Jedlo vnímal len ako hmotu, necítil chuť, nemal čuch. Po dlhých rokoch sa mu podarilo vyliečiť sa, pomohla mu biologická liečba

ta3
10.5.2024 05:45

Čech Jaroslav Bajger z Ostravy 18 rokov nemal čuch. K jeho diagnóze sa pridalo zhoršené dýchanie a strata chuti. Napriek faktu, že muž podstúpil tri operácie, problémov sa dlhodobo nezbavil; pomohla mu až moderná biologická liečba.

injekcia-vakcina-striekačka-doktor
Profimedia
Ilustračný záber

Nič necítil

„Necítite vôbec nič, žiadnu vôňu, ani pokrmy. Jedlo jete a vnímate ho len ako nejakú hmotu,“ opísal svoj problém 67-ročný Bajger. Dlhodobo sa z problémov nemohol vyliečiť, napriek operáciám sa mu zhoršený stav vždy vrátil, približuje český portál Novinky.cz.

„Keď mi bola ponúknutá prvá operácia, tak to bolo zhruba pred sedemnástimi rokmi a ja som nemohol skoro vôbec dýchať cez nos. Operáciu som absolvoval a pomohla mi. Čuch sa mi vrátil do piatich dní od prepustenia z nemocnice a dýchal som bez problémov. To trvalo zhruba deväť až desať rokov,“ priblížil. Dodal, že ho čakali ešte dve operácie, ktoré jeho zdravotný stav zlepšili len na krátku dobu.

Biologická liečba

V čase keď sa dostal k biologickej liečbe, sa mu začalo výrazne zlepšovať. Pacient sa tak stal zároveň prvým a úspešne vyliečeným pacientom Mestskej nemocnice Ostrava, ktorá sa zaoberá biologickou liečbou.

„Jedna z mála nevýhod biologickej liečby u ORL diagnóz je to, že je nová, a to nielen u nás, ale aj vo svete. Začalo sa s ňou okolo roku 2021, takže zatiaľ nemáme dlhodobé dáta a nevieme, či napríklad za päť rokov budeme môcť pacientom látku úplne vysadiť alebo dávku ešte znížiť. Zatiaľ nevieme, čo sa potom s ochorením stane, či sa napríklad opäť nevráti,“ zhrnul primár nemocnice v Česku.

Pozrite si časť epizódy Zdravie z 8. 2. 2024 o diagnostike a liečbe srdcového infarktu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok