Eurozóna schválila druhý balík pomoci Grécku vo výške 130 miliárd eur

TASR, TA3
21.2.2012 07:05

Ministri financií eurozóny po dvanásťhodinovom rokovaní v noci na dnes v Bruseli schválili druhý program finančnej pomoci pre Grécko.

Podľa agentúry Reuters výška finančnej pomoci zostala na dohodnutej sume 130 miliárd eur, pričom k menšej úprave došlo pri plánoch na zníženie gréckeho štátneho dlhu do roku 2020. Dohodnutú hranicu 120 percent dlhu HDP, ktorú schválili premiéri a hlavy štátov na októbrovom summite EÚ, dlhé nočné rokovania upravili na 121 percent. V súčasnosti grécky dlh predstavuje 160 percent HDP.

„Finančný objem je 130 miliárd eur a dlh voči HDP bude 121 percent. Teraz pracujeme na konečnom stanovisku dohody,“ povedal ráno okolo 4.00 h nemenovaný diplomat pre Reuters.

Ďalší zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, potvrdil, že diplomati po náročnej noci sa chcú dohodnúť na skresaní súčasného štátneho dlhu Grécka na úrovni 160 percent HDP na avizovaných 121 percent do roku 2020.

Peter Spiegel, vedúci bruselskej redakcie denníka Financial Times, cez sociálnu sieť Tweeter naznačil, že súkromný sektor sa musel zrejme podriadiť ďalším ústupkom a veritelia tak prídu o ďalšie peniaze. Denník Financial Times uviedol, že súkromný sektor namiesto predpokladaných 50 percent odpisov gréckeho dlhu nakoniec odpíše 53,5 percenta nominálnej hodnoty gréckych štátnych dlhopisov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok