FOTO/VIDEO: K leteckým neštastiam došlo na Slovensku aj v minulosti. Pozrite si havárie od roku 2018

ta3/Lenka Klobučníková/TASR
5.5.2024 15:00

Rozmach letectva vo svete sa prejavil aj na území Slovenskej republiky. Napriek tomu, že letecká doprava je vraj najbezpečnejšia, prináša niekedy aj množstvo obetí.

pád lietadla, trosky
TASR/archív

Staršie chronológie si môžete pozrieť v článku nižšie.

Rok 2018

12. mája - Viaceré poranenia pilota si vyžiadala nehoda vetroňa, ktorý sa v Holíči v okrese Skalica zrútil krátko po štarte.

Muž (1997) bol následne s viacerými poraneniami a pri vedomí prevezený leteckými záchranármi na bratislavské Kramáre. Počas prevozu bol v stabilizovanom stave.

7. júla - Pri Prešove v katastri mesta Veľký Šariš, časť Kanaš havaroval malý vrtuľník. Nehoda si vyžiadala jednu obeť.

10. októbra - Medzi Sliačom a Kováčovou sa zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Príčinou pádu bolo zlyhanie motora. Dvojčlenná posádka sa katapultovala, nebola v ohrození života.

V československej armáde sa lietadlo používalo v rokoch 1971 – 1992. V Ozbrojených silách (OS) SR sa lietadlá L-39 Albatros po modernizácii na normy ICAO a IFF používajú dodnes.

Rok 2019

28. septembra - Pri Zlatých Moravciach spadlo stíhacie lietadlo MiG-29. Pilot sa katapultoval.

Rok 2021

27. augusta - V katastri obce Mokrý Háj v okrese Skalica sa zrútilo malé štvormiestne lietadlo. V čase nehody sa v lietadle nachádzali tri osoby, ktoré zasahujúci hasiči našli bez známok života.

Rok 2022

26. apríla - Život oboch pilotov si vyžiadala zrážka dvoch vetroňov nad vrchom Končiar v katastri obce Trebostovo v okrese Martin.

12. júna – Pád malého lietadla v okrese Nové Zámky v lokalite Nový Gúg si vyžiadal jednu obeť. Druhá osoba bola v kritickom stave.

7. júla - Malé motorové lietadlo spadlo medzi Cigľom a Lehotou pod Vtáčnikom, okres Prievidza. Podľa polície pilot nebol v ohrození života.

6. septembra - Malé lietadlo spadlo v katastri Petrovíc v okrese Bytča. Pri páde sa zranili dvaja muži.

Rok 2023

22. februára - Pri obci Trenčianske Stankovce v okrese Trenčín havarovalo motorové lietadlo, nehodu neprežili štyria ľudia.

18. mája - Malé lietadlo zmizlo z radarov na Orave. Trosky lietadla sa našli na druhý deň v katastri obce Novoť v okrese Námestovo. Pilot nehodu neprežil.

4. júna - Pri Dolnom Hričove spadlo malé lietadlo. Pilot zahynul.

29. augusta - Pri páde malého športového lietadla pri obci Podhorany v okrese Nitra zomreli dvaja ľudia.

1. októbra - V senickej mestskej časti Čáčov spadlo malé lietadlo. Nehoda si vyžiadala dve obete.

Rok 2024

5. mája - Sobotňajšia (4.5.) nehoda vetroňa v Martine si vyžiadala jednu obeť.

"Vážený člen česko-slovenskej leteckej obce, znalec nášho športu, hrdý račišdorfer, kamarát a človek, ktorý dokázal nahradiť chýbajúceho člena rodiny," takto píše a spomína na pilota aeroclub SGC Martin na stránke Gliding.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok