Netanjahu hovorí o absolútnom víťazstve. Izrael vstúpi do Rafahu s dohodou alebo bez nej

ta3/ČTK
30.4.2024 15:34 , Aktualizované: 30.4.2024 22:18

Pozemné jednotky izraelskej armády vstúpia do Rafahu, aby zničili zostávajúce jednotky Hamasu, bez ohľadu na to, či sa Izraelu podarí uzavrieť s týmto radikálnym palestínskym hnutím dohodu o prímerí a výmene rukojemníkov. Vyhlásil to dnes podľa agentúr izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelská vláda stále nedostala odpoveď palestínskeho hnutia na svoju poslednú ponuku na dohodu o prímerí v Pásme Gazy výmenou za prepustenie izraelských rukojemníkov. Podľa zdroja agentúry AFP pred rozhodnutím počká do stredajšieho večera.

Dohoda na dosah

V meste na juhu Pásma Gazy sa pred vojnou skrýva viac ako milión palestínskych utečencov, zatiaľ čo vyjednávanie medzi Izraelom a Hamasom v posledných dňoch zjavne naberá na obrátkach a serióznosti a do Izraela mieri americký minister zahraničia Antony Blinken, aby podporil úsilie o dosiahnutie dohody, pripomenula agentúra AP.

"Predstava, že vojnu ukončíme skôr, ako dosiahneme všetky svoje ciele, neprichádza do úvahy," uviedol premiér podľa správy, ktorú vydal jeho úrad. "Vstúpime do Rafahu a zlikvidujeme tamojšie zástavy Hamasu - s dohodou alebo bez nej, aby sme dosiahli úplné víťazstvo," vyhlásil Netanjahu.

Nie je jasné, či budú mať vyjadrenia izraelského premiéra vplyv na prípadnú dohodu s Hamasom, píše AP. Premiér čelí tlaku zo strany niektorých vládnych partnerov, aby nepristupoval na dohodu s Hamasom, ktorá by mohla armáde zabrániť v invázii do Rafahu, ktorý je podľa nej poslednou baštou Hamasu.

Tvrdá línia

Netanjahuova pozícia by v prípade dohody mohla byť ohrozená, pretože mnohí zástancovia tvrdej línie v jeho kabinete žiadajú útok na Rafáh. S jedným z nich, ministrom národnej bezpečnosti Itamarom Ben-Gvirom, sa Netanjahu dnes stretol, podrobnosti o schôdzke však jeho úrad nezverejnil. Podľa webu denníka Times of Israel bolo zrušené rokovanie izraelského vojnového kabinetu plánované na dnešný večer, zrejme práve kvôli panujúcim rozdielnym názorom kľúčových politických hráčov na možnú dohodu s Hamasom a operáciu proti Rafahu.

Podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa, ktorý hovoril s agentúrou AFP, izraelská vláda stále čaká na odpoveď hnutia Hamas na novú ponuku dočasného prímeria. "Počkáme do stredy večer a potom sa rozhodneme," povedal AFP vládny činiteľ. Nový izraelský návrh označil v pondelok americký minister zahraničia Antony Blinken za mimoriadne veľkorysý k palestínskemu hnutiu. To by podľa agentúry AFP malo odpovedať čo najskôr.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť archívnu reportáž o izraelských prípravách na pozemnú operáciu v Rafahu.

Netanjahuova koalícia sa opiera o krajne pravicové a ultraortodoxné strany a kritici premiéra tvrdia, že sa pri rozhodovaní v čase vojny riadia skôr politickými motívmi než národnými záujmami. Sám premiér to odmieta. Jeho vláda by mohla padnúť, ak by z nej odišla ktorákoľvek zo strán, ktoré sa stavajú proti dohode s Hamasom. Takému scenáru sa Netanjahu snaží vyhnúť vzhľadom na to, že jeho popularita od začiatku vojnu podľa prieskumov verejnej mienky prudko klesla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok