Český alkohol mal otráviť Slovák

TASR, TA3
25.9.2012 22:44

Jeden z dvoch hlavných podozrivých v metanolovej kauze v Česku, Rudolf Fian (42), má české aj slovenské občianstvo. Informovala o tom dnes webová stránka blesk.cz.

Český alkohol mal otráviť Slovák
ČTK

Podľa českej polície je práve Fian mozgom celej "chobotnice". Hoci polícia identitu hlavných podozrivých tajila, Českej televízii sa podarilo zistiť, že ide o karvinského podnikateľa v oblasti pohostinstiev Fiana a konateľa spoločnosti Carlogic Tomáša Křepelu (37).

Fian a Křepela namiešali smrtiacu metylalkoholovú zmes vedome, aby dosiahli zisky. Ich trestný čin si vyžiadal 26 mŕtvych a desiatky ľudí majú trvalé zdravotné následky. Podľa českej polície sa Fian dostal do finančných ťažkostí a prišiel s nápadom, ako ľahko zarobiť a neplatiť dane z liehu, uviedla stránka blesk.cz.

Druhý obvinený v metanolovej kauze Křepela pochádza zo Zlína, kde však nežije. Spolu s ukrajinskou manželkou a synom bývajú podľa informácií blesk.cz v Řitke pri Prahe, kde si tiež prenajímal skladovacie priestory pre svoju firmu Carlogic. Tá obchodovala s olejmi a mohla mať aj ľahký prístup k metylalkoholu, ktorý sa používa v automobilovom priemysle.

V policajnej väzbe sa psychicky zrútil práve Křepela a priznal sa k pančovaniu alkoholu. S políciou plne spolupracuje. Webová stránka Českej televízie uviedla, že Křepela podľa polície miešal jedovatý alkohol v opavskom sklade firmy FROS ZPS a odtiaľ ho údajne expedoval ďalej k distribútorovi.

Zlínsky prokurátor Roman Kafka pripustil, že Křepela nebol hlavným organizátorom, ale o všetkom vedel napomáhal trestnému činu. "Pomohol zaobstarať prostriedky a osobne sa zúčastnil na výrobe a distribúcii prvotnej (jedovatej) zmesi," vysvetlil Kafka. Dvojica podozrivých už bola obvinená z všeobecného ohrozovania a hrozí jej 12 až 20 rokov väzenia, prípadne výnimočný trest, teda doživotie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok