Fico o opozičnych riešeniach: Nemajú nič, sú to smiešne sumy

TASR, TA3
8.6.2012 15:34

Opozícia podľa premiéra nepredstavila reálnu alternatívu ku konsolidačným opatreniam vlády, ktorých cieľom je znížiť deficit verejných financií v budúcom roku pod 3 % hrubého domáceho produktu.

Najkonštruktívnejšie sa k výzve na predloženie vlastných návrhov podľa premiéra Roberta Fica postavili Most-Híd a SDKÚ-DS, ich opatrenia by však štátu priniesli spolu len 180 miliónov eur.

Kroky, ktoré presadzujú KDH či SaS, by podľa Fica nepriniesli rozpočtu nič. Zatiaľ čo kresťanskí demokrati navrhli vláde výrazne obmedziť daňové úniky či zefektívniť štátnu správ, čo sa však nedá reálne vyčísliť, liberáli ponúkli len svoj tím expertov, ktorý mal kabinetu pomôcť so všetkými problémami konsolidácie.

Tento tím sa mal pritom skladať z poslancov strany Jozefa Kollára a Jozefa Mihála. "Inštitút finančnej politiky mi oznámil, že nevie zhodnotiť význam pána Kollára a pána Mihála na ozdravenie verejných financií, pretože nič nenavrhli," vyhlásil Fico.

Napriek týmto výhradám však šéf exekutívy pozval predsedov všetkých opozičných strán na spoločné stretnutie v priebehu budúceho týždňa, kde budú mať ešte raz príležitosť prezentovať svoje predstavy na konsolidáciu verejných financií. Bude však od nich očakávať návrhy, ktoré by priniesli 300 miliónov eur v roku 2012 a 1,5 miliardy eur v roku 2013.

"Ak majú jasnú alternatívu, majú právo hovoriť na všetko z našej dielne nie. Ale ak nemajú nič, to sú smiešne sumy, pokiaľ ide o celkové ozdravovanie, potom ich legitimita kritizovať a hovoriť na všetko nie, je veľmi nízka a blížiaca sa nule," dodal Fico.

Záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok