Sudán a Južný Sudán sa dohodli na o obnovení exportu ropy

TASR
27.9.2012 07:21

Sudán a Južný Sudán dosiahli v stredu dohodu o bezpečnosti v pohraničnej oblasti, ktorá umožní obnovenie vývozu juhosudánskej ropy cez sever. Informovali o tom po rokovaniach hovorcovia oboch delegácií.

Sudán a Južný Sudán sa dohodli na o obnovení exportu ropy
SITA

Lídri oboch susedných afrických štátov dosiahli historickú prelomovú dohodu po štyroch dňoch rokovaní v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba. Sudánsky prezident Umar Bašír a jeho juhosudánsky partner Salva Kiir sa od nedele 23. septembra stretli šesťkrát, aby sa dopracovali k paktu, ktorý je kľúčový pre oživenie ich ekonomík.

K historickej dohode dospeli prezidenti po tom, čo ich armády v apríli takmer rozpútali totálnu vojnu v spornej pohraničnej oblasti Abyei medzi oboma krajinami. Africká únia (AÚ) pracovala na vyrokovaní dohody medzi severným a južným susedom a Bezpečnostná rada OSN varovala pred zavedením sankcií v prípade, že oba štáty neuzavrú dohodu.

Etiópska vláda, ktorá bola hostiteľom rokovaní, zorganizovala v stredu popoludní tlačovú konferencii. Potom ju odložila, pretože v poslednej chvíli, po trojtýždňovom vyjednávaní, ešte došlo k dohadovaniu medzi delegáciami oboch krajín.

Dohoda zaručí bezpečnú prepravu ropy cez demilitarizovanú nárazníkovú zónu medzi Južným Sudánom a Sudánom. Ropa potom ďalej prúdi až do prístavov na pobreží Červeného mora. OSN stanovila 22. september ako konečný termín pre dohodu, ale neoficiálne ho predĺžila až do skončenia summitu v Addis Abebe.

Obe strany dosiahli minulý mesiac len predbežnú dohodu o obnovení exportu ropy z vnútrozemského Južného Sudánu na sever až k Červenému moru. Južný Sudán predtým zatvoril svoje vrty v rámci sporu o tranzitné poplatky.

Nová bezpečnostné dohoda by obom štátom zaručovala príjmy z ropy, ktoré potrebujú na zažehnanie ekonomického kolapsu. Ostáva však ešte niekoľko ich ďalších nevyriešených sporov, ktoré nastali po založení Južného Sudánu v júli 2011. Tento nový štát vznikol po odtrhnutí juhu od zvyšku Sudánu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok