Šedá eminencia a zástanca tvrdej línie. Exšéf tajnej služby FSB bude poradcom Putina

14.5.2024 11:48

Ruský prezident Vladimír Putin menoval doterajšieho tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa za svojho poradcu. Informovali o tom dnes agentúry, podľa ktorých staronový šéf Kremľa menoval do svojej administratívy aj ďalších činiteľov.

Putin
TASR/AP

Niekdajší šéf tajnej služby FSB Patrušev je dlhodobo považovaný za Putinovho vplyvného spojenca, agentúra DPA o ňom písala ako o zástancovi tvrdej línie a šedej eminencii Kremľa. Tajomníkom bezpečnostnej rady sa má novo stať končiaci minister obrany Sergej Šojgu.

Vyhliadky na dlhotrvajúcu vojnu

Putin podľa médií v nedeľu navrhol vymenovať do vedenia rezortu obrany doterajšieho prvého podpredsedu vlády a civilného ekonóma Andreja Belousova. Zmenu robí v čase, keď Rusko na jeho príkaz už cez dva roky vedie rozsiahlu vojenskú agresiu proti susednej Ukrajine.

Výmena podľa amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) alebo aj ruskojazyčného webu stanice BBC nasvedčuje tomu, že Putin podniká kroky na mobilizáciu ruskej ekonomiky a zbrojného priemyslu pre dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine a chystá sa na dlhý boj.

Putinove blízke kruhy

Putin dnes za svojho poradcu menoval niekdajšieho osobného ochrancu, zástupcu šéfa vojenskej tajnej služby GRU a neskoršieho gubernátora Tulskej oblasti Alexeja Ďumina, ktorý bol podľa médií v roku 2014 jednou z kľúčových postáv v ruskej nelegálnej anexii ukrajinského polostrova Krym.

Putin ponechal ako šéfa prezidentskej kancelárie Antona Vajna a niektorých jeho námestníkov, na túto pozíciu menoval aj svojho ekonomického poradcu Maxima Oreškina a ďalších činiteľov, píše Reuters. Hovorcom zostáva Dmitrij Peskov.

Zmeny v ruskej vláde a prezidentskej administratíve prichádzajú krátko po tom, čo sa Putin ujal ďalšieho šesťročného mandátu na čele krajiny. Dlhoročný ruský vládca v marci podľa očakávania vyhral voľby, ktoré ale podľa západných krajín boli neslobodné a chýbala v nich skutočná opozícia.

Na protest proti stavu demokracie v Rusku a jeho agresívnej vojne proti Ukrajine na tohtoročnej inaugurácii chýbalo množstvo západných diplomatov, vrátane zástupcov Európskej únie, Spojených štátov, Nemecka, Británie alebo Česka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok