," povedal Kažimír pred dnešným rokovaním kabinetu.Minister školstva Dušan Čaplovič sa k stretnutiu s odborármi zatiaľ nevyjadril.

"Všetko sa rozhodne na rokovaniach, nie na ulici," povedal pred dnešným rokovaním vlády. Ministri financií a školstva by sa mali dnes dohodnúť na termíne stretnutia s odborármi. Podľa Kažimíra to bude na budúci týždeň a vzhľadom na jeho pracovný program, sa stretnú pravdepodobne v utorok.

Najmasovejší štrajk zamestnancov v školstve v novodobej histórii Slovenska sa uskutočnil 13. septembra. Zatvorených zostalo približne 86 percent základných a takmer 70 percent stredných škôl. Naďalej existuje hrozba ďalšieho štrajku, ktorý by mohol trvať aj niekoľko dní.

Požiadavky učiteľov sa týkajú platových pomerov, sociálneho zabezpečenia, lepšieho spoločenského postavenia pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov v školstve, ako aj zvýšenia HDP pre rezort školstva.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku chce presadiť už od budúceho roka zvýšenie tarifných platov učiteľov i nepedagogických zamestnancov minimálne o 10 percent. Odbory požadujú aj celkové zvýšenie rozpočtu pre školstvo, a to každoročne minimálne o 100 miliónov eur. Považujú za kľúčové, aby štát prispieval na školstvo šiestimi percentami HDP.

Vláda podľa Beblavého hazarduje

Vláda chce dať na daňové úľavy spriateleným zamestnávateľom viac ako 100 miliónov eur bez záväzku vytvoriť alebo udržať existujúce pracovné miesta, no učiteľom ústami ministra financií odkazuje, že ich požiadavky na zvýšenie miezd považuje za nereálne. Tvrdí to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Vláda podľa neho neprijala žiadny krok na to, aby existujúce prostriedky smerujúce do školstva boli využívané efektívne, a tiež mohli prispieť k navýšeniu miezd. "Učitelia a ostatní zamestnanci v školstve dali svoju oprávnenú nespokojnosť zatiaľ najavo tým najkultivovanejším a najmiernejším možným postojom. Je hazardom testovať ich trpezlivosť takýmito vyjadreniami či označovaním protestujúcich za 'ulicu', ako to urobil minister školstva," podčiarkol Beblavý. Za prejav arogancie považuje to, že sa minister školstva ani financií už skoro mesiac nevedia stretnúť so zástupcami učiteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok