Dobrá správa pre našich susedov. Európska únia ukončí konanie voči Poľsku o stave právneho štátu

ta3/ČTK
6.5.2024 12:53 , Aktualizované: 6.5.2024 13:22

V Poľsku už neexistuje riziko vážneho porušenia zásad právneho štátu, oznámila v pondelok šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Európska únia preto ukončí konanie kvôli stavu právneho štátu, ktorému Varšava čelila viac ako šesť rokov.

GMe8PZvXgAEeXsm.jpg
X/Grigol Julukhidze

Takzvaná procedúra podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii bola proti Poľsku spustená v roku 2017. Európska komisia kritizovala najmä zásahy predchádzajúcej poľskej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS) do justície a zmrazila kvôli tomu Varšave miliardy z únijných fondov.

Nová kapitola

"Dnes sa pre Poľsko otvára nová kapitola," uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X. "Veríme, že po viac ako šiestich rokoch sa postup podľa článku 7 môže uzavrieť," dodala a zablahoželala poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi a jeho vláde k reformám, ktoré v krajine v posledných mesiacoch uskutočnili. Predchádzajúci kabinet vládol od roku 2015 do roku 2023 a Tusk sa ujal funkcie vlani v decembri.

"Európska komisia dnes dokončila analýzu situácie v oblasti právneho štátu v Poľsku v kontexte postupu podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o Európskej únii. Komisia sa domnieva, že v Poľsku už neexistuje jasné riziko závažného porušenia zásad právneho štátu podľa článku 7 ods. 1," uviedla exekutíva EÚ vo vyhlásení.

Dodala, že Poľsko začalo pracovať na viacerých legislatívnych a nelegislatívnych opatreniach na riešenie obáv týkajúcich sa nezávislosti poľského súdnictva. Varšava tiež uznala nadradenosť práva EÚ a "zaviazala sa uplatňovať všetky rozsudky Súdneho dvora Európskej únie a Európskeho súdu pre ľudské práva týkajúce sa právneho štátu", dodala komisia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok