Hazard nad Oravskou priehradou. Most v Námestove je časovanou hrozbou, na rekonštrukciu nie sú peniaze

14.5.2024 12:17 , Aktualizované: 14.5.2024 16:12

Čaká sa v Námestove na nešťastie? Most nad Oravskou priehradou je v zlom technickom stave. Napriek tomu žilinská župa jeho rekonštrukciu odkladá. Viac už povedal náš reportér Peter Revús.

Stav sa bude len zhoršovať

Most v Námestove je časovaná hrozba. Dokazuje to aj zhrdzavené zábradlie, ktoré padá priamo do priehrady. Na hornej Orave to nie je nič nové. Vodiči ním jazdia s obavami.

"Skôr čakám, kedy skončím v priehrade, a nielen ja, ale viacerí šoféri," priznal jeden z vodičov.

"Údajne je v stupni šesť, čo sa týka svojou zložitosťou zlého technického stavu. Samozrejme, že máme len obavy, že tento stav sa bude len zhoršovať," ozrejmil primátor Námestova Ján Kadera (Smer-SD).

Pre ťažké nákladné autá už teraz nie je bezpečné, aby po moste vôbec jazdili. No nie všetci to aj rešpektujú, čo môže mať fatálne následky.

Rekonštrukcia tak skoro nebude

Most spravuje žilinská župa. Kraj sa posledné roky trápil s projektovou dokumentáciou. Tú už má ako tak hotovú, lenže to nie je zďaleka jediná komplikácia. Žilinská župa odhaduje opravu na 17 miliónov eur, čo môže byť problém, peniaze údajne nemá.

"Nebudeme to vedieť všetko vyfinancovať z eurofondov. Tam sa možno spoľahneme tak isto, že časť budeme vedieť prefinancovať z cyklodopravy, časť možno z integrovanej územnej stratégie," uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Kedy sa župa pustí do samotnej rekonštrukcie je tak nateraz viac než otázne. Len verejné obstarávanie bude trvať pri najlepších odhadoch rok. 

Mostom, ktorý má už 72 rokov, prejde denne vyše desaťtisíc vozidiel. Má niečo cez 300 metrov a zbúrať musia všetko okrem niektorých pilierov. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok