Debatám je koniec. Krajiny Európskej únie sa dohodli na použití výnosov z ruských aktív pre Ukrajinu

ta3/ČTK
8.5.2024 16:21 , Aktualizované: 8.5.2024 16:44

Zástupcovia členských štátov Európskej únie sa v stredu v Bruseli dohodli na použití výnosov zo zmrazených ruských aktív v Európe na nákup zbraní pre Ukrajinu a na obnovu krajiny, ktorá už viac ako dva roky odoláva ruskej vojenskej agresii. Oznámilo to belgické predsedníctvo.

Český dobrovoľník, ktorý ošetroval vojakov, utrpel v ukrajinskom Donbase vážne zranenia
TASR/AP (ilustračná snímka)

Návrh použiť 90 percent výnosov na nákup zbraní pre Ukrajinu prostredníctvom takzvaného Európskeho mierového nástroja (EPF) predložila Európska komisia v marci. Zvyšných 10 percent by sa previedlo do rozpočtu EÚ a použilo na rekonštrukciu Ukrajiny.

Dlhé debaty

Dohode predchádzali dlhé debaty. Niektoré krajiny mali problémy s použitím peňazí na vojenské účely. Belgické predsedníctvo však prišlo s kompromisným návrhom, ktorý uspokojil aj tie krajiny, ktoré si želali zostať neutrálne, ako napríklad Rakúsko, Malta, Cyprus a Írsko. Slovensko a Maďarsko tiež vyjadrili výhrady voči zasielaniu vojenskej pomoci Ukrajine.

Zmrazené aktíva

Západné krajiny zmrazili aktíva ruských centrálnych bánk v hodnote približne 210 miliárd eur v reakcii na útok ruských vojsk na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi. Väčšina týchto aktív sa nachádza v Európe, najmä v medzinárodnom centre pre zúčtovanie platieb Euroclear v Belgicku. Práve výnosy z týchto aktív chce Európska komisia poskytnúť Ukrajine.

Celkový finančný príspevok Ukrajine zo zmrazených ruských aktív by mohol tento rok predstavovať približne 4,5 miliardy eur. Prvé finančné prostriedky by Kyjev mohol dostať už v júli. Búrlivé diskusie sa viedli aj o tom, koľko peňazí si môže Euroclear ponechať na svoje výdavky. Táto suma sa počas rokovaní znížila z troch percent na 0,3 percenta, s čím krajiny EÚ nesúhlasili

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok