Kariéra profesionálneho pilota bola preňho prirodzená. Vieme, kto bol muž, ktorý zahynul pri páde vetroňa

ta3/Lenka Klobučníková/TASR
5.5.2024 11:47 , Aktualizované: 5.5.2024 12:33

Obeťou sobotňajšej (4. 5.) nehody vetroňa v Martine je skúsený 62-ročný pilot ASG-29 Peter Pokorný, ktorý sa pravidelne zúčastňoval plachtárskych súťaží. Bol kapitánom Airbusu A330 a mal nalietaných desaťtisíce hodín.

Martin, tragédia, vetroň
Facebook/SGC Martin

Kariéra profesionálneho pilota bola preňho prirodzená. Peter Pokorný začal najprv lietať na letisku vo Vajnoroch, neskôr začal lámať rekordy na klubovom Januse.

Odpočívaj v pokoji

"Vážený člen česko-slovenskej leteckej obce, znalec nášho športu, hrdý račišdorfer, kamarát a človek, ktorý dokázal nahradiť chýbajúceho člena rodiny," takto píše a spomína na pilota aeroclub SGC Martin na stránke Gliding.sk.

Peter Pokorný, ktorého prezývali aj "Poki", reprezentoval svoj klub na národnej úrovni. "Tešil sa, že na záver svojej kariéry dokáže držať krok so všetkými veľkými menami slovenského plachtenia, svojimi kamarátmi. Žiaľ, venovať sa výcviku mladých a funkcionárčeniu v bratislavskom aeroklube, ako plánoval na dôchodok, už nestihol," píšu o ňom.

Trestné stíhanie za prečin usmrtenia

Prípad leteckej nehody prevzal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Martine, ktorý začal trestné stíhanie za prečin usmrtenie, prečin všeobecné ohrozenie a prečin poškodzovanie a ohrozovanie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. 

Ďalšie okolnosti ako aj príčiny pádu bezmotorového lietadla sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania, informovala o tom hovorkyňa KR PZ v Žiline Gabriela Kremeňová.

Čo sa stalo?

K pádu bezmotorového lietadla došlo podľa prvotných informácií z tiesňovej linky 112 v katastri mesta Martin.

Hasiči uviedli, že vetroň spadol na trafostanicu. "Po páde sa mal lietadlo vznietiť," priblížila žilinská krajská policajná hovorkyňa s tým, že na miesto nehody smerovali aj pracovníci Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru.

Situáciu na mieste komplikoval požiar. Zasahovali všetky záchranné zložky. Policajná hovorkyňa doplnila, že bližšie informácie k prípadu poskytnú, keď to dovolí situácia.

"Záchranári mohli na mieste, žiaľ, už len skonštatovať exitus," dodala hovorkyňa.

Pozrite si reportáž zo 4. mája 2024 z tragickej nehody pilota Petra Pokorného.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok