Putin sa pasoval do úlohy vodcu kŕdľa ohrozených bielych žeriavov

TASR, TA3
6.9.2012 08:39

Ruský prezident Vladimir Putin pilotoval motorizovaný závesný klzák, s ktorým viedol kŕdeľ mladých sibírskych bielych žeriavov. Oblečený v bielom imitoval dospelého žeriava v rámci projektu Let nádeje.

Projekt má za cieľ naučiť ohrozené vtáky vychované v zajatí sledovať lietadlo pri svojej migrácii do strednej Ázie. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Sibírskym žeriavom hrozí vyhynutie a sú zapísané v Červenej knihe ohrozených druhov. Vtákom odchovaným v chovnej stanici Kuševat v blízkosti severného polárneho kruhu treba ukázať cestu cez západnú Sibír a Kazachstan na "alternatívne" zimoviská, ktoré sú pre ne vytvárané v južnom Uzbekistane. Približne 1200-kilometrovú cestu nedokážu absolvovať bez pomoci, pretože medzi nimi nie sú dospelí jedinci, ktorí by ich viedli.

Koordinátor programu Alexander Sorokin upozornil na to, že keď migrujú cez Afganistan a Pakistan do Indie, v oboch tranzitných krajinách je celoročne povolený ich odstrel.

Tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že Putin absolvoval tri lety. Pri prvom sa zoznamoval s klzákom, ďalšie dva už letel so žeriavmi. Pri druhom lete sledoval Putina iba jeden žeriav, čo prezident pripísal silnému vetru, v dôsledku ktorého letelo rogalo pre vtáky prirýchlo. Pri treťom lete Putina nasledovalo päť vtákov, ale po niekoľkých zakrúženiach pri ňom zostali iba dva.

"Cítim veľkú úľavu, pretože všetko dopadlo tak dobre," zveril sa prezident reportérom po akcii.
Putin sa zastavil na ornitologickej výskumnej stanici Kuševat na polostrove Jamal v stredu cestou na summit APEC vo Vladivostoku. Nové rogalo zostane vedcom na stanici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok