Grécko musí ušetriť ďalšie 2 mld. eur, Samaras žiada viac času

SITA, TA3
22.8.2012 08:39

Grécko potrebuje ušetriť počas dvoch rokov dodatočné 2 mld. eur, aby splnilo ciele v rámci úverového programu od EÚ a MMF. Grécko nepotrebuje ďalšie peniaze, ale "čas na nadýchnutie", aby oživilo ekonomiku a zvýšilo štátne príjmy, tvrdí grécky premiér Antonis Samaras.

Grécko musí ušetriť ďalšie 2 mld. eur, Samaras žiada viac času
SITA

Grécko potrebuje ušetriť počas nasledujúcich dvoch rokov dodatočné 2 mld. eur, aby splnilo ciele v rámci úverového programu od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) a vykompenzovalo tak nižšie daňové príjmy spôsobené úspornými opatreniami.

V utorok to vyhlásil nemenovaný vyšší predstaviteľ gréckeho ministerstva financií. V rámci úverového programu od medzinárodných veriteľov v sume 130 mld. eur musia Atény zrealizovať počas nasledujúcich dvoch rokov škrty vo výške 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje zhruba 11,5 mld. eur.

Podľa nemenovaného zdroja však celkový úsporný balík predstavuje 13,5 mld. eur, keďže sa musia brať do úvahy nepriaznivé dopady úspor na ekonomiku a daňové príjmy. "Aby sme dosiahli čisté škrty výdavkov vo výške 11,5 mld. eur, musíme zrealizovať fiškálne opatrenia s nominálnou hodnotou 13,5 mld. eur,“ povedal predstaviteľ ministerstva pre agentúru Reuters.

Nemecký týždenník Der Spiegel v sobotu s odvolaním sa na priebežnú správu inšpektorov EÚ a MMF v Grécku napísal, že Atény potrebujú počas nasledujúcich dvoch rokov dodatočné úspory vo výške 2,5 mld. eur. Ako dôvod sa v správe uvádza hlbšia než očakávaná recesia a menšie príjmy z privatizácie. Grécko musí v rámci podmienok mimoriadnej pomoci znížiť schodok rozpočtu do konca roku 2014 na 3 % HDP z minuloročných 9,3 % HDP.

Samaras žiada viac času na reformy

Grécky premiér Antonis Samaras potvrdil, že jeho vláda chce získať viac času na presadenie rozpočtovýchškrtov a reforiem. Krajina podľa neho nežiada peniaze navyše, potrebuje ale určitý "priestor na nadýchnutie", aby oživila ekonomiku a zvýšila štátne príjmy.

"Chcem to povedať jasne. Nežiadame ďalšie peniaze. Dodržiavame všetky záväzky a plníme všetky podmienky," konštatoval Samaras v rozhovore pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Bild.

Grécky premiér bude v stredu rokovať so šéfom skupiny ministrov financií eurozóny Jeanom-Claudeom Junckerom. V piatok ho čakajú rozhovory s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a v sobotu má na programe stretnutie s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandeom.

V rámci dohody o medzinárodnej finančnej pomoci sa Grécko zaviazalo znížiť v rokoch 2013 a 2014 rozpočtové výdavky o zhruba 11,5 mld. eur. Podľa medializovaných informácií chce Samaras partnerov na rokovaniach v Berlíne a Paríži presvedčiť, aby súhlasili s predlžením lehoty na dosiahnutie rozpočtových cieľov o dva roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok