Vyššie platy pre ľudí v štátnej a verejnej službe zatiaľ nie sú možné

TASR TA3
10.9.2012 16:55

Zástupcovia rezortu práce sa dnes s odborármi nedohodli na zvýšení tarifných platov pre zamestnancov verejnej a štátnej správy. Podľa štátneho tajomníka rezortu Branislava Ondruša (Smer-SD) bude ďalšie vyjednávanie závisieť od prípravy štátneho rozpočtu na budúci rok.

Budeme pokračovať v rokovaní 8. októbra, v popoludňajších hodinách, tu na našom ministerstve," povedal na dnešnom brífingu po stretnutí s odborármi Ondruš.

Ako dodal, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zatiaľ nie je schopné vyčísliť, k akému nárastu platov by mohlo dôjsť. Príprava štátneho rozpočtu totiž ešte nie je v konečnom štádiu. "Hľadáme také riešenie, ktoré by uspokojilo ľudí pracujúcich v štátnej alebo verejnej službe," dodal Ondruš. Pri zvýšení tarifných miezd o 1 % by sa podľa neho zvýšila záťaž na štátny rozpočet o 33 miliónov eur, pričom náklady slovenských miest a obcí by narástli o 9,5 milióna eur za rok.

Podľa hlavného vyjednávača za nevýrobné odborové zväzy Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Antona Szalaya odborári očakávali, že zástupcovia štátu prídu so stanoviskom, ktoré by zamestnancov aspoň čiastočne uspokojilo. "Odkaz je zatiaľ ten, že to stanovisko sme si nevypočuli," povedal Szalay. Zároveň však verí tomu, že sa aspoň čiastočne naplní predpoklad, s ktorým prišiel minister práce Ján Richter (Smer-SD). A teda, že v závere roka štát nájde peniaze aspoň na čiastočné odmeny pre dotknutých zamestnancov.

Vzhľadom na potrebu výraznej konsolidácie verejných financií pre rok 2013 nie je podľa štátneho tajomníka rezortu financií Petra Pellegriniho možné dnes hovoriť o hocijakom navýšení platov pre zamestnancov vo verejnej a štátnej službe. Výhľad však môže zlepšiť prognóza vývoja daňových a nedaňových príjmov, ktorá príde ešte v tomto mesiaci. "Ak verejné financie umožnia, budeme rokovať o možnom zvýšení, ale vzhľadom na zložitý vývoj verejných financií by som nechcel z toho miesta dnes dávať falošné nádeje," povedal Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok