Ukrajinskí velitelia si idú po krku, píše americký denník. Ak Rusi dobyjú túto dedinku, budú mať na dostrel Charkov

15.5.2024 05:00

Úrady na Ukrajine vydali pokyn na evakuáciu občanov z Charkovskej oblasti. Má to súvislosť s ofenzívou ruských ozbrojených síl smerom ku Charkovu. Ak by Rusi dobyli obec Lypci, mali by na dostrel druhé najväčšie mesto Ukrajiny. Na správu upozornil spravodajský portál CNN Prima News.

Russia_Ukraine_War302585.jpg
Kherson/Green
Ilustračná snímka vzdušných záberov na zničené mesto Cherson.

Vojna sa vracia do Charkova

Analýza dennika The New York Times poukazuje na ruskú taktiku a tiež na konflikty medzi ukrajinskými veliteľmi, uvádza portál CNN Prima News.

Pomoc z veľkého vojenského balíka od USA pre Ukrajinu je na ceste, čo prišiel do Kyjeva oznámiť aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Nič to však nemení na tom, že Rusi ďalej postupujú do hlbín Ukrajiny.

Z okolia Charkova vyhnali Ukrajinci Rusov preč v jeseni 2022, v súčasnosti ruské vojská znovu pochodujú na mesto. Podľa denníka The New York Times to nebude trvať dlho a ruské delá budú môcť opäť bombardovať Charkov.

"Dobytím Lypca by sa Rusi dostali na dostrel od Charkova, viac ako miliónovej metropoly, ktorá sa práve snažila vrátiť k životu. To je pre Ukrajincov škaredé déjà vu," uvádza analýza The New York Times.

Cieľom má byť podľa analytikov útok z rôznych častí frontu a prelomiť tak ukrajinskú obranu.

"Rusi, rovnako ako mnoho analytikov, pochopili, že hlavnou nevýhodou, ktorou Ukrajina v súčasnosti trpí, sú ľudské zdroje," uviedol Franz-Stefan Gady, vojenský analytik. Myslí si, že stlačením frontovej línie sa zvyšujú šance na prelom obrany.

Pozrite si reportáž zo 14. mája 2024 o tom, že Rusi pokračujú v postupe na Charkov.

Dezinformácie v prospech Ruska

Ostreľovanie Charkova by malo značný vplyv na ukrajinskú morálku a, samozrejme, na ukrajinskú obranu. Jeden z ukrajinských veliteľov sa pohoršoval nad tým, že tam, kde sa čakal ruský prienik, nebolo vybudované obranné opevnenie.

"Prvá línia opevnení a mínových polí jednoducho neexistovala," napísal na Facebooku jeden z veliteľov Denys Jaroslavskij.

Ukrajinskí predstavitelia však popreli, že by obrana nebola pripravená. Dodali, že správy naznačujúce tieto skutočnosti sú dezinformáciami v prospech Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok