V osade v Stropkove už tretí deň upratujú po ničivom požiari. Mesto potrebuje vyše 100-tisíc eur

ta3/Katarína Cimborová/TASR
19.4.2024 12:08 , Aktualizované: 19.4.2024 13:35

Obyvatelia osady v Stropkove už tretí deň vypratávajú svoje zhorené príbytky. Takmer 50 ľudí, z toho 29 detí dočasne žije v stanoch Červeného kríža a stravuje sa v základnej škole. Mesto rieši náhradné bývanie v desiatich obytných kontajneroch. Odhaduje, že na to bude potrebovať viac ako 150-tisíc eur.

Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti so stredajším požiarom v Stropkove trestné stíhanie. Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

"V stredu pol hodinu po polnoci došlo v lokalite Za jarkom k požiaru, ktorý sa postupne rozšíril na viaceré obydlia. Obydlia neboli evidované na katastri nehnuteľností. Vzniknutá škoda doposiaľ nebola vyčíslená. Vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru vo Svidníku bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecné ohrozenie," informovala v piatok hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Radnica chce z krátkodobého hľadiska zabrániť pokračovaniu nekontrolovanej výstavby a postihnutým rodinám zabezpečiť kontajnerové bývanie, na ktoré bude hľadať externé zdroje.

Plánovaný projekt

V roku 2022 mesto začalo dlhodobý projekt, a to takzvané jednoduché pozemkové úpravy. "Celá lokalita by mala byť po jeho ukončení majetkovo-právne vysporiadaná vo vlastníctve mesta a následne je tam plánovaná výstavba bytov nižšieho štandardu. Pomôže to Rómom, mestu i majorite a postupnosťou krokov sa podarí odstrániť desaťročia budovanú osadu na periférii," vysvetlil primátor Ondrej Brendza.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok