V Rafahu hlásia viaceré obete. Izraelská armáda vyzýva na evakuáciu, naznačuje to očakávanú inváziu

ta3/ČTK/TASR
6.5.2024 06:17 , Aktualizované: 6.5.2024 09:29

Izraelská armáda v pondelok ráno začala evakuáciu časti Rafáhu na juhu Pásma Gazy pred dlho chystanú ofenzívou v tejto oblasti, informoval o tom denník Haarec a server The Times of Israel (ToI).

Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývať na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafahu v rámci operácie "obmedzeného rozsahu" zameranej na likvidáciu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Izraelský minister obrany Yoav Galant uviedol, že operácia je nevyhnutná, pretože Hamas odmieta sprostredkované návrhy na prímerie v pásme Gazy.

Útok na Rafah

Najmenej 16 ľudí zomrelo v nedeľu počas leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, uviedli zdroje z prostredia zdravotníckych úradov a záchranárov. Informuje agentúra AFP.

"Počet obetí v Rafahu dosiahol 16," uviedli pre AFP príslušníci záchranných zložiek. Dodali, že medzi obeťami je sedem osôb z jednej rodiny a deviati členovia ďalšej rodiny.

Zdroje z prostredia zdravotníckych úradov potvrdili, že dva útoky sa odohrali na dvoch rôznych miestach v Rafahu. Agentúra Reuters hlásila deväť obetí z radov Palestínčanov po zásahu domu v meste.

Humanitárna zóna

Podľa ToI armáda nabáda civilistov, aby sa presunuli do "humanitárnej zóny" na pobreží a do oblastí neďalekého Chán Júnisu. Denník Haarec uviedol, že detaily evakuácie majú k dispozícii medzinárodné a palestínske humanitárne organizácie.

O rozsiahlej operácii izraelskej armády v Rafahu, kam pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy od októbra utiekol vyše milióna ľudí, sa hovorí už niekoľko mesiacov. Medzinárodné spoločenstvo a mnoho krajín vrátane Spojených štátov naliehajú na Izrael, aby ofenzívu namierenú proti bojovníkom Hamasu v tejto oblasti nezačínal, kým nedostane do bezpečia civilistov.

Invázia v Rafahu je dlho chystaná operácia. Pozrite si archívnu reportáž už z februára 2024:

Armáda začne vo veľmi blízkej budúcnosti

V piatok americký denník The Wall Street Journal ( WSJ ) napísal, že Izrael dal palestínskemu hnutiu Hamas, s ktorým vedie od októbra v Pásme Gazy vojnu, týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov. Ak tak neurobí, izraelská armáda začne pozemnú operáciu v oblasti Rafahu.

Tú armáda už od vlaňajška bombarduje, hoci nie tak intenzívne ako ostatné časti Pásma Gazy. Naposledy v nedeľu tam podľa agentúry AFP dva izraelské útoky zabili 16 ľudí z dvoch rodín.

V nedeľu izraelský minister obrany Joav Galant uviedol, že Izrael "vo veľmi blízkej budúcnosti" začne vojenské operácie v Rafahu av ďalších častiach pásma Gazy, reagoval tak na raketový útok na prechod Kerem Šalom, ku ktorému sa prihlásil Hamas a pri ktorom zomreli traja izraelskí vojaci.

Denník Haarec dnes píše, že aktivita izraelskej armády v oblasti Rafahu môže byť len manévrom, ktorý má zatlačiť na Hamas, aby súhlasil s dohodou o prímerí. Ak by nastal pokrok v rokovaní, Izrael by vojenskú operáciu v Rafahu mohol zastaviť, napísal Haarec.

Rozhovory medzi Hamasom a Izraelom sprostredkovávajú Katar, Egypt a Spojené štáty. Cez víkend rokovali zástupcovia Hamasu v Káhire, kde bol okrem iného šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Ten potom odletel do Kataru, odkiaľ má zamieriť do Izraela.

Pozrite si archívnu reportáž z 5. 5. 2024 o uzatvorení priechodu Kerem Šalom:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok