Na policajnej akadémii sa podvádzalo, rektor Krajník sa priznal

SITA, TASR, TA3
2.7.2012 15:34

Vyšetrovatelia sa inšpirovali známou filmovou sériou Policajná akadémia a akcia, ktorá na tej bratislavskej odhalila korupciu, dostala krycí názov Mahoney - po jej hlavnom protagonistovi.

Štvrtina sa dostala na akadémiu manipuláciou

Celkom 29 uchádzačov o štúdium na Akadémii Policajného zboru v Bratislave bolo v tomto roku prijatých na túto vysokú školu vďaka manipulácii. Ide zhruba o štvrtinu ľudí prijatých v tomto roku. Vyplýva to zo zistení policajných vyšetrovateľov, ktoré dnes prezentoval médiám minister vnútra Robert Kaliňák. Minimálne v dvoch prípadoch sa už polícii podarilo dokázať úplatok v celkovej sume 5000 eur.

Na základe týchto zistení už boli vznesené obvinenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa voči rektorovi, kvestorovi a vedecko-technickému pracovníkovi APZ. Rektor Václav Krajník bol navyše obvinený aj z korupcie. "Pripravili a vykonali viacero organizačno-technických opatrení smerujúcich k tomu, aby v rámci prijímacieho konania uchádzačov o štúdium na APZ bolo možné vykonať dodatočné úpravy alebo zmeny vo vyplnených formulároch, respektíve výmenu týchto formulárov za iné obsahujúce správne odpovede," priblížil Kaliňák.

Polícia so zásahom v rámci akcie Mahoney počkala na vyhodnotenie výsledkov, ale zároveň konala pred úradným prijatím jednotlivých uchádzačov. Takýto postup umožní riadne prijatým uchádzačom, aby na štúdium v septembri mohli nastúpiť. Ako bude APZ postupovať v súvislosti s voľnými miestami, dnes minister nevedel spresniť. Predpokladá však, že to umožní prijať 29 uchádzačov, ktorí sa umiestnili pod čiarou 120 prijatých študentov.

Generálny riaditeľ Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Boris Beňa pripustil, že sa polícia môže pokúsiť preveriť aj uchádzačov prijatých v predchádzajúcich rokoch. "Vzhľadom na odstup času, otvorene hovorím, že to bude pomerne ťažké, ale pokiaľ budeme mať akékoľvek informácie, možno aj z vyšetrovania tohto prípadu, ktoré by smerovali k tomu, že boli zmanipulované aj predchádzajúce prijímacie skúšky, tak sa na to určite zameriame," konštatoval.

Historicky prvému zatknutiu rektora vysokej školy predchádzala policajná razia v stredu. Úrad boja proti korupcii pri tejto akcii riešil podozrenia okolo hospodárenia s prostriedkami EÚ. Vzhľadom na to, že vyšetrovanie v tejto veci naďalej prebieha, minister sa dnes k tejto téme nevyjadril.


Titul českého politika Rytířa nie je v poriadku

Ako tiež uviedol minister vnútra, titul českého politika Jana Rytířa, ktorý získal na Akadémii Policajného zboru, nebol udelený v súlade s predpismi. Dôvodom má byť postup rektora, ktorý ignoroval neprítomnosť oponentov pri obhajobe dizertačnej práce.

"Rozhodol o vytvorení fiktívneho stavu, že podmienky splnené sú a obhajoba práce bola vykonaná bez prítomnosti dvoch oponentov a doktorand získal titul PhD., aj keď neboli splnené zákonom stanovené podmienky, čím došlo k spôsobeniu vážnej ujmy na právach APZ," informoval dnes médiá minister vnútra Robert Kaliňák. O platnosti udeleného titulu tak bude musieť rozhodnúť akademický senát.

Na podozrenia v tejto veci ešte koncom mája upozornil denník SME. Ten mal k dispozícii dokumenty, z ktorých vyplývalo, že na zápisnici z obhajoby bol sfalšovaný podpis oponenta profesora Jaroslava Ivora. Predsedom komisie bol pritom rektor akadémie.

Záznam z tlačovej besedy ministra vnútra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok