Prvé otravy českým metylalkoholom na Slovensku

TA3, TASR
16.9.2012 18:48

Podľa informácií, ktoré televízii TA3 poskytla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková, hospitalizovali v prešovskej nemocnici osem otrávených ľudí. Tí si na rodinnú oslavu údajne kúpili alkohol od našich západných susedov.

Aj na Slovensku sa už zaznamenali podozrenia na prípady otravy metylalkoholom, po rodinnej oslave leží v prešovskej nemocnici na klinike infektológie osem ľudí z Veľkého Krtíša. Na oslave sa nalievala domáca pálená slivovica dovezená z Českej republiky. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.
V nemocnici najprv pre bolesti hlavy dnes hospitalizovali štyroch účastníkov zo 17-člennej rodinnej oslavy, ďalších štyroch priviezli neskôr, dvaja hospitalizáciu odmietli. U dvoch sa potvrdila prítomnosť metylalkoholu v krvi, v troch prípadoch boli výsledky negatívne, na ostatné sa čaká. O prípad na východnom Slovensku sa už zaujíma aj polícia, rozbor dovezeného alkoholu potvrdil prítomnosť metylalkoholu. Ostatní členovia oslavy by mali byť zatiaľ v poriadku.
Aký obsah metanolu bol v danej slivovici, zatiaľ nie je jasné, keďže doterajšie merania poskytli rozdielne výsledky. Ako pre TASR priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická, výsledky budú známe v pondelok 17. septembra. Úrad odporúča ľuďom, aby sa vzhľadom na kritickú situáciu v Českej republike vyvarovali konzumácii alkoholu dovezeného z ČR. Ministerstvo zdravotníctva zvolalo pre situáciu krízový štáb, viac informácií má poskytnúť v pondelok.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ 19 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

Prvotné príznaky takejto otravy sú podobné ako pri opitosti, teda dobrá nálada, neskôr bolesti hlavy a vracanie. Postihnutá osoba má zároveň široké zreničky, ktoré nereagujú na svetlo, zároveň sú to typické poruchy zraku ako rozmazané videnie, výpadky zorného poľa, poruchy rozlíšenia farieb až slepota. Neskôr môže nastať bezvedomie až smrť.
"Metanol sa po požití v organizme metabolizuje na kyselinu mravčiu, čo vedie ku metabolickej acidóze. Už malé množstvá metanolu spôsobujú slepotu, štyri až desať mililitrov čistého metanolu," uviedol pre TASR súdny lekár Peter Kováč s tým, že minimálna smrteľná dávka je okolo 0,3 až jeden gram na kilogram. Najmenšia smrteľná dávka popísaná v literatúre je podľa jeho slov 15 mililitrov 40-percentého metanolu. "Hoci je popísaný prípad prežitia po vypití pol litra 40-percentného metanolu," doplnil.
Priblížil, že po požití metanolu, ktorý sa používa na denaturáciu alkoholu, má človek podobné príznaky ako po vypití alkoholu. Po istom čase sa objaví nauza, zvracanie, bolesti hlavy a poruchy videnia, ktoré vznikajú po 12 až 48 hodinách po požítí. "Pri prežití otravy môže byť porucha zraku alebo poškodenie centrálnej nervovej sústavy," zhrnul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok