Skončilo sa rokovanie medzi Hamasom a Izraelom. Strany sa navzájom nedohodli

ta3/čtk
5.5.2024 18:55

V Káhire sa skončili rokovania o prímerí medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a Izraelom, ktoré spolu bojujú v Pásme Gazy. Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby William Burns potom odcestoval do Dauhy, kde sa uskutoční mimoriadna schôdzka s katarským premiérom, ktorej cieľom je vyvinúť maximálny tlak na Izrael a Hamas, aby pokračovali vo vyjednávaní.

Maximálny tlak

V Káhire sa skončila dvojdňová schôdzka predstaviteľov Hamasu a sprostredkovateľských krajín, ktoré spolu rokovali o návrhu dohody o prímerí. Hamas tiež oznámil, že jeho delegácia opustí Káhiru a pôjde do Kataru, kde sa bude radiť so svojím vedením.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa vyhliadky na prímerie zdajú mizivé, keďže Hamas zopakoval svoju požiadavku spojiť prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržiava, s ukončením vojny, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmieta.

"Burns je na ceste do Dauhy na mimoriadnu schôdzku s katarským premiérom, ktorej cieľom je vyvinúť maximálny tlak na Izrael a Hamas, aby pokračovali vo vyjednávaní," povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj.

Netanjahu znovu vyhlásil, že Izrael "nekapituluje" a "nemôže prijať" požiadavky Hamasu na zastavenie vojny v Gaze.

Líder palestínskeho hnutia Hamas Ismaíl Haníja vo vyhlásení uviedol, že hnutie má záujem na dosiahnutí komplexného prímeria, ktoré ukončí "izraelskú agresiu", zaručí stiahnutie Izraela z Pásma Gazy a zabezpečí výmenu rukojemníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok