Po izraelskom bombardovaní v Rafahu a na severe Gazy hlásia mŕtvych. Obyvateľom hrozí aj hladomor

ta3/čtk
29.4.2024 06:26

Izraelské bombardovanie troch domov v meste Rafah na juhu Pásma Gazy zabilo najmenej 13 ľudí a zranilo mnohých ďalších, informovali podľa agentúry Reuters miestni zdravotníci. Palestínske zdroje hlásili tiež vzdušné údery na dva domy v meste Gaza na severe Pásma, po ktorých zostalo niekoľko mŕtvych a zranených.

Israel_Palestinians_Rafah_Photo_Gallery105240.jpg
TASR/AP

Aktuálna situácia

Reuters vo svojej správe žiadne podrobnosti o zabitých neuviedol. Podľa televízie Al-Džazíra palestínske médiá hlásili, že medzi mŕtvymi boli ženy a deti. Izraelská armáda sa k incidentom ihneď nevyjadrila.

Podľa palestínskej agentúry Wafa zomrelo pri náletoch v Rafahu a v meste Gaza najmenej 22 ľudí. Al-Džazíra na svojom webe zdieľala video, ktoré podľa nej ukazuje evakuáciu zraneného muža z jedného zo zasiahnutých domov v Rafáhu. Na mieste zomreli štyria ľudia vrátane dvoch žien a dieťaťa, uviedla.

Údery v Rafahu

Izrael naprieč Gazou pokračuje v ťažení proti teroristickému hnutiu Hamas a ďalším palestínskym ozbrojencom, ktoré sa začalo po útoku Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra. Údery v Rafahu prichádzajú na pozadí silnejúcich obáv z rozsiahlejšej izraelskej operácie v tomto meste, ktoré Izrael označuje za poslednú baštu Hamasu a ktoré sa po vypuknutí vojny stalo útočiskom státisícov utečencov zo severnejších častí Gazy.

Podľa miestnych úradov izraelská armáda každý deň zabíja desiatky Palestínčanov a od začiatku vojny ich zabila vyše 34 000. Táto bilancia nerozlišuje medzi civilistami a ozbrojencami. Izrael tvrdí, že od začiatku svojej ofenzívy zabil najmenej 10 000 členov hnutia Hamas.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. marca 2024 o tom, ako obyvateľom Pásme Gazy hrozí hladomor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok